GALERIJA SUVREMENE LIKOVNE UMJETNOSTI GROBNIK

Galerija suvremene likovne umjetnosti jedna od najljepših u Primorsko-goranskoj županiji. Otvorena je 30. svibnja 1999. godine. Nastala je na čvrstim temeljima koje su radom u Međunarodnoj likovnoj koloniji Grobnik stvorili mnogi likovni umjetnici. Od 1996. godine, kada je MLKG utemeljena, svoja su likovna ostvarenja stvarali umjetnici iz Hrvatske, ali i mnogih drugih zemalja Europe i ostalih dijelova svijeta. Ta njihova djela s ponosom prikazujemo na web-stranici Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine. Kao što je na prvome stručnome skupu „Likovne kolonije-od zbirke do muzeja“, koji se je 30. rujna 2009. godine održao u Galeriji suvremene likovne umjetnosti Grobnik, kazao moderator ovoga skupa i stručni savjetnik MLKG, povjesničar umjetnosti Berislav Valušek: “…u Grobnik su došli umjetnici, oni su stvorili koloniju, kolonija je stvorila Zbirku, a Zbirka, jednog dana Muzej.“ Muzej suvremene umjetnosti, dakako!
Planovi su se grobničke Čakavske katedre do sada ostvarivali te je i realizacija ovoga izgledna jer Međunarodna likovna kolonija Grobnik od početka radi pod patronatom povjesničara umjetnosti, što rezultira vrlo kvalitetnim likovnim radovima. Selekcijama povjesničara umjetnosti utvrđuju se likovni radovi koji čine Zbirku suvremene likovne umjetnosti Grobnik. Ostali radovi nakon selekcija postaju dostupni ljubiteljima likovne umjetnosti u budućnosti.
Grobnička je Galerija suvremene likovne umjetnosti u deset godina postojanja, pored brojnih skupnih izložbi etabliranih umjetnika, ugostila niz umjetnika kao što su, primjerice, iz Hrvatske: Melita Sorola Staničić, Sanja Švrljuga Milić, Ratko Janjić Jobo, Zvonimir Kamenar, Miljenka Šepić i Vinko Šaina te grobničke umjetnice Celestina Vičević i Tina Radetić, ali i oni iz inozemstva: Hetty van der Linden iz Nizozemske, Manolo Messia i Luis Rapela iz Španjolske, Renzo Mezzakapo iz Italije, a najveća izložba inozemnih likovnih umjetnika realizirana je od 14. lipnja do 25. kolovoza 2009. godine, u suradnji s međunarodnom udrugom umjetnika „Syrlin“ iz Stuttgarta. Na toj su izložbi bili zastupljeni umjetnici iz: Njemačke, Švicarske, Austrije, Poljske, Gruzije, Južne Koreje i Meksika.

Muzej suvremene umjetnosti Grobnik domom je jedinstvene zbirke  suvremene likovne umjetnosti. Utvrdili su je povjesničari umjetnosti dr.sc. Berislav Valušek i Boris Toman 17. rujna 2002. godine, selekcijom djela nastalih za rada dotadašnjih saziva umjetnika u okviru Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Grobnička Zbirka se sa svakim novim sazivom umjetnika koji rade u u grobničkoj Likovnoj koloniji nadopunjuje novim djelima a, s obzirom na do sada stečen ugled Međunarodne likovne kolonije Grobnik u zemlji i inozemstvu, realna su očekivanja konstantnog bogaćenja Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik. 

Pored sudjelovanja priznatih hrvatskih umjetnika u radu MLKG, zamjetan je broj inozemnih umjetnika i  vrlo plodna međunarodna suradnja koju, sa suradnicima iz Njemačke i Italije, grobnička Katedra njeguje već dugi niz godina. Sudjelovanjem inozemnih likovnih umjetnika u radu grobničke Kolonije, postavljanjem kvalitetnih izložaba likovnih radova iz grobničke Zbirke u inozemstvu te  izložaba inozemnih umjetnika u Kaštelu Grobnik, ta je suradnja svakim danom sve čvršća. To najbolje potvrđuje sve više uspješnih zajedničkih programa, posebice onih provedenih u Njemačkoj.

Nakon velike jednomjesečne izložbe 102 djela iz grobničke Zbirke  u Kongresnom centru Sindelfingen 2008., Katedrini suradnici iz Njemačke (Syrlin Kunsverein E.V. International, Stuttgart) uputili su Katedri poziv da Međunarodnu likovnu koloniju  Grobnik i Muzej suvremene likovne umjetnosti Grobnik 2010. godine predstavi na Sajmu Kunst & Antik u Stuttgartu. Upravo je temeljem tog gostovanja Hrvatska proglašena zemljom-gostom stuttgartskog Sajma za 2010. godinu, što nedvojbeno potvrđuje kvalitetno odrađen i ovaj program grobničkog Muzeja suvremene likovne umjetnosti. .

MUZEJ SUVREMENE LIKOVNE UMJETNOSTI GROBNIK je krajem rujna 2014., sa zatvaranjem  za sada jedinstvene izložbe u svijetu pod nazivom “Priziv na devet”, obogaćen s 9 novih umjetničkih djela, koje daruju umjetnici-sudionici izložbe “Priziv na devet ”: Ivan Balažević, Marijan Blažina, Branko Lenić, Zvonimir Kamenar, Bruno Paladin, Tomislav Pavletić, Nenad Petronio, Marinka Premuš i Vinko Šaina. Tim djelima umjetnici – sudionici zahvaljuju Organizatoru na novom konceptu izložaba kao svjetskom raritetu – 13 izložbi u jednoj, i dokumentarnom filmu „Priziv na devet u Grobniku“.

Film o grobničkim prizivima možete pogledati OVDJE