GLAZBENA DJELATNOST KATEDRE

Katedra je ljeti 1994. godine započela okupljanje mladih zainteresiranih za glazbu. Namjera je bila da se sadržajno obogate kulturno-zabavni sadržaji koje organizira Katedra, ali i njegovanje čakavskog izričaja i tradicijskih napjeva. Interes za ovaj oblik djelovanja Katedre bio je značajan te je osnovana Glazbena skupina. Glazbena skupina Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine osnovana je 26. srpnja 1994. godine. Za voditelje nove skupine izabrani su članica Predsjedništva Katedre Barbara Ćućić i Radomir Mavrinac.

Članovi nove skupine Katedre već su 14. siječnja 1995. godine u Čitaonici Cernik započeli s glazbenom podukom na harmonici, gitari, sintesajzeru i klaviru. Za poduku se prijavilo dvadesetak djece od predškolske do srednjoškolske dobi. Paralelno je osnovan Djevojački zbor Rožice, koji je okupljao dvadesetak mladih članica. Nastojalo se osnovati i muški pjevački zbor, ali se ideja nije realizirala. Nakon kraćeg razdoblja prestaje i glazbena poduka djece.

Rožice nastupaju u zemlji i inozemstvu, ali nakon 2 godine prestaju s radom.


Rožice na jednom od nastupa


U ožujku 2004. godine osnovana je Dječja vokalna skupina Skalica. Zbor je okupljao glazbeno nadarenu djecu od pet do jedanaest godina starosti. Voditelj Skalice je bio maestro Anton Mario Kamenar; suradnice Barbara Ćućić i Vlasta Juretić.

Dječji zbor Skalica


Osim nastupa po Grobnišćini i diljem županije, mali članovi Skalice nastupili su i u Poljskoj, gdje su dobili nagradu za najbolje scensko ostvarenje temeljeno na folkloru. Ipak, nakon nešto više od godinu dana djelovanja, Skalica prestaje s radom.

Paralelno uz poticanje mladih na glazbeno djelovanje, Katedra održava glazbene večeri pod nazivom Grobnišćina sope i kanta u kojem su nastupali grobnički glazbenici svih generacija, prisjećali se starih bandova i zabava, uz puno gledalište publike koja je dolazila iz cijele županije.

Večeri svilom tkane je još jedan glazbeno-scenski projekt Katedre. Naglasak je na sakralnoj i klasičnoj glazbi, a koncerti su održavani u crkvama na grobničkom području i u Kaštelu Grobnik. Nastupali su poznati umjetnici s našeg područja: operni i klapski pjevači, klasični glazbenici, pop glazbenici, solo zvijezde, zborovi…


Festival Grobnička skala najveći je Katedrin glazbeni projekt kroz koji su prošli mnogi glazbenici, neki od njih danas i vrlo popularni, a festival je svakako pomogao očuvanju Čakavštine i njenoj infiltraciji u pop kulturu. Više o Skali na sljedećem linku:


Glazbeni projekt: Mješoviti pjevački zbor CASTRUM oformljen je na inicijativu Katedre, a radi se o najvećem mješovitom zboru u Hrvatskoj, osnovanom 2011. godine. Castrum objedinjuje čitav niz pjevačkih zborova i vokalnih skupina Primorsko-goranske županije.

Inicijativa za pokretanje ovog jedinstvenog zbora potekla je od Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine predvođene Vlastom Juretić i Vinkom Škaronom uz podršku Darka Čargonje, ravnatelja ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“. Svoj prvi koncert CASTRUM relizira povodom proglašenja grobničke čakavštine zaštićenim nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske. Koncert Castruma održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića. Zborove je pratio Tamburaški orkestar dr. Anton Barac iz Grižana.

Castrumom su dirigirali: Darko Čargonja, Nedjeljka Srebovt, Metod Sironić, Damir Smerdel, Helga Dukarić Dangubić, Davor Juretić i Vladimir Pergjun.


Vokalne skupine / zborovi koji su sudjelovali u okupljanju Castruma:

Trsat, Dr. Matko Laginja Klana, zbor DVD-a Opatija, Zvona Dobrinj, KUD Sloga Hreljin, DVD Drenova, Halubjan Viškovo, Jeka Primorja Rijeka, KUD Učka Matulji, Korezin Čavle, Marinići, HGD Zvijezda Danica Kraljevica, Ženska vokalna skupina Trsat, Pjevački zbor Bazovica Rijeka, Zbor liječnika Rijeka, Zbor glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, Vokalna skupina KUD-a Zvir Jelenje, Ženska klapa Hreljanke, KUD Martin Matetić iz Jadranova, Gimpl Ravna Gora, KUD Ive Jurjević Omišalj, KGU Delnice, KUD Lovor Lovran, Pjevački zbor Ronjgi Viškovo, Studentski vokalni studio Trsat Rijeka i Octachord Rijeka.

Četiri godine kasnije, po uzoru na ovaj projekt, dogodio se i Mješoviti pjevački zbor CASTRUM mladih koji nastupa povodom Grobničkojesenskih dana.