GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Poziv likovnim umjetnicima

POZIV LIKOVNIM UMJETNICIMA
 
„GROBNIČKI PRIZIVI“ (svibanj - kolovoz 2016.)
30 IZLOŽABA U TRI IZLOŽBE - IZLOŽBE PO KONCEPTU "PRIZIV"
 
„PRIZIV NA TRI“ – ukupno 7 izložaba u jednoj izložbi: 4 skupne i 3 samostalne
- sudjeluju 3 umjetnika - KIPARI
„PRIZIV NA ŠEST“ – ukupno 10 izložaba u jednoj izložbi: 4 skupne i 6 samostalnih
- sudjeluju 6 likovnih umjetnika - RAZNI AUTORI
„PRIZIV NA DEVET“ – ukupno 13 izložaba u jednoj izložbi: 4 skupne i 9 samostalnih
- sudjeluje 9 umjetnika – RAZNI AUTORI
 
Svaka je od izložaba po konceptu „Priziv“ popraćena video-katalogom koji prikazuje pretvaranje jedne izložbe u niz skupnih i samostalnih izložaba.
 
Svaki od sudionika za trajanja izložbe (svibanj-kolovoz) izlaže ukupno najmanje 16 likovnih radova.
 
Umjetnici zainteresirani za sudjelovanje trebaju do 31. ožujka dostaviti svoje životopise te nekoliko fotografija svojih dosadašnjih likovnih ostvarenja - u Sjedište Katedre (Kaštel Grobnik), ili na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 

19 - Izložba likovnih radova 36 umjetnika

U Gradu Grobniku, 8. travnja 2015.

KAŠTEL GROBNIK - nedjelja, 12. travnja 2015. – u 18 sati

GALERIJA SUVREMENE UMJETNOSTI

19 - Izložba likovnih radova 36 umjetnika

program uz 19. rođendan Međunarodne likovne kolonije Grobnik

Predsjedništvo grobničke Čakavske katedre je na svojoj sjednici 12. travnja 1996. godine donijelo Odluku o osnivanju grobničke Likovne kolonije te je proslijedilo Općinskom vijeću Općine Čavle, s prijedlogom da Općina Čavle bude suosnivačem današnje  Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Prijedlog je prihvaćen 30. travnja na izvanrednoj sjednici u Gradu Grobniku, uoči svečane sjednice za Dan Općine 1996. godine. Zahvaljujući tome, Općina Čavle je danas zajedno s Katedrom suvlasnikom fundusa umjetnina Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik, kao jedinog hrvatskog muzeja suvremene likovne umjetnosti stvorenog u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja.

Uz 19. rođendan grobničke Likovne kolonije, u nedjelju 12. travnja će u grobničkom Kaštelu biti otvorena izložba „19“. Svojim će djelima biti zastupljeno 36 umjetnika iz Hrvatske i drugih zemalja, koji su od 1996. godine do danas radili u raznim sazivima grobničke umjetničke kolonije.  Na izložbi će biti izložen dio djela namijenjenih za rad buduće Artoteke Grobnik, koja nisu u fundusu Muzeja SUG. Stoga je na sjednici Predsjedništva Katedre 30. ožujka 2015. odlučeno da će izložba biti prodajna i da će se 20 % čistog prihoda od eventualne prodaje usmjeriti u humanitarne svrhe, a po prethodnom dogovoru s Općinom Čavle.

Ovonedjeljni program u grobničkom Kaštelu počinje u 18 sati, a večer će dodatno obogatiti Ženska klapa „Vidulice“.

KATEDRA ČS GROBNIŠĆINE

Predsjedništvo

GALERIJA SUVREMENE UMJETNOSTI GROBNIK

GALERIJA SUVREMENE UMJETNOSTI GROBNIK

Galerija suvremene umjetnosti je za javnost otvorena 30. svibnja 1999. godine. U Galeriji SUG, ali  i u ostalim kaštelskim prostorima se kroz godinu održava niz znanstvenih, kulturnih, kulturno-zabavnih i drugih programa. Od preko 1200 uspješno realiziranih programa, što samostalnih, što u okviru projekata, teško je odabrati najuspješnije. Međutim, Galerija SUG je tijekom protekla dva desetljeća domom više stotina programa,  projekata, manifestacija itd, među kojima su i: svakogodišnji znanstveni skupovi Grobnišćina; tragovi znakovi i smjerokazi (od 1992.), Grobnička jesen – svakogodišnja tromjesečna manifestacija s preko 30 raznih programa (od 1993.), Grobnički list – do danas jedino glasilo na čakavštini u Hrvatskoj (od 1994.)Grobnička skala – glazbena manifestacija za talentirane mlade pjevača (od 1998.), proglašenje grobničke čakavštine zaštićenom nematerijalnom baštinom RH (2011.) te razne promocije Katedrinog nakladništva, u okviru kojeg smo danas  nakladnicima preko 140 raznih izdanja.

U Galeriji suvremene umjetnosti je u proteklih 15 godina postavljeno niz skupnih i samostalnih izložbi djela mnogih domaćih i stranih umjetnika, a 2014. godina će ipak ostati upisana u ovu Galeriju po dva izuzetna događaja: 

- Grobnička dota/utvrđivanje i potpisivanje imovnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik, kao trajnog dokumenta koji će svake godine potpisivati 27 umjetnika i ostalih uglednika - sudionika programa obilježavanja svjetskog Dana muzeja 18. svibnja

 - Priziv na devet – jedinstvena u svijetu izložba, odnosno 13 izložbi u jednoj -  predstavljanje javnosti novog koncepta izložbi uopće.

Galerija suvremene likovne umjetnosti

Galerija suvremene umjetnosti Grobnik – 10 godina
Galerija suvremene likovne umjetnosti, jedna od najljepših u Primorsko-goranskoj županiji, otvorena je 30. svibnja 1999. godine. Nastala je na čvrstim temeljima koje su radom u Međunarodnoj likovnoj koloniji Grobnik stvorili mnogi likovni umjetnici. Od 1996. godine, kada je MLKG utemeljena, svoja su likovna ostvarenja stvarali umjetnici iz Hrvatske, ali i mnogih drugih zemalja Europe i ostalih dijelova svijeta. Ta njihova djela s ponosom prikazujemo na web-stranici Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine. I, kao što je na prvome stručnome skupu „Likovne kolonije-od zbirke do muzeja“, koji se je 30. rujna 2009. godine održao u Galeriji suvremene likovne umjetnosti Grobnik, kazao moderator ovoga skupa i stručni savjetnik MLKG, povjesničar umjetnosti Berislav Valušek:“…u Grobnik su došli umjetnici, oni su stvorili koloniju, kolonija je stvorila Zbirku, a Zbirka, jednog dana Muzej.“ Muzej suvremene umjetnosti, dakako!
Planovi su se grobničke Čakavske katedre do sada ostvarivali te je i realizacija ovoga izgledna jer Međunarodna likovna kolonija Grobnik od početka radi pod patronatom povjesničara umjetnosti, što rezultira vrlo kvalitetnim likovnim radovima. Selekcijama povjesničara umjetnosti utvrđuju se likovni radovi koji čine Zbirku suvremene likovne umjetnosti Grobnik. Ostali radovi nakon selekcija postaju dostupni ljubiteljima likovne umjetnosti u budućnosti.
Grobnička je Galerija suvremene likovne umjetnosti u deset godina postojanja, pored brojnih skupnih izložbi etabliranih umjetnika, ugostila niz umjetnika kao što su, primjerice, iz Hrvatske: Melita Sorola Staničić, Sanja Švrljuga Milić, Ratko Janjić Jobo, Zvonimir Kamenar, Miljenka Šepić i Vinko Šaina te grobničke umjetnice Celestina Vičević i Tina Radetić, ali i oni iz inozemstva: Hetty van der Linden iz Nizozemske, Manolo Messia i Luis Rapela iz Španjolske, Renzo Mezzakapo iz Italije, a najveća izložba inozemnih likovnih umjetnika realizirana je od 14. lipnja do 25. kolovoza 2009. godine, u suradnji s međunarodnom udrugom umjetnika „Syrlin“ iz Stuttgarta. Na toj su izložbi bili zastupljeni umjetnici iz: Njemačke, Švicarske, Austrije, Poljske, Gruzije, Južne Koreje i Meksika.