Interpretacijski centar “Putovima Frankopana”


Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ temelji se na istoimenom projektu kojega je Primorsko-goranska županija provodila u razdoblju od 2005. do 2021. godine. Obnova jedne od kula na kaštelu u gradu Krku bila je simbolički početak obnove frankopanske baštine.

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca (kašteli Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje).

Posjetiteljsku i interpretacijsku infrastrukturu kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ čini osam interpretacijskih centara (Trsat, Grobnik, Bakar, Bribir, Krk, Čabar, Brod na Kupi, Kraljevica), a središnji Posjetiteljski centar nalazi se u dvorcu Nova Kraljevica. Ovaj centar predstavlja primjer očuvanja baštine uz implementaciju elemenata suvremene umjetnosti i multimedije te prezentira cjelokupnu kulturno-turističku rutu. U ostalim interpretacijskim centrima posjetitelji se mogu upoznati s raznim temama povezanim uz Frankopane i pojedini lokalitet, a dolazak u svaki čini jedinstveno iskustvo.

Projekt objedinjava prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu našega kraja, ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom te služi kao velik poticaj razvoju primorskoga zaleđa i Gorskoga kotara.


Inerpretacijski centar Grobnik

… kao dio ove rute provodi interpretacijske šetnje i vođenje kroz kulturno-povijesnu baštinu Frankopana u kaštelu Grobnik. Obrađujemo teme vezane uz prisutnost Frankopana na Grobniku: skriptorij u kojemu je nastao prvi prijevod Biblije na staroslavenski jezik, na glagoljici; Krbavska bitka i Tužna slova popa Martinca te Bernardin Frankopan kao istaknuti predstavnik obitelji Frankopan, vlasnik kaštela u 15. st. i jedini preživjeli zapovjednik krvave bitke na Krbavi.