KATEDRIN RAD S DJECOM I MLADIMA

Scenska skupina Katedre

Brigu o domaćem izričaju i važnosti njegove održivosti Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine već je od samih početaka djelovanja prenosila na najmlađe. Rad s djecom aktivnije je započeo 14. studenoga 1993. godine, nakon osnivanja literarno-recitatorsko-scenske grupe nazvane Grobnička scena. Članovi ove skupine bila su djeca koju su mentori, članovi Katedre podučavali u verbalnom i glumačkom interpretiranju tekstova pisanih grobničkom čakavštinom. Cilj osnivanja ove skupine s jedne je strane bio njegovanje domaćeg izričaja, a s druge sadržajno obogaćivanje sve češćih i sadržajno bogatijih priredbi
koje je organizirala Katedra. Prvi mali glumci Scenske skupine Katedre bili su učenici OŠ Čavle, Područne škole Grobnik.

Scenska skupina Katedre prvenstveno okuplja djecu, ali u nekim prigodama nastupaju i odrasli članovi. Tijekom djelovanja mladi glumci izveli su niz komedija, igrokaza, glazbeno-scenskih djela, sličica iz grobničke svakodnevnice… Nastupali su diljem Primorsko-goranske županije, ali i u inozemstvu. Scenska skupina je na mnogobrojnim kulturno-zabavnim sadržajima koje je organizirala grobnička Katedra najčešće nastupala u skladnoj i uvijek kvalitetno koncipiranoj suradnji s Likovnom i Glazbenom skupinom.

Scenska skupina, 1999. god.


Brojne kulturno-zabavne priredbe koje je tijekom godina organizirala Katedra, a osmislila neumorna i nezamjenjiva Vlasta Juretić, često su bile popraćene nastupima Scenske i Glazbene skupine u kojoj su pretežito bili učenici osnovnih škola s područja Grobnišćine. Scenska skupina Katedre djelovala je ukupno desetak godina, ali suradnja s djecom nije prekidana. Katedra je s vremenom intenzivirala suradnju s dječjim vrtićima Čavle i Grobnički tići Podhum te s osnovnim školama Čavle i Jelenje-Dražice, čiji su polaznici često nastupali u raznim kulturno-zabavnim događanjima koje je organizirala Katedra. Upravo je stoga i usporen rad scenske i glazbene skupine Katedre te su se aktivnosti skupina uglavnom nastavile odvijati po školama i vrtićima Grobnišćine.


Darovani

Natječaj literarnog i likovnog stvaralaštva učenika osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije.Kviz znanja Gdje sam – tko sam

Kviz kao poticaj mladima za učenje o Grobnišćini – povijesti, kulturi običajima, jeziku…