FESTIVAL GROBNIČKA SKALA

Veoma posjećene glazbene večeri koje je organizirala Katedra dodatno su motivirale na pokretanje glazbenog projekta koji bi privukao još brojniju i raznolikiju publiku. Tako je u suradnji s Vinkom Škaronom pokrenuta glazbena manifestacija Grobnička skala. Prva je glazbena priredba pod ovim nazivom održana 5. prosinca 1998. godine, a 2002. godine naziv je promijenjen u Festival Grobnička skala. Na ovoj glazbenoj manifestaciji sudjeluju mladi, neafirmirani izvođači pjesmama na jednom od čakavskih izričaja. Festival Grobnička skala, predvođen Vlastom Juretić i Vinkom Škaronom, s vremenom je postao zajednički projekt Katedre, skladatelja, tekstopisaca, aranžera i izvođača. Na Grobnišćini je od samih početaka postojao zapažen interes za praćenje ove glazbene priredbe te je tijekom svih godina završnu festivalsku večer, čije se emitiranje u pravilu izvodi uživo, pratila brojna publika. Velik doprinos uspjehu Grobničke skale u javnosti pridonijeli su mediji emitiranjem izravnog prijenosa, snimki festivalskih večeri i puštanjem u eter pjesama izvođenim na ovoj glazbenoj priredbi.
Od 2000. godine festivalske je večeri Katedra zabilježila videozapisima, a s vremenom su pjesme koje su se izvodile na Grobničkoj skali snimane i na nosač zvuka. Dakako, primarni je razlog pokretanja ovog ambicioznog projekta zaštita, čuvanje i promicanje grobničke čakavštine. Naime, tekstovi skladbi na čakavskom su izričaju, koji je u to vrijeme bio tek neznatno zastupljen u javnom životu. Grobnička skala, između ostalog, dala je doprinos da se grobnički govor 2011. godine proglasi zaštićenom nematerijalnom
kulturnom baštinom Republike Hrvatske, a kontinuirano daje, javni, vrlo vidljiv i medijski dobro popraćen, doprinos njegovu očuvanju. Protekom vremena Grobnička skala surađuje s krapinskim Festivalom kajkavskih popevki i splitskim Festivalom zabavne glazbe, čime se promiče posebnost hrvatskog jezika i spaja izričaje ča, kaj i što.