GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINAMEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2016. U GRADU GROBNIKU

ZAKON DEVET GRADOVA– JEDINSTVEN U SVIJETU - HRVATSKI SPOMENIK SVJETSKOJ BAŠTINI

Projekt je javnosti predstavljen na sam Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2016.  

U cilju stvaranja nove hrvatske kulturno-turističke destinacije, devet hrvatskih umjetnika će u slijedećim mjesecima stvarati devet monumentalnih skulptura u kamenu. Bit će to svojevrsnih 9 kamenih simbola zahvale 

našim predcima te trajni spomen na 9 gradova nekadašnje Vinodolske knežije i njihove predstavnike koji su punih osam godina stvarali jedan od najznačajnijih europskih srednjovjekovnih pravnih spomenika – Vinodolski zakon.  Stoga je opravdano očekivati da će s ovim – jedinstvenim kulturo-turističkim projektom 

značajno osnažiti ukupna hrvatska turistička ponuda.

ZAKON DEVET GRADOVA= VINODOLSKI ZAKON- Zašto u Gradu Grobniku?

Zakon o zaštiti, čuvanju i promicanju kulturnih  dobara RH svih nas obvezuje da naslijeđenu kulturno-povijesnu baštinu mladima ostavimo u „najmanje zatečenom obliku“.  U tom je cilju osmišljen i projekt stvaranja jedinstvenog spomenika u svijetu, pod nazivom Zakon devet gradova.

Primorsko-goranska županija je u okviru je srednjovjekovnog Vinodola bila dijelom Kneževine Primorska Hrvatska koje je, usput rečeno, prije 1100 godina bio Knez hrvatski Kralj – Tomislav. Godine 1225. Grobnik prelazi u ruke Krčkih knezova (od 15. stoljeća Frankapani), te najzapadniji vinodolski grad Grobnik svoju povijest piše zajedno s ostalim gradovima srednjovjekovnog Vinodola, kojem je granica bila na Jelenskom vrhu.

Predstavnici svih 9 vinodolskih gradova su u 13. stoljeću zajednički stvarali i stvorili Vinodolski zakon.  Krčki knez Leonard ih je 1280. godine okupio i zadužio da, svatko na svojem području, skupljaju prastare običaje i „zakone“, za koje znaju ili su za njih čuli od svojih predaka, te stvore zajednički Zakon ondašnjih 9 vinodolskih općina.

U sljedećim su godinama naši pretci marljivo popisivali i sve prastare“zakone“ potom skupili u jedan Zakon i napisali ga u 9 primjeraka - za svaku od 9 vinodolskih općina po jedan. Potpisnici su ovog zajedničkog Zakona njih 27 - od svakoga vinodolskog grada po tri, stoga je Zakon srednjovjekovnog Vinodola 1288. godine proglašen u ondašnjem Novom gradu, odnosno današnjem Novom Vinodolskom upravo to - zajednički zakon svih 9 općina srednjovjekovnog područja Vinodol, uključujući i najzapadniji vinodolski grad - Grobnik.

S obzirom na to da su prethodno navedene povijesne činjenice široj javnosti manje poznate, grobnička Katedra je 2014. godine,  u suradnji s Katedrom ČS „Novljansko kolo“ iz Novog Vinodolskog,  organizirala proglašenje Vinodolskog zakona u Kaštelu Grobnik . Novovinodolci su, “proglašavajući” u Gradu Grobniku ovaj jedinstven srednjovjekovni zakon potvrdili devet-stoljetnu povezanost Novoga Vinodolskog i Grobnika. Ova je svečanost osnažena još jednom inovacijom - zajedničkim potpisivanjem imovnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik pod nazivom „Grobnička dota“, koji je dostupnim u svako doba i svakome koga zanima vrijednost fundusa novostvorenog hrvatskog muzeja – Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik te djela kojima raspolaže upravo osnovana Artoteka Grobnik, jedina u ovome dijelu Europe.

JEDINSTVEN HRVATSKI SPOMENIK SVJETSKOJ BAŠTINI – spoj povijesti i umjetničke suvremenosti

Već i ovaj sažetak činjenica potvrđuje da povezivanje MLK Grobnik i Vinodolskog zakona nije samo simbolično nego građenje temelja nedvojbeno vrlo zahtjevnoga projekta – jedinstvenog hrvatskog spomenika svjetskoj baštini.  

Budući da je prvi saziv umjetnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik 1996. godine radio u svibnju, svjetski Dan muzeja 2016. godine je određen za predstavljanje projekta i početak stvaranja 9 monumentalnih skulptura.  

Djela će 9 hrvatskih kipara pod nazivom ZAKON DEVET GRADOVA, biti novom i jedinstvenom točkom na turističkoj karti Hrvatske - posvećena jednom od najznačajnijih europskih i svjetskih pravnih spomenika – Vinodolskom zakonu. Spoj povijesti i umjetničke suvremenosti, iako temeljen na individualnim umjetničkim doprinosima pojedinih autora, imati će ujedno i zajednički sinergijski učinak.

U ovom će projektu sudjelovati devet umjetnika, a sva se likovna događanja u okviru njega provode pod nadzorom stalnog stručnog savjetnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik i novog hrvatskog muzeja - Muzeja suvremene likovne  umjetnosti Grobnik, povjesničara umjetnosti dr.sc. Berislava Valušeka.

Glavni  partner: KAMEN - PAZIN D.D.