GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

CroARTia u rujnu 2015.Kao što je i najavljeno na predstavljanju kulturno-turističkog proizvoda pod nazivom CroARTia - samo se početak zna - 22. travnja 2012., ali kraj se aktivnostima u okviru ovoga projekta grobničke Katedre ne može nazrijeti. Stoga nije začudno da su ga naši njemački partneri prozvali novim kulturno-turističkim proizvodom, za sada bez konkurencije u svijetu. Nakon niza provedenih programa u Hrvatskoj te prošlogodišnje jednomjesečne izložbe u Njemačkoj (likovnih radova nastalih za zajedničkog rada njemačkih i hrvatskih likovnih umjetnika u Kaštelu Grobnik), u rujnu 2015. u Njemačkoj slijedi nastavak provedbi novih zajedničkih programa CroARTia . Među inima i pokretanje prve likovne kolonije u Njemačkoj po uzoru na grobničku, koji će program zajednički provesti njemački i hrvatski umjetnici. Iz Hrvatske je u ovaj projekt uključeno 15 umjetnika s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.
 


 

Izložba djela iz fundusa grobničkog Muzeja suvremene likovne umjetnosti

23. listopada 2014.  – Stuttgart

CroARTia

Izložba djela iz fundusa grobničkog Muzeja suvremene likovne umjetnosti

Među događaje od značaja, ne samo za Grobnišćinu nego i šire, upisujemo i današnje otvaranje izložbe u Njemačkoj - djela nastalih u Međunarodnoj likovnoj koloniji Grobnik (zajedničko vlasništvo Općine Čavle i Katedre Čakavskoga sabora za Grobnišćinu), a iz fundusa Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik Ujedno je to i nastavak provedbi aktivnosti u okviru Katedrinog međunarodnog projekta „Umjetnost u pokretu“, odnosno „Kunst in Bewegung“, budući da su prvi Katedrini partneri u tom projektu iz Njemačke (Syirlin Kunstverein E.V. International, Stuttgart). U nastavku, također su partnerima u ovome projektu - Oldtimer klub iz Rijeke i s njemačke strane Autokonzern Hübner. U ovom dijelu hrvatsko-njemačke suradnje sudjeluje čak 16 hrvatskih umjetnika Primorsko-goranske i Istarske županije, a sve zajedno objedinjuje CroARTia, pod kojim nazivom ovaj Katedrin projekt, u Njemačkoj prozvan kulturnim proizvodom bez konkurencije u svijetu, ide dalje…

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA

 

 
 
FOTO
Foto umjetnost u pokretu CROARTIA 1
Foto umjetnost u pokretu CROARTIA 2

                         MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK

HRVATSKA KULTURNO-TURISTIČKA INICIJATIVA

UMJETNOST U POKRETU CROARTIA                                                                                 

OPIS I TIJEK DOGAĐANJA

 

Projekt UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA je najnovija kulturno-turistička inicijativa, koju su, pored mnogih drugih subjekata u Hrvatskoj i izvan nje, i naši njemački suradnici prepoznali kao mogućnost proširenja dosadašnje uspješne suradnje na niz drugih subjekata, kako u kulturi tako i u drugim segmentima: turizmu, školstvu, sportu, gospodarstvu itd. Mi smo se, kao autori ove kulturno – turističke inicijative, već do sada uvjerili da projekt nudi mogućnost izuzetne hrvatske turističke promidžbe u  Njemačkoj, posebice na području Baden-Würtemberga.

 

KULTURNO-POVIJESNA BAŠTINA U OKVIRU PROJEKTA

 

Kroz realizacije programa unutar projekta, već je osjetna promidžba zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske – posebice kaštelskog kompleksa Grobnik i svih njegovih sadržaja, kao jedinstvene povijesne, ne samo hrvatske,već i europske baštine, a koja je danas vrlo živom, osobito na polju likovnih djelatnosti.

 

Grobnički kaštelje najobnovljenija od 9 frankopanskih utvrda nekadašnje Vinodolske knežije i jedini nastanjen kvalitetnim kulturnim sadržajima. Pored Zavičajnog muzeja/Etnografske zbirke od 1992. godine i Galerije suvremene umjetnosti iz 1999. godine, s 2002. godine utvrđenom Zbirkom suvremene likovne umjetnosti (što je već doprinijelo pojavljivanju ove destinacije na mnogim internetskim stranicama širom svijeta), Grobnik je jedan od stupova Vinodolskog zakona iz 1288. godine – jednog od najznačajnih pravnih akata srednjevjekovne Europe i koji je korišten u stvaranju mnogih europskih zakona. Taj podatak se premalo koristi u turističke svrhe.

Nadalje, tu je bogata sakralna baština. Neposredno uz kaštelski kompleks je crkva sv. Filipa i Jakova (romaničko-gotička, poč. 12. st., sakralne, povijesne i umjetničke vrijednosti s drvenim korom), a novootkrivenigrboviZrinskih i Frankopana ukazuju na sada nepoznate povijesne detalje iz Župe.  1995. godine je zaokružila 900 godina postojanja. U središtu mjesta je crkva Svete Trojice, sa zvonima iz 1383., 1527. i 1669.godine, iz koje potječe i do današnjih dana sačuvano najstarije datirano zvono u Hrvatskoj (1383.).

Pored niza zemljopisnih i povijesnih činjenica, koje ovoj utvdi građenoj na rimskim temeljima daju izuzetan značaj, suvremeno stvaralaštvo konstantno dodatno bogati hrvatsku kulturnu baštnu u cijelosti i smješta je unutar ovih zidina. Također su tu dodatne mogućnosti obogaćivanja turističke ponude, do sada neiskorištene, primjerice legende, kao što je ona o porazu Tatara na Grobničkome polju. Činjenica je da vlasnici vidnodolskih kaštela - knezovi krčki, u posjed istih dolaze upravo u vrijeme najjsnažnijih najezda Tatara u Europu kao svojevrsni bedemi obrane kršćanstva, među kojima i najzapadniji Grobnik. Budući da se Tatari u povijesti dalje od Grobnika ne spominju, na raspolaganju nam je I ta, do sada nedovoljno iskorištena, mogućnost predstavljanja vinodolskih kaštela u kulturno-povijesnom turističkom smislu.

Uz današnju značajnu turističku ponudu kaštelskog kompleksa Grobnik, navedene su  činjenice bile i jesu vrlo snažnim razlozima da Katedra-upravljač grobničkoga Kaštela od 1992. godine, inicira i realizira mnoge kvalitetne kulturne i kulturno-turističke projekte, među kojima i danas aktualni UMJETNOST U POKRETU CROARTIA, kao novu kultruno-turističku inicijativu.

 

UZASTOPNO ODRŽAVANJE KULTURNO-TURISTIČKE INICIJATIVE

 

Uvod u projekt UMJETNOST U POKRETU CROARTIA, kao kulturno-turističku inicijativu, je višegodišnja uspješna i stalna međunarodna suradnja, a posebice s Njemačkom od 2007. godine do danas. Ovaj  projekt već u jednogodišnjem planu sadrži niz programa koji jamče uzastopnost ali ne samo to – skoro svaki je program u okviru njega samo prvi u nizu, što znači da ovaj projekt “uzastopno” mijenje u “trajno”. U svakome slučaju i u najmanju ruku – s neizvijesnim je datumom završnog programa.

Provođenje programa je počelo u travnju, u Hrvatskoj. Svi su, do sada realizirani uspješno, s rezultatima iznad očekivanja. U tijeku je nastavak realizacije projekta u Hrvatskoj do polovice kolovoza, kada se realizacija programa nastavlja u Njemačkoj te nastavlja svoj put po drugim državama. Programi u 2013. godinu počinju u Njemačkoj, nastavljaju se  u Hrvatskoj itd.

UMJETNOST U POKRETU - CROARTIA  dodatno doprinosi prepoznatljivosti hrvatskog turizma. S obzirom na višemjesečnu realizaciju, produžava turističku sezonu, a stvaranjem značajnog broja novih umjetnina te u nastavku stvara novopokrenute kulturne i sportske manifestacije i zaključuje nove suradnje, a vijek trajanja ove kulturno-turističke inicijative je neograničen.  UMJETNOST U POKRETU CROARTIA/KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA se, sukladno svom nazivu, realizira u dvije države te dijelom zahvaća niz drugih država, u mjestima udaljenosti do čak 800 kilometara, a kroz 2012. godinu se pedesetak događanja u okviru projekta ispreplićena principu zrcala – jednaki se programi realiziraju u Hrvatskoj, a potom i u Njemačkoj.

 

REALIZACIJA PROJEKTA VEĆ U KOLOVOZU 2012. OSIGURAVA KONSTANTNE BESPLATNE MOGUĆNOSTI PREDSTAVLJANJA HRVATSKOG TURIZMA – U 2012. GODINI: DVORAC SCHWETZINGEN KRAJ HEIDELBERGA, ZA KOJE NJEMAČKI PARTNERI JAMČE CCA 15000 POSJETITELJA.

 

CILJEVI/SVRHA KULTURNO-TURISTIČKE INICIJATIVE

 

1.    konstantno besplatno promicanje hrvatske turističke ponude u Njemačkoj,

2.    pokretanje rada prve likovne kolonije u Njemačkoj – inicijator hrvatski partner

3.     obogaćivanje Zbirku suvremene likovne umjetnosti Grobnik za preko 200.000,00 Kn

4.    uspostavljanje novih međunarodnih suradnji, s naglaskom na turizam

5.    pokretanje novih međunarodnih manifestacije u Hrvatskoj i Njemačkoj

6.    predstavljanje hrvatskog likovnog stvaralaštvau inozemstvu

7.    osiguravanje kvalitetnih besplatnih promotora hrvatskog turizma

Ciljeve zaključujemo  s ovom točkom jer je izvijesno da u stotinjak inozemnih suradnika i mnogih drugih ova kulturno – turistička inicijativa i do sad već ima vrlo korisne a besplatne promotore hrvatske turističke ponude.

Program UMJETNOST U POKRETU CROARTIAsimbolizira mobilnost u svim smjerovima. To je hrvatski projekt, dakle hrvatski proizvod, koji su njemački suradnici oduševljeno prihvatili te  pripremili zaštitni znak CROARTIA i izradili zastavice, kojima se kretala POVORKA CLASSIC GALA okićena na trodnevnom putovanju od Njemačke, preko Italije i Slovenije do odredišta projekta u Hrvatskoj.

 

 

voditelji projekta:

Vlasta Juretić, dopr., vod. Katedrinih programa

Vinko Škaron, tajnik Katedre, vod. Ureda 

 

 

 

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Vlasta Juretić-umjetnost u pokretu Deutsch

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Vlasta Juretić-umjetnost u pokretu Deutsch

Die Internationale Kunstkolonie Grobnik hat mit ihrem Projekt KUNST IN BEWEGUNG  CROARTIA,  der kroatischen und internationalen Öffentlichkeit ein konkurrenzloses Produkt angeboten  

PROJEKT „DIE KUNST IN BEWEGUNG  CROARTIA“, 

ALS BEITRAG DER KUNST DES VERBINDENS

Drei Tage - vom 21. bis 23. April - bewegen sich bildende Künstler aus Deutschland, der Schweiz, England, Indien, Polen...sowie Freunde historischer Automobile aus Deutschland und der Schweiz aus verschiedenen Richtungen ein und demselben Ziel in Kroatien zu – der Internationalen Kunstkolonie Grobnik. Mit der gemeinsamen Willkommensfeier einer Teilnehmer an andere Teilnehmer, einer Veranstalter an andere Veranstalter, zeigt dieses einen Teil der Kunst des Verbindens auf und vereinbart auf einzigartige Weise das Verschiedensein auf allen Ebenen, was fast mit einem Schrei bekannt gibt, dass es erst den Anfang darstellt. Das Projekt „Die Kunst in Bewegung Croartia“ stellt die nicht zu begrenzende Mobilität der Kunst und die Kunst der Mobilität in zwei europäischen Ländern dar –Kroatien und Deutschland.

Die Internationale Kunstkolonie Grobnik stellt mit dem Projekt „Die Kunst in Bewegung“ auch die Qualität ihrer eigenen Mobilität dar, weil das letze Programm des Projekts „Die Kunst in Bewegung – Croartia 2012“ nur die Ankündigung des ersten Programms dieses Zyklus im Rahmen „Croartia 2013“ darstellt.

Nach einer ganzen Reihe von erfolgreichen Programmen der Internationalen Kunstkolonie Grobnik, musste das Projekt „Die Kunst in Bewegung Croartia" einfach geschehen.

Wenn bewegliche Kunst ineinandergreift, formt sie die Bewegungen der Kunst, die Kunst des Bewegens, sowie die Kunst als einzigartige Eigentümerin der Rechte auf grenzlose Mobilität in alle Richtungen, was die unbegrenzte Mobilität fast berührbar gestaltet. Darum ist diese Verbindung der geschichtlichen Automobile leicht verständlich, die selbst eine Bewegung durch die Zeit darstellen, sowie die Bewegung ihrer Eigentümer, die von Liebe und Leidenschaft getragen, die Patina der einstigen Bewegungen auch in heutiger Zeit pflegen, der bildenden Künstler, die gleiche Programme abwechselnd in einem und dann im anderen Land verwirklichen, wieder flechtend, doch diesmal einen Lorbeerkranz der Zeit, in der diese Kunst des inneren und äusseren Bewegens und der Bewegungen selbst geschaffen wird, und die vor der Welt zur gleichen Zeit die Kunst des Verbindens ausbreitet.

Einige unter den bildenden Künstlern sind Liebhaber der geschichtlichen Automobile, so wird die Kunst der Bewegung durch die Programme des Projektes in ihnen in eine interessante Dimension transformiert werden. 

Nur die Kunst hat die Macht, den Spruch Finis santificat media mit einem unschuldigen weißen Schleier zu überziehen und zu verbinden das, was anscheinend nicht zu verbinden wäre, und dabei das Wort unvereinbar zu annullieren. 

Ja, die Kunst ist wirklich allmächtig; während der heute noch lebende Künstler ein Kunstwerk des Entschwindens schafft, verhindert diese Zauberin „Kunst“  den unmittelbaren Weg in die Nichtigkeit und verwandelt den modernen bildenden Künstler in einen allzeitlichen Chronisten.

In seinem Notizbuch befindet sich auch dieser Vermerk!

Vlasta Juretić, Leiterin der Internationalen Kunstkolonie Grobnik

 

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Presseinformation Car-Art Kroatien

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Presseinformation Car-Art KroatienPresseinformation               

 

Eine Veranstaltung dieser Art ist nahezu eine Weltpremiere. Internationale Künstler

und Freunde historischer Automobile aus Deutschland und Kroatien treffen sich zu

einer gemeinsamen Festwoche. Vom 22. – 29. April in der Großregion Rijeka/Cavle

und im August in Baden-Württemberg.

Der Hintergrund dieser Idee war der Automobilsommer 2011 in Baden-Württemberg

und ein großer Wettbewerb sowie eine anschließende Wanderausstellung des Syrlin-Kunstvereins e.V. International mit dem Titel „Kreativität schafft Mobilität – gestern, heute und morgen – ein Netzwerk.

Mit dabei waren auch Künstler aus Kroatien.

Die Ehre, dieses Angebot und diesen Vorschlag zuerst gemacht zu haben, gebührt allerdings einzig und allein unsere kroatischen Freunden, der Katedra Grobnik unter Leitung von Vlasta Juretic´.

 

Es war nicht ganz einfach, hier in Deutschland für diese gegenseitigen Visiten ähnliche Voraussetzungen zu schaffen, darum hatte sich auch der ursprünglich

noch vorgesehene Termin für 2011 jetzt auf das Frühjahr 2012 verschoben.

 

Die Partner aus Deutschland sind

 

Syrlin-Kunstverein e.V. Stuttgart International

mit über 200 Künstlermitgliedern aus ganz Europa und Aktivitäten bis nach Übersee.

mit dem 1.Vorsitzenden  Wolfgang Wunderlich

14 Syrlin-Künstler wurden gemeinsam mit Prof. Berislav Valusek von der Kunstakademie in Rijeka für diese Kolonade 2012 auf Grobnik als Teilnehmer ausgewählt. Sie bearbeiten mit weiteren internationalen Kollegen während dieser Woche das Thema „Kunst in Bewegung“.

Eine Ausstellung dieser Arbeiten findet dann vom 10. Juni bis 10. August im Museum

in Grobnik statt. Anschließend folgt eine Ausstelllung dieser Werke Ende August in

Deutschland im Schwetzinger Schloss anlässlich der CLASSIC GALA 2012…

 

Autoconsult EU Friedberg,  Herr Hübner

-       Präsident der Archiv-Kommission in der FIA-Kommission Historik International, FIA Paris

-       Präsident des Mitteldeutschen Automobilclubs im AvD e.V. Frankfurt

-       Vizepräsident für Technik im „Allgemeinen Schnauferl Club ASC, Mannheim

-       CEO (Veranstalter) des Concours d` Elegance CLASSIC GALA Schwetzingen

 

Herr Hübner hat für seine 14 Oldtimer-Freunde aus Baden-Württemberg und der Schweiz eine Tour vorgesehen, die weitestgehend Autobahnen vermeidet und von Samstag bis Montag über 3 Tage dauert. Alles ist minutiös professionell geplant. Die Reise geht über München, Lienz, Udine, Triest nach Rijeka und wird von einem Syrlin-Mitglied begleitet, das auch weltweit als Fotograf unterwegs ist. Herr ten Brink, gerade erst aus Afrika zurück, wird die Ereignisse der ganzen Woche bildtechnisch begleiten und anschließend eine umfassende Fotodokumentation erarbeiten – evtl. später sogar ein Fotobuch herausgeben.

 

Für diese Fahrleistung der „Veteranen“ von über 2000 km in einer Woche wurden,

entsprechend der Bedeutung dieser Veranstaltung, trotzdem nur die ältesten und seltensten Fahrzeuge ausgewählt!

 

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Kunst in bewegung CROARTIA

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Kunst in bewegung CROARTIA


Die Internationale Kunstkolonie Grobnik und  Oldtimer klub Rijeka in Kooperation mit dem Syrlin-Kunstverein e.V. Stuttgart Interantional und der Automobil Consult Johannes Huebner Friedberg hat mit ihrem Projekt KUNST IN BEWEGUNG - CROARTIA, der kroatischen und internationalen Oeffentlichkeit ein konkurrenz-loses Produkt angeboten.

DAS PROJEKT "KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA"

ist ein Zeichen dafuer, wie Creativitaet und Mobilitaet miteinander eine internationale Bruecke schlagen koennen.

Mit einer Sternfahrt ueber drei Tage, vom 21.-23.April, haben sich Freunde historischer Automobile aus Deutschland, der Schweiz und Oesterreich sowie bildende Kuenstler aus Deutschland, der Schweiz, England, Indien und Polen ein und demselben Ziel zugewandt, naemlich Kroatien und der Internationalen Kunstkolonie Grobnik. Eine grossartige gemeinsame Willkommensfeier hat dieses gelungene gemeinsame Engagement bei aller Verschiedenartigkeit der Protagonisten bereits auf einzigartige Weise der Oeffentlichkeit unter Beweis gestellt.

Creativitaet schafft Mobilitaet und das gilt fuer alle Kunstschaffenden und Interpreten auf der ganzen Welt, von der darstellenden Kunst ueber Musik, Litratur und bildenden Kunst. Aber natuerlich nicht nur "bildlich" gesprochen, sondern insbesondere auch fuer alle technischen Bereiche und Ingenieurleistungen. Dafuer ein Zeichen zu setzen gilt dieses Engagement Croartia, das nur ein Anfang sein soll fuer weitere gemeinsame Aktivitaeten in den kommenden Jahren.

Schlagen wir Bruecken, die uns verbinden. Ueber Landergrenzen hinweg aber auch ueber bestimmte Fakultaeten, denen wir verpflichtet sind. So gibt es neben Kuenstlern, die motorsportlich interessiert sind, ebenso Oldtimerfreunde, die auch der Kunst zugetan sind!

Kunst und kuenstlerisches gemeinsames Schaffen sind jedenfalls die einfachste und unkomplizierteste Moeglichkeit und Chance,  Menschen unterschiedlichster Nationalitaeten einander naeher zu bringen und sich zu verstehen, ganz ohne Sprachbarrieren und andere Einschraenkungen, die es geben koente.

Vasta Juretic´ Leiterin der Interantionalen Kunstkolonie Grobnik      

 

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - W. Wunderlich o projektu

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - W. Wunderlich o projektu

Izjava glavnog organizatora programa u Njemačkoj u okviru hrvatsko-njemačkog projekta UMJETNOST U POKRETU  CROARTIA gospodina Wolfganga Wunderlicha – predsjenika Syrlin-Kunstverein E.V. Stuttgart International, uoči početka realizacije

Ususret početku realizacije programa unutar projekta UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA, gospodin Wolfgang Wunderlich, predsjenik Syrlin-Kunstverein E.V. International Stuttgart, je dao izjavu za novinare:  

„Događaj ove vrste gotovo da se može nazvati svjetskom premjerom.  Umjetnici iz Hrvatske i Njemačke, ali i drugih zemalja, te ljubitelji starih automobila – svi zajedno u neuobičajenom projektu – kao jedan tjedni festival zajedništva različitih kultura od 21. do 28. travnja u Hrvatskoj, u Grobniku-Čavlima, u Rijeci i drugim gradovima  na području Primorsko-goranske županije, a potom od 20. do 27. kolovoza na području Baden-Württemberga  u Njemačkoj.“

U svojoj je izjavi u nastavku obrazložio da je svemu prethodila višegodišnja uspješna suradnja s grobničkom Čakavskom katedrom, odnosno Međunarodnom likovnom kolonijom Grobnik, koju provodimo od 2007. godine. Potom je uslijedila godina 2010., kada je MLK Grobnik predstavljena u stuttgartskom sajamskom prostoru Sindelfingen jer su tom dijelu Europe umjetničke kolonije nepoznat pojam. Upravo je tom prigodom Hrvatska proglašena zemljom-gostom stuttgartskog Sajma Sindelfingen za 2010. godinu.

 „Na to se nadovezala 2011. godina - godina automobila  2011 u Baden-Württembergu“, nastavlja gospodin Wunderlich,  „i naknadno velika izložba Syrlin-Kunstvereina E.V. International pod nazivom Kreativität schafft Mobilität – jučer, danas i sutra. Čast nam je što smo prvi mogli prihvatiti ovu ponudu i prijedlog projekta UMJETNOST U POKRETU - CROARTIA, zahvaljujući toj uspješnoj suradnji i našim hrvatskim prijateljima iz grobničke Katedre, prije svega voditeljici MLK Grobnik Vlasti Juretić.

Nije bilo lako ovdje u Njemačkoj stvoriti uvjete za međusobne posjete s programima ovakve vrsti i pod sličnim uvjetima te je izvorni prijedlog projekta planiranog za 2011. godinu prebačen na proljeće 2012. godine.“

Gospodin Wolfgang Wudnerlich se potom osvrnuo na tijek programa koji uskoro slijede: „Njemački partneri u projektu su Syrlin-Kunstverein Stuttgart International E.V., međunarodna udruga umjetnika koja okuplja više od 200 umjetnika iz europskih te mnogih prekomorskih zemalja. Likovni umjetnici-članovi Syrlina dolaziti će iz raznih zemalja: Njemačke, Švicarske, Austrije, Indije, Velike Britanije, Jamajke… Stoga će njihovi dolasci na cilj biti raštrkani od subote do ponedjeljka, kada počinje rad novog saziva umjetnika u okviru Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Potom će tjedan dana u Grobniku ovi umjetnici raditi zajedno s hrvatskim umjetnicima. Izložba likovnih radova koji nastanu za tog zajedničkog rada, biti će otvorena  već 19. svibnja, u okviru ovogodišnje Europske noći muzeja u Galeriji suvremene likovne umjetnosti Grobnik a u kolovozu se ista izložba seli u Heidelberg, u dvorac Schwetzingen, gdje se projekt UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA uklapa u proslavu Classic Gala 150 godina OPEL-a.“

Projektom UMJETNOST U POKRETU – CRARTIA, pored ostalog, po uzoru na MLK Grobnik pokreće se rad prve likovne kolonije u Njemačkoj – Međunarodne likovne kolonije Schwetzingen u Heidelbergu. S likovnim radovima koji nastanu za rada  Kolonije Schwetzingen  gospodin Wunderlich za sada najavljuje dva konkretna događaja: „Ti će radovi biti postavljeni najprije na izložbi u Stuttgartu, a svakako na Sajmu Antik&Kunst Stuttgart/Sindelfingen 2013.“ Upravo će ovi događaji projekt UMJETNOST U POKRETU-CROARTIA prenijeti u 2013. godinu, što je najboljim pokazateljem da je to nova kulturno-turistička inicijativa, koja Nama u Njemačkoj je partner - organizator oldtimer programa u okviru projekta AutoConsult EU Friedberg, odnosno gospodin Johannes Hübner - predsjednik Komisije Arhiva u FIA međunarodnoj povijesnoj komisiji (FIA Pariz),  predsjednik Središnjeg njemačkog automobilskog kluba u AvD e.V. Frankfurt te tehnički potpredsjednik „Allgemeinen Schnauferl Club ASC, Mannheim i  CEO (organizator) u Concours d'Elegance Classic Gala Schwetzingen. Gospodin Hübner je, prihvativši sudioništvo u projektu UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA,  za svojih 14  oldtimer-prijatelja/ automobilskih entuzijasta iz Baden-Württemberga te susjedne Švicarske napravio detaljan plan kretanja. Putovati će obilazno, izbjegavajući  autoceste, a putovanje će trajati oko 3 dana - od subote do ponedjeljka. Plan je radio pomno i profesionalno; svi zajedno će se kretati od Münchena, preko Lienza, Udina i Trsta do Rijeke. Pratiti će ih fotograf Carsten ten Brink, član MU Syrlin,  koji i inače svijetom putuje kao fotograf i upravo se vratio iz Afrike. On će tijekom cijeloga tjedna u Hrvatskoj pratiti sva događanja, a plan je da se cjelokupna foto-dokumentacija skupi u jedno posebno tiskano izdanje.“

I na kraju, zaključak gospodina Wolfganga Wunderlicha: „Ovo putovanje već samo po sebi potvrđuje koliku važnost mi pridajemo događaju jer na ovakvo putovanje kreću samo pravi veterani -  preko 2000 km u tjedan dana, a k tome treba dodati činjenicu da su odabrani najstariji i najrjeđi automobili. A, u okviru programa koji će se realizirati u Njemačkoj, naš je partner i organizator oldtimer programa završnicu projekta UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA uklopio u proslavu 150 godina OPEL-a te osigurao mogućnost trodnevnog turističkog predstavljanja hrvatskih područja u koji uskoro krećemo i – radujemo se susretu s našim hrvatskim prijateljima!“

 

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Wolfgang Wunderlich sažeto

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Wolfgang Wunderlich sažeto

 


Die Internationale Kunstkolonie Grobnik und Oldtimer klub Rijeka in Kooperation mit dem Syrlin-Kunstverein e.V. Stuttgart Interantional und der Automobil Consult Johannes Huebner Friedberg hat mit ihrem Projekt KUNST IN BEWEGUNG - CROARTIA, der kroatischen und internationalen Oeffentlichkeit ein konkurrenz-loses Produkt angeboten.

DAS PROJEKT "KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA"

ist ein Zeichen dafuer, wie Creativitaet und Mobilitaet miteinander eine internationale Bruecke schlagen koennen.

Mit einer Sternfahrt ueber drei Tage, vom 21.-23.April, haben sich Freunde historischer Automobile aus Deutschland, der Schweiz und Oesterreich sowie bildende Kuenstler aus Deutschland, der Schweiz, England, Indien und Polen ein und demselben Ziel zugewandt, naemlich Kroatien und der Internationalen Kunstkolonie Grobnik. Eine grossartige gemeinsame Willkommensfeier hat dieses gelungene gemeinsame Engagement bei aller Verschiedenartigkeit der Protagonisten bereits auf einzigartige Weise der Oeffentlichkeit unter Beweis gestellt.

Creativitaet schafft Mobilitaet und das gilt fuer alle Kunstschaffenden und Interpreten auf der ganzen Welt, von der darstellenden Kunst ueber Musik, Literatur und bildenden Kunst. Aber natuerlich nicht nur "bildlich" gesprochen, sondern insbesondere auch fuer alle technischen Bereiche und Ingenieurleistungen. Dafuer ein Zeichen zu setzen gilt dieses Engagement Croartia, das nur ein Anfang sein soll fuer weitere gemeinsame Aktivitaeten in den kommenden Jahren.

Schlagen wir Bruecken, die uns verbinden. Ueber Landergrenzen hinweg aber auch ueber bestimmte Fakultaeten, denen wir verpflichtet sind. So gibt es neben Kuenstlern, die motorsportlich interessiert sind, ebenso Oldtimerfreunde, die auch der Kunst zugetan sind!

Kunst und kuenstlerisches gemeinsames Schaffen sind jedenfalls die einfachste und unkomplizierteste Moeglichkeit und Chance,  Menschen unterschiedlichster Nationalitaeten einander naeher zu bringen und sich zu verstehen, ganz ohne Sprachbarrieren und andere Einschraenkungen, die es geben koente.

 

Wolfgang Wunderlich

 

 

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - CROARTIA u okviru kulturnog turizma RH

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - CROARTIA u okviru kulturnog turizma RH

  

1992. – 2012.

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK

 

PROJEKT

UMJETNOST U POKRETU CROARTIA

KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA

                                     

ORGANIZATORI:

KATEDRA ČAKAVSKOGA SABORA GROBNIŠĆINE –   Vlasta Juretić i Vinko Škaron

SUORGANIZATOR:OLDTIMER  KLUB  - RIJEKA – Mišo Rukavina i Ivica Mataija 

 

                MEĐ. UDR. UMJETNIKA  SYRLIN/STUTTGART – Wolfgang Wunderlich

SUORGANIZATOR:CLASSIK GALA- BADEN-WÜRTTEMBERG – Johannes Hübner

REALIZACIJA:

OD 21. – 28. 04./20. 08. -PODRUČJE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

OD 20. – 27. 08. - PODRUČJE BADEN-WÜRTTEMBERGA

 

OPIS PROJEKTA:

 

Projekt UMJETNOST U POKRETU–CROARTIA je nastao nakon višegodišnjega uspješnoga rada. Svi do sada planirani programi u projektu, za koje je realizacija  planirana u Hrvatskoj, već su uspješno realizirani. Budući da je projekt neuobičajen i kompleksan,  radi boljeg je razumijevanja nužno osvrnuti se  na njegovo nastajanje.

 

Pripreme su trajale skoro dvije godine, a svemu su prethodila višeputna uspješna predstavljanja Međunarodne likovne kolonije Grobnik u inozemstvu, posebice u Njemačkoj, s kojom je zemljom naša suradnja neprekidna od 2007. godine, kada smo uspostavili konktakt  s međunarodnom udrugom umjetnika Syrlin (Stuttgart) i kada je realizirano prvo sudjelovanje   njihovih članova - likovnih umjetnika u radu MLK Grobnik. Tada su se oni upoznali s našim dotadašnjim radom i rezultatima takvog rada. Nedugo je za tim uslijedio poziv iz Njemačke da za dolazeću godinu pripremimo jednomjesečnu izložbu likovnih radova iz Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik. Predložili smo im da u tih mjesec dana bude omogućeno I predstavljanje dijela hrvatskoga turizma, što su oni i prihvatili. 

Ovaj su naš program poduprli Ministarstvo kulture i Primorsko-goranska županija s ukupno 70.000,00 kuna a ostale je troškove snosila Općina Čavle. Tako je početkom rujna 2008. godine otvorena izložba u Schiller -  Foayeru Kongresnog centra Sindelfingen, a pod nazivom 10 godina mediteranskih likovnih susreta u Grobniku- sa102 likovna rada, 67 autora, pretežito iz Hrvatske. Ovaj je događaj bio značajno popraćen u tamošnjim medijima.

O istom smo događaju prethodno i u više navrata obavijestili Ministarstvo turizma, Turističku zajednicu Primorsko- goranske županije i lokalnu Turističku zajednicu, te im uputili pozive na sudjelovanje. Nitko se nije odazvao ali je ipak na put s nama krenuo tadašnji predsjednik Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, sa skromnim turističkim materijalom. Šteta što se taj rujan 2008. godine turistički nije iskoristio , jer smo tih dana u Stuttgartu imali više kvalitetnih radnih susreta, za kojih je, za eventualne konkretne dogovore, izostala nazočnost kompetentne osobe.

Suradnja je s našim prijateljima u Njemačkoj nastavljena i u 2009. godini  s  velikom ljetnom izložbom likovnih radova 13 inozemnih umjetnika u Galerija SU Grobnik i sudjelovanjem čak 18 članova stuttgartskog Syrlin-a u radu MLKG, u listopadu 2009. godine.

 

Istovremeno smo organizirali prvi međunarodni stručni skup povjesničara umjetnosti i umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, kojeg su se odjeci ubrzo osjetili.  Uslijedili su pozivi za daljnju suradnju iz Njemačke i Italije. S talijanskim smo suradnicima krenuli u pripreme velike ljetne izložbe likovnih radova 21-og autora, pretežito iz Italije ali i iz drugih zemalja: Austrije, Njemačke, Španjolske, Engleske i Kolumbije, koju je pod nazivom GRAND TOUR u Galeriji SUG postavila povjesničarka umjetnosti dr. sc. Adelinda Alegretti iz Rima, o kojem događaju ima članaka na internetskim stranicama.

 

Osobito nam je bilo zahtjevno odgovoriti na poziv iz Njemačke.   Naime, njemački su nas suradnici pozvali da Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik predstavimo kao  ogledni primjerak likovnih kolonija uopće, budući da je taj pojam na tim prostorima bio nepoznat. I ovoga smo puta od njemačkog organizatora zatražili da nam usporedno s predstavljanjem grobničke Likovne kolonije, osiguraju mogućnost besplatnog predstavljanja dijela hrvatske turističke ponude. Nakon više pregovaranja, njemački je organizator osigurao poseban prostor u okviru stuttgartskog sajamskog prostora za postavljanje turističkog štanda. Odmah smo Ministarstvo turizma i turističke zajednice upoznali s mogućnošću besplatne promidžbe no bez rezultata. Unatoč toj činjenici, budući da smo  projekt procijenili izuzetno kvalitetnim, nismo ga odbacili te je uz velike napore 2010. godina ipak počela s  trodnevnim predstavljanjem MLK Grobnik na Sajmu Antikviteti i Umjetnost  u Njemačkoj, s 37 likovnih radova hrvatskih autora. Razumije se da, unatoč “šutnji” predstavnika hrvatskog turizma, nismo odbili prethodno osigurani štand za predstavljanje dijela hrvatske turističke ponude, već smo, u suradnji s lokalnom TZ organizirali trodnevni turistički program pod nazivom Okusi i mirisi Hrvatskog primorja. Da je u cijelosti projekt bio uspješnim, najbolje svjedoči činjenica da su organizatori Hrvatsku proglasili   zemljom – gostom Sajma za 2010. godinu. Bila nam je čast gledati veliku hrvatski zastavu, koja je tamo izvješena radi našega sudjelovanja, ali na otvaranju Sajma nije bilo nikoga od predstavnika hrvatskog turizma da kompetentno odgovori na hvalospjeve Hrvatskoj i na srdačne pozive domaćina na hrvatski štand u cilju što boljeg upoznavanja s Hrvatskom i dijelom hrvatske turističke ponude, što je našim njemačkim suradnicim bilo  nerazumljivim.

 

Novo priznanje našem radu iz Njemačke stiglo je odmah – poziv da osmislimo novi zajednički projekt. Budući da smo likovnu djelatnost već i do tada ispreplitali s turističkom ponudom, riječ mobilnost u svim smjerovima bila je i pokretačem zajedničkog zaključka -  da u budući projekt pokušamo uključiti i nove subjekte.

Stoga projekt UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA  od svih ostalih projekata razlikuje niz posebnosti.  Nadalje, u cijelosti je hrvatski je proizvod koji je kao takav prihvaćen od strane naših  njemačkih suradnika i drugih subjekata.  Programi unutar projekta realiziraju se u dvije države – prvi dio u Hrvatskoj, na području Primorsko-goranske županije, a drugi dio u Njemačkoj, na području Baden-Württemberga, te periferno na području Slovenije i Italije.

 

Ukratko, projekt UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA smo predložili, ponajprije zbog ostvarenja slijedećihciljeva:

1.         obogaćivanja Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobniksa značajnim brojem novih kvalitetnih likovnih radova hrvatskih i inozemnih autora – REALIZIRANO 100% - procjena u tijeku ali je već sada neupitno da je vrijednost novih likovnih radova Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik u travnju 2012. godine uvećana za preko 200.000,00 kuna

2.            pokretanja prve likovne kolonije u Njemačkoj - zajednički hrvatski i njemački likovni umjetnici po uzoru na MLK Grobnik, što dokazuje da je MLK Grobnik u Europi prepoznata kao kvalitetan kulturno-turistički proizvod. Ovaj je dio programa značajno produžio pripreme jer se u projektu jednako zastupljeni programi u Hrvatskoj I Njemačkoj. Budući da u Njemačkoj nije bilo likovnih kolonija, morali smo prethodno tamo osigurati uvjete za osnivanje i rad prve likovne kolonije. Upravo je zbog ove stavke na početku realizacije u travnju, on u inozemstvu predstavljen svojevrsnom svjetskom premijerom. U PRIPREMI

3.            postavljanja dviju zajedničkih izložbi likovnih radovahrvatskih i njemačkih likovnih umjetnika, u Hrvatskoj i Njemačkoj – REALIZIRANO 50%jer je upravo postavljena velika ljetna izložba likovnih radova hrvatskih i njemačkih likovnih umjetnika u Galeriji SUG, nastalih za rada MLKG u travnju 2012. godine

4.            pokretanja novih međunarodnih manifestacija oldtimera na području Primorsko-goranske županije, a potom i Baden-Württemberga - Primorsko-goranski rally, REALIZIRANO 50%, s pokretanjem i realizacijom međ. manifestacije Primorsko-goranski rally u travnju 2012. godine

5.         besplatnog trodnevnog predstavljanja dijela hrvatske turističke ponude u Njemačkojkrajem kolovoza 2012. -  u okviru završne proslave 150 godina OPEL-a, u Heidelbergu-DVORAC SCHWETZINGEN – za ovu stavku još uvijek očekujemo uključivanje HTZ, iako projekt nije evaluiran od strane TZ Primorsko-goranske županije u ožujku, niti kao kulturno-turistički proizvod, niti kao manifestacija – dostatan razlog da javno zatražimo izviješće o tome kojih je 10 projekata na području PGŽ u 2012. godini značajnijim KT proizvodom ili KT manifestacijom. U PRIPREMI

5.            postavljanja međunarodne izložbe likovnih radova koji nastanu za rada prve likovne kolonije u Njemačkoj u Galeriji Grada Stuttgarta U PRIPREMI

6.            postavljanje izložbena stuttgartskom međunarodnom sajmu umjetnina i antikviteta u siječnju 2013. – čime se programi projekta sele u 2013. godinu.

 

No, posebnostima projekta UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA ni tu nije kraj jer njime se višegodišnja uspješna hrvatsko-njemačka suradnja proširuje na više drugih subjekata u obje države, te projektom iniciramo buduće međunarodne suradnje na području turizma, školstva (razmjena studenata i učenika), sporta itd.

U projekt je do sada uključeno oko 150 sudionika iz Hrvatske, Njemačke, Engleske, Švicarske, Nizozemske, Meksika, Jamaice…

 

Na često pitanje novinara: što likovni umjetnici i oldtimeri imaju zajedničko i kakva je smisao njihova povezivanja u isti projekt, odgovaramo da ima više poveznica jer kada likovni umjetnik počinje stvarati svoje djelo, kreće na svojevrsno putovanje, a svaki je susret s povijesnim automobilima, susret s posebnim dizajnom. Uostalom, povijesni su automobile danas još uvijek hodajući budući muzejski izlošci tehničkih I drugih muzejskih prostora, a  ljubitelji povijesnih automobile njihovim privremenim čuvarima.

 

A u okviru kulturnog turizma, projekt je već u svojem početku sam sebe dokazao jer: 

-  u drugoj polovici travnja 2012. godine u Hrvatsku, isključivo radi projekta, došlo je preko 60 gostiju, što umjetnika, što ljubitelja povijesnih automobile, što osoba iz pratnje, koji su ujedno desetak dana bili turistima dobre platežne moći,

- sudionici su tri, prolazeći kroz Njemačku, Italiju i Sloveniju do odredišta u Hrvatskoj te druga tri dana odlazeći iz Hrvatske raznim rutama, promicali Hrvatsku

- nakon realizacije početnih programa, sudinici su u mjesec dana na raznim web stranicama objavili preko 1000 fotografija iz Hrvatske i mnogo tekstova o Hrvatskoj, u kojima do danas nije naveden niti jedan negativan dojam.

 

Ovo je samo dio pokazatelja u kojoj je mjeri projekt UMJETNOSTI U POKRETU – CROARTIA TURISTIČKIM PROIZVODOM. Najveći dio sudionika je po prvi put boravio u Hrvatskoj. Među njima i jedna likovna umjetnica iz Švicarske.  Možda je upravo njezino iskustvo najslikovitiji dokaz uspješno odrađenih početnih programa projekta u turističkom smislu.  Ona je svoje dojmove o Hrvatskoj svakodnevno telefonom prenosila svom suprugu a njezino je oduševljenje bilo toliko da je kupio kartu za prvi let do Hrvatske kako bi zajedno produžili boravak u Hrvatskoj. Budući da je odredište bilo Zadar,  iznajmila je avion Krila Kvarnera da ga tamo može dočekati.

 

Zaključak:

Projekt UMJETNOST U POKRETU CROARTIA  u Njemačkoj mijenja naziv u KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA te tako nastavlja promicati Hrvatsku van njezinih granica a povezujući razne subjekte unutar sebe, oglednim je primjerkom mobilnosti u raznim smjerovima i oblicima. Kao autori smo odredili lokaciju i početak realizacije -  u Hrvatskoj, travanj 2012. godine. No, kraj mu je neodrediv,  što je ujedno i zaključna posebnost ovog projekta. Stoga I nije začudnim što su ga naši njemački partneri za predstavljanja javnosti nazvali svjetskom premijerom.

 

                                                                   KČSG – MLK GROBNIK

                                                                   Vlasta Juretić  

 

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Kunst in bewegung CROARTIA

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA - Kunst in bewegung CROARTIA
 

  

1992. – 2012.

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK

PROJEKT

UMJETNOST U POKRETU CROARTIA/KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA

PRVI DIO - UMJETNOST U POKRETU CROARTIA

REALIZACIJA U HRVATSKOJ

 

21./23. travnja

ČAVLE/GRAD GROBNIK – dolasci umjetnika iz Njemačke, Švicarske, Engleske, Indije, Meksika, Jamaice…-članova međunarodne udruge umjetnika SYRLIN /Stuttgart. Istovremeno ekipa olditmera  iz Njemačke i Švicarske CLASSIC GALA  kreće  za Hrvatsku preko Austrije, Italije i Slovenije dolaze u Čavle  23. travnja

23. travnja

GRAD GROBNIK/KAŠTEL, u 10,00:

Međunarodna likovna kolonija Grobnik 2012. – početak rada hrvatskih i njemačkih umjetnika

ČAVLE/Dom kulture, u 18,00 :

DOBRODOŠLICAprogram dočeka domaćina za sudionike projekta UMJETNOST U POKRETU-CROARTIA 2012. (iz Hrvatske,  Njemačke i drugih zemalja)

24. travnja

RIJEKA/KORZO, u 8,30: okupljanje oldtimera iz Hrvatske i Njemačke

GRAD GROBNIK, u 10,00:Međunarodna likovna kolonija Grobnik 2012.nastavak rada/sudjeluju umjetnici Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja – članovi MLK Grobnik  i Syrlin Stuttgart

RIJEKA/KORZO, u 11,00PRIMORSKO-GORANSKI RALLY - Svečano otvaranje manifestacije

RIJEKA/KORZO, u 11,30: START -  12,30: Rijeka - Trsat - Opatija

OPATIJA, od 13,30 -15,00:  Opatija - Matulji - Čavle – Kukuljanovo – Bakar; ispit spretnosti, točnosti, vožnja gradom, razgledavanje vozila

RIJEKA I DRUGA MJESTA PGŽ tijekom dana: radni susreti

25. travnja

BAKAR, u 8,30:PRIMORSKO-GORANSKI RALLY– START/ BAKAR - KRK

GRAD GROBNIK, u 10,00:Međunarodna likovna kolonija Grobnik 2012.nastavak rada/sudjeluju umjetnici Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja – članovi MLK Grobnik  i Syrlin Stuttgart

KRK 9,30 - 10,30 - 13,30 - Promotivna vožnja-KRK – VRBNIK – MALINSKA – DRIVENIK – BRIBIR –BATER – CRIKVENICA

CRIKVENICA, u 20,00: PRIMORSKO-GORANSKI RALLY ZAVRŠNICA - dodjela nagrada

 RIJEKA I DRUGA MJESTA PGŽ tijekom dana: radni susreti

 

26. travnja

GRAD GROBNIK, u 10,00:Međunarodna likovna kolonija Grobnik 2012.nastavak rada/sudjeluju umjetnici Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja – članovi MLK Grobnik  i Syrlin Stuttgart

RIJEKA, u 11,00:  svi oldtimeri  kreću u Čavle

GROBNIČKO POLJE  -  Automotodrom Grobnik/ Aeroklub Krila Kvarnera od 13,00  nadalje: vožnja oldtimera, panoramski letovi za goste iz Njemačke…

GRAD GROBNIK , u 18,00:  Kad se judi prepoznaju  -  druženje svih sudionika projekta UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA 2012. s glazbenicima i drugim umjetnicima iz Primorsko-goranske županije

RIJEKA I DRUGA MJESTA PGŽ tijekom dana: radni susreti

27. travnja

BAKAR u 9,00:  SRETAN PUT  - EKIPI CLASSIC GALA

GRAD GROBNIK, u 10,00:Međunarodna likovna kolonija Grobnik 2012.nastavak rada/sudjeluju umjetnici Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja – članovi MLK Grobnik  i Syrlin Stuttgart - predaja likovnih radova

28. travnja

GRAD GROBNIK u 10,00- 14,00 sati:

MLKG – nastavak rada- članovi MLK Grobnik  i Syrlin Stuttgart / predaja likovnih radova

SRETAN PUT, PRIJATELJI - UMJETNICIMA I ORGANIZATORIMA IZ INOZEMSTVA

19. svibnja

GALERIJA SUVREMENE UMJETNOSTI GROBNIK – EUROPSKA NOĆ MUZEJA

UMJETNOST U POKRETU  CROARTIA

otvaranje izložbe likovnih radova nastalih za zajedničkog rada likovnih umjetnika iz Hrvatske i Njemačke u travnju 2012.

 

lipanj, srpanj, kolovoz

GALERIJA SUG

UMJETNOST U POKRETU  -  CROARTIA VELIKA LJETNA IZLOŽBA

velika ljetna izložba  likovnih radova nastalih za zajedničkog rada likovnih umjetnika iz Hrvatske i Njemačke u travnju 2012. godine

 

DRUGI DIOKUNST IN BEWEGUNG CROARTIA

REALIZACIJA U NJEMAČKOJ

 

20. kolovoza

u 6,00 – ČAVLE:polazak za Njemačku; sudionici prvog dijela programa iz Hrvatske (i ostali sudionici kulturnih programa u Njemačkoj - dolazak u Stuttgart u večernjim satima

21. kolovoza

u stuttgartskoj Gradskoj vjećnici:

 – prijam dr. Susanne Eisenmann(voditeljica resora za kulturu za područje Grad Stuttgart)

- obilazak Porsche muzeja, u gostima Daimleru i dr.

- STUTTGART i drugi gradovi  na stuttgartskom području, tijekom dana -  radni susreti

- u večernjim ma zabava za goste iz Hrvatske  u org. Grada Stuttgarta

22. kolovoza

- odlazak u Heidelberg/dvorac Scwetzingen

- KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA -   postavljanje izložbe likovnih radova nastalih u travnju 2012. godine, za rada

   Međunarodne likovne kolonije Grobnik

- Stuttgart/Heidelberg, tijekom dana -  radni susreti

23. kolovoza

- Organizacija programa:  AUTOKONZERN HÜBNER - njemački i hrv. oldtimeri

- DVORAC SCHWETZINGEN: osnivanje i početak rada prve likovne kolonije u Baden-Württembergu – Međunarodna likovna kolonija Swetzingen:

- KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA -  PROGRAM OTVARANJA IZLOŽBE

   otvaranje izložbe likovnih radova njemačkih i hrvatskih likovnih umjetnika

- Stuttgart/Heidelberg, tijekom dana -  radni susreti

24. kolovoza

- Organizacija programa:  AUTOKONZERN HÜBNER – (150 godina OPEL-a)

- DVORAC SCHWETZINGEN: nastavak rada Međunarodne likovne kolonije Schwetzingen

- DVORAC SCHWETZINGEN: turistički program

  predstavljanje okusa i mirisa Hrvatskog primorja

- KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA -  izložba u tijeku

25. kolovoza

- program u organizaciji CLASSIK GALA –(150 godina OPEL-a)

- DVORAC SCHWETZINGEN: nastavak rada Međunarodne likovne kolonije Schwetzingen

- DVORAC SCHWETZINGEN: turistički program

   predstavljanje okusa i mirisa Hrvatskog primorja

- KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA -   izložba u tijeku

-  Stuttgart/Heidelberg, tijekom dana -  radni susreti

26. kolovoza

- program u organizaciji AUTOKONZERN HÜBNER

- DVORAC SCHWETZINGEN: nastavak rada Međunarodne likovne kolonije Schwetzingen

- DVORAC SCHWETZINGEN: turistički program

  predstavljanje okusa i mirisa Hrvatskog primorja

- KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA -  izložba u tijeku

- nastavak rada Međunarodne likovne kolonije Schwetzingen - zatvaranje

u večernjim ma: KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA - završna priredba

organizator: AUTOKONZERN HÜBNER

27. kolovoza - povratak u Hrvatsku

 

rujan, listopad, studeni, prosinac  2012. – više izložbi likovnih radova nastali za realizacije projekta KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA  na području Baden-Württemberga

 

siječanj 2013.

prvi program projekta UMJETNOST U POKRETU CROARTIA  / KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA  u 2013. godini - predstavljanje likovnih radova hrvatskih autora i autora iz Njemačke i drugih zemalja - članova međunarodne udruge umjetnika Syrlin iz Stuttgarta i Međunarodne likovne kolonije Grobnik – likovni radovi nastali za rada prve njemačke likovne kolonije - Međunarodne likovne kolonije Schwetzingen u kolovozu 2012., a u okviru projekta  UMJETNOST U POKRETU CROARTIA / KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA

 

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA

2012 godina - Umjetnost u pokretu CROARTIA

 

 
FOTO
Foto umjetnost u pokretu CROARTIA 1
Foto umjetnost u pokretu CROARTIA 2

                         MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK

 

HRVATSKA KULTURNO-TURISTIČKA INICIJATIVA

UMJETNOST U POKRETU CROARTIA

                                                                                

OPIS I TIJEK DOGAĐANJA

 

Projekt UMJETNOST U POKRETU – CROARTIA je najnovija kulturno-turistička inicijativa, koju su, pored mnogih drugih subjekata u Hrvatskoj i izvan nje, i naši njemački suradnici prepoznali kao mogućnost proširenja dosadašnje uspješne suradnje na niz drugih subjekata, kako u kulturi tako i u drugim segmentima: turizmu, školstvu, sportu, gospodarstvu itd. Mi smo se, kao autori ove kulturno – turističke inicijative, već do sada uvjerili da projekt nudi mogućnost izuzetne hrvatske turističke promidžbe u  Njemačkoj, posebice na području Baden-Würtemberga.

 

KULTURNO-POVIJESNA BAŠTINA U OKVIRU PROJEKTA

 

Kroz realizacije programa unutar projekta, već je osjetna promidžba zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske – posebice kaštelskog kompleksa Grobnik i svih njegovih sadržaja, kao jedinstvene povijesne, ne samo hrvatske,već i europske baštine, a koja je danas vrlo živom, osobito na polju likovnih djelatnosti.

 

Grobnički kaštelje najobnovljenija od 9 frankopanskih utvrda nekadašnje Vinodolske knežije i jedini nastanjen kvalitetnim kulturnim sadržajima. Pored Zavičajnog muzeja/Etnografske zbirke od 1992. godine i Galerije suvremene umjetnosti iz 1999. godine, s 2002. godine utvrđenom Zbirkom suvremene likovne umjetnosti (što je već doprinijelo pojavljivanju ove destinacije na mnogim internetskim stranicama širom svijeta), Grobnik je jedan od stupova Vinodolskog zakona iz 1288. godine – jednog od najznačajnih pravnih akata srednjevjekovne Europe i koji je korišten u stvaranju mnogih europskih zakona. Taj podatak se premalo koristi u turističke svrhe.

Nadalje, tu je bogata sakralna baština. Neposredno uz kaštelski kompleks je crkva sv. Filipa i Jakova (romaničko-gotička, poč. 12. st., sakralne, povijesne i umjetničke vrijednosti s drvenim korom), a novootkrivenigrboviZrinskih i Frankopana ukazuju na sada nepoznate povijesne detalje iz Župe.  1995. godine je zaokružila 900 godina postojanja. U središtu mjesta je crkva Svete Trojice, sa zvonima iz 1383., 1527. i 1669.godine, iz koje potječe i do današnjih dana sačuvano najstarije datirano zvono u Hrvatskoj (1383.).

Pored niza zemljopisnih i povijesnih činjenica, koje ovoj utvdi građenoj na rimskim temeljima daju izuzetan značaj, suvremeno stvaralaštvo konstantno dodatno bogati hrvatsku kulturnu baštnu u cijelosti i smješta je unutar ovih zidina. Također su tu dodatne mogućnosti obogaćivanja turističke ponude, do sada neiskorištene, primjerice legende, kao što je ona o porazu Tatara na Grobničkome polju. Činjenica je da vlasnici vidnodolskih kaštela - knezovi krčki, u posjed istih dolaze upravo u vrijeme najjsnažnijih najezda Tatara u Europu kao svojevrsni bedemi obrane kršćanstva, među kojima i najzapadniji Grobnik. Budući da se Tatari u povijesti dalje od Grobnika ne spominju, na raspolaganju nam je I ta, do sada nedovoljno iskorištena, mogućnost predstavljanja vinodolskih kaštela u kulturno-povijesnom turističkom smislu.

Uz današnju značajnu turističku ponudu kaštelskog kompleksa Grobnik, navedene su  činjenice bile i jesu vrlo snažnim razlozima da Katedra-upravljač grobničkoga Kaštela od 1992. godine, inicira i realizira mnoge kvalitetne kulturne i kulturno-turističke projekte, među kojima i danas aktualni UMJETNOST U POKRETU CROARTIA, kao novu kultruno-turističku inicijativu.

 

UZASTOPNO ODRŽAVANJE KULTURNO-TURISTIČKE INICIJATIVE

 

Uvod u projekt UMJETNOST U POKRETU CROARTIA, kao kulturno-turističku inicijativu, je višegodišnja uspješna i stalna međunarodna suradnja, a posebice s Njemačkom od 2007. godine do danas. Ovaj  projekt već u jednogodišnjem planu sadrži niz programa koji jamče uzastopnost ali ne samo to – skoro svaki je program u okviru njega samo prvi u nizu, što znači da ovaj projekt “uzastopno” mijenje u “trajno”. U svakome slučaju i u najmanju ruku – s neizvijesnim je datumom završnog programa.

Provođenje programa je počelo u travnju, u Hrvatskoj. Svi su, do sada realizirani uspješno, s rezultatima iznad očekivanja. U tijeku je nastavak realizacije projekta u Hrvatskoj do polovice kolovoza, kada se realizacija programa nastavlja u Njemačkoj te nastavlja svoj put po drugim državama. Programi u 2013. godinu počinju u Njemačkoj, nastavljaju se  u Hrvatskoj itd.

UMJETNOST U POKRETU - CROARTIA  dodatno doprinosi prepoznatljivosti hrvatskog turizma. S obzirom na višemjesečnu realizaciju, produžava turističku sezonu, a stvaranjem značajnog broja novih umjetnina te u nastavku stvara novopokrenute kulturne i sportske manifestacije i zaključuje nove suradnje, a vijek trajanja ove kulturno-turističke inicijative je neograničen.  UMJETNOST U POKRETU CROARTIA/KUNST IN BEWEGUNG CROARTIA se, sukladno svom nazivu, realizira u dvije države te dijelom zahvaća niz drugih država, u mjestima udaljenosti do čak 800 kilometara, a kroz 2012. godinu se pedesetak događanja u okviru projekta ispreplićena principu zrcala – jednaki se programi realiziraju u Hrvatskoj, a potom i u Njemačkoj.

 

REALIZACIJA PROJEKTA VEĆ U KOLOVOZU 2012. OSIGURAVA KONSTANTNE BESPLATNE MOGUĆNOSTI PREDSTAVLJANJA HRVATSKOG TURIZMA – U 2012. GODINI: DVORAC SCHWETZINGEN KRAJ HEIDELBERGA, ZA KOJE NJEMAČKI PARTNERI JAMČE CCA 15000 POSJETITELJA.

 

 

 

CILJEVI/SVRHA KULTURNO-TURISTIČKE INICIJATIVE

 

1.    konstantno besplatno promicanje hrvatske turističke ponude u Njemačkoj,

2.    pokretanje rada prve likovne kolonije u Njemačkoj – inicijator hrvatski partner

3.     obogaćivanje Zbirku suvremene likovne umjetnosti Grobnik za preko 200.000,00 Kn

4.    uspostavljanje novih međunarodnih suradnji, s naglaskom na turizam

5.    pokretanje novih međunarodnih manifestacije u Hrvatskoj i Njemačkoj

6.    predstavljanje hrvatskog likovnog stvaralaštvau inozemstvu

7.    osiguravanje kvalitetnih besplatnih promotora hrvatskog turizma

Ciljeve zaključujemo  s ovom točkom jer je izvijesno da u stotinjak inozemnih suradnika i mnogih drugih ova kulturno – turistička inicijativa i do sad već ima vrlo korisne a besplatne promotore hrvatske turističke ponude.

Program UMJETNOST U POKRETU CROARTIAsimbolizira mobilnost u svim smjerovima. To je hrvatski projekt, dakle hrvatski proizvod, koji su njemački suradnici oduševljeno prihvatili te  pripremili zaštitni znak CROARTIA i izradili zastavice, kojima se kretala POVORKA CLASSIC GALA okićena na trodnevnom putovanju od Njemačke, preko Italije i Slovenije do odredišta projekta u Hrvatskoj.

 

 

voditelji projekta:

Vlasta Juretić, dopr., vod. Katedrinih programa

Vinko Škaron, tajnik Katedre, vod. Ureda