GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Novi list 29.4.2014

NOVI LIST – 29. travnja 2014.

 

PRIZIV NA DEVET PRAVNI INSTITUT IZ VINODOLSKOG ZAKONIKA NAZIV SUTRAŠNJE IZLOŽBE U GRADU GROBNIKU

Povijest i suvremenost u grobničkom kaštelu

Svoje će radove tijekom četiri mjeseca izlagati Ivan Balažević, Marijan Blažina, Zvonimir Kamenar, Branko Lenić, Bruno Paladin, Tomislav Pavletić, Nenad Petronio, Marinka Premuš i Vinko Šaina

 

GRAD GROBNIK » »Priziv na devet« naziv je skupne izložbe likovnih radova devetero suvremenih umjetnika koja će sutra u 20 sati biti otvorena u Galeriji suvremene likovne umjetnosti u Kaštelu u Gradu Grobniku. Izložba pod motom »Muzejske zbirke povezuju« priređuje se uoči Svjetskog dana muzeja (18. svibnja), a »pada« točno na 18. rođendan Međunarodne likovne kolonije Grobnik i u predvečerje Dana Općine Čavle čiji će načelnik Željko Lambaša svečano i otvoriti ovaj likovni događaj. Nazivom izložbe »Priziv na devet« simbolično u sadašnjost jedinstveni institut sudovanja u srednjovjekovnom Vinodolu prizivaju Ivan Balažević, Marijan Blažina, Zvonimir Kamenar, Branko Lenić, Bruno Paladin, Tomislav Pavletić, Nenad Petronio, Marinka Premuš i Vinko Šaina. Riječ je o skupnoj izložbi, ali i o devet izložbi u jednoj, jer će svaki umjetnik tijekom trajanja izložbe više puta zamjenjivati svoja djela novim likovnim radovima te će ona zatvaranje u kolovozu dočekati u posve novom izdanju.
    Kako je u katalogu izložbe napisao dr. Berislav Valušek, »priziv na devet« je pravni termin, svojevrsni institut sudovanja po Vinodolskom zakoniku koji je 1288. godine potpisalo dvadeset i sedam (2 + 7 = 9) predstavnika devet gradova (utvrda, kaštela) ondašnje Vinodolske knežije. Zato je za ovogodišnje predstavljanje izložbom izabrano devet umjetnika, svojevrsnih »utvrda«, stupova ili pilona Međunarodne likovne kolonije Grobnik, te time i grobničkog Muzeja suvremene likovne umjetnosti. To su autori koji su uz organizatore bili pokretači grobničke Likovne kolonije i njezini stalni suradnici u proteklih osamnaest godina (1 + 8 = 9), što znači da su redovito sudjelovali na svim ili gotovo svim sazivima kolonija, navodi Valušek, ističući ingenioznost jedinstvenog izložbenog koncepta što ga je osmislila Vlasta Juretić, dopredsjednica Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine i voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik.
    – Slijedeći ovogodišnje geslo Dana muzeja – Muzejske zbirke povezuju – Juretić je u neraskidivo klupko povezala povijest i suvremenost: dekapitaciju Petra Zrinskog i Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu (na dan otvaranja ove izložbe, 30. travnja 1671.); osnivanje Međunarodne likovne kolonije Grobnik, 30. travnja 1996., što znači da kolonija postaje punoljetna; svečano euharistijsko slavlje u čast 11. stoljetnice međunarodnog priznanja hrvatske državne neovisnosti, održano 30. travnja 1979. u vatikanskoj bazilici Sv. Petra, koje je predvodio papa Ivan Pavao II. i tako redom. Poveznice prošlosti i sadašnjosti su i zemljopisne, jer je Vinodolska knežija obuhvaćala devet kaštela od današnjeg Novog Vinodolskog do Grobnika i Trsata, a s tog područja dolazi i devet naših umjetnika, uz jednog iz Labina, na krajnjem zapadu srednjovjekovne hrvatske državine – ističe Valušek.
    Sutrašnja izložba tek je uvod u cjelomjesečno obilježavanje Svjetskog dana muzeja što će se tijekom svibnja održavati u grobničkom kaštelu.

S. PUCIĆ

  

 

Novi list 25.5.2014.

Datum objave: 25.5.2014   Rubrika: Primorski Novi list MUZEJSKE ZBIRKE POVEZUJU KAŠTEL U GRADU GROBNIKU SREDIŠTE KULTURNIH ZBIVANJA GROBNIŠĆINE

Svibanj u rukama umjetnika

Izložbom devetero umjetnika – Ivana Balaževića, Marijana Blažine, Zvonimira Kamenara, Branka Lenića, Brune Paladina, Tomislava Pavletića, Nenada Petronia, Marinke Premuš i Vinka Šaine počela su brojna događanja što ih je u Kaštelu organizirala Katedra čakavskog sabora Grobnišćine

Sanja GAŠPERT, snimio Marko GRACIN

 

Drevni Kaštel u Gradu Grobniku ovog je svibnja bio u znaku izložbi i muzeja. U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine održan je cijeli niz programa zajedničkog nazivnika »Muzejske zbirke povezuju«, koji je započeo večer uoči župnog blagdana sv. Filipa i Jakova u Galeriji suvremene likovne umjetnosti, gdje je otvorena izložba »Priziv na devet«. Riječ je o skupnoj izložbi likovnih radova devetero suvremenih umjetnika, priređenoj uoči Svjetskog dana muzeja te u povodu 18. rođendana Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Izložbu devetero umjetnika, Ivana Balaževića, Marijana Blažine, Zvonimira Kamenara, Branka Lenića, Brune Paladina, Tomislava Pavletića, Nenada Petronia, Marinke Premuš i Vinka Šaine otvorio je načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, podsjetivši kako je upravo osnivanje Međunarodne likovne kolonije Grobnik ubrzalo uređenje Galerije suvremene likovne umjetnosti.
    Predsjednik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Stanislav Lukanić iznio je povijesne činjenice vezane uz 30. travnja, dan kada je, između ostalog, 1996. godine osnovana Međunarodna likovna kolonija Grobnik.
    – Slijedeći ovogodišnji naslov obilježavanja Svjetskog dana muzeja, povezujemo povijesni 30. travnja, koji za cijelu Hrvatsku nije običan datum, a 1996. godine su Katedra ČSG i Općina Čavle taj datum dodatno osnažili, osnivajući Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik koja je iznjedrila do danas jedinu novu hrvatsku zbirku suvremene likovne umjetnosti – Zbirku SUG, kazao je Lukanić.
   

Svjetski raritet


Jedinstveni izložbeni koncept izložbe »Priziv na devet« osmislila je Vlasta Juretić, dopredsjednica grobničke Katedre i voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik, a katalog izložbe napisao povjesničar umjetnosti dr. sc. Berislav Valušek.
    – »Priziv na devet« referenca je na Vinodolski zakonik, ali i na izvornost, originalnost, jer je to i način i ideja kojom je ova izložba pripremana. Mogu slobodno reći da je ova izložba svjetski raritet. Naime, riječ je o skupnoj izložbi, ali i o devet izložbi u jednoj, jer će svaki umjetnik tijekom trajanja izložbe više puta zamjenjivati svoja djela novim likovnim radovima te će ona zatvaranje u kolovozu dočekati u posve novom izdanju. Točnije, ovi autori će tijekom sljedeća četiri mjeseca četiri puta promijeniti svoj postav, pa će svaki izložiti po šesnaest radova, kazao je Valušek, koji je u katalogu izložbe, između ostalog, napisao kako je »Priziv na devet« pravni termin, svojevrsni institut sudovanja po Vinodolskom zakoniku koji je 1288. godine potpisalo d

POTPISNICI GROBNIČKE DOTE
   
    Potpisnici Grobničke dote za 2014. godinu su Vlasta Juretić, Vinko Škaron, dr. sc. Berislav Valušek, potom slijede umjetnici koji su stalnim suradnicima MLKG od 1996. do danas – Zvonimir Kamenar, Ivan Balažević, Bruno Paladin, Vinko Šaina, Branko Lenić, Nenad Petronio, Marijan Blažina, Marinka Premuš i Tomislav Pavletić te Lara Badurina. Među potpisnicima su i predsjednik Katedre Stanislav Lukanić i glavna urednica svih Katedrinih tiskovina dr. sc. Iva Lukežić, Ada Maršanić, Marinko Dumanić, Miljenko Žanić, stalni suradnici Katedre akademik Petar Strčić, dr.sc. Željko Bartulović, predstavnici klape Grobnik i Ženskog zbora Korezin Robert Zaharija i Željka Frlan, Darko Čargonja, načelnici općina Jelenje i Čavle dr. Ervin Radetić i Željko Lambaša, kao i prvi načelnik Općine Čavle Mladen Valjan te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 
   
ZDRUŽENE SNAGE
   
    »Muzejske zbirke povezuju« bila je i temom suradnje Katedre ČSG i osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije. Inicijativu Katedre ČSG da se osnovne škole jednim zajedničkim projektom povežu na temu srednjevjekovnog Vinodola, prihvatile su OŠ Čavle, Jelenje-Dražice, Hreljin, Kostrena, Bakar, Viškovo, Kraljevica, Bribir i Novi Vinodolski. Njihovo će se zajedničko likovno-literarno-povijesno ostvarenje uobličavati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, seleći se iz škole u školu. Koordinatorica projekta je Tanja Stanković, ravnateljica OŠ Čavle. U grobničkom Kaštelu održana je i priredba predstavljanja specifičnih programa svih devet osnovnih škola, a potom organiziran zajednički obilazak privatne muzejske zbirke Ade Maršanić u Ratuljama, Moj muzej pod voltun.

vadeset i sedam predstavnika devet gradova (utvrda, kaštela) ondašnje Vinodolske knežije.
    Cjelomjesečno obilježavanje Međunarodnog dana muzeja nastavilo se monodramom Kazališta Viktor Car Emin iz Rijeke »Jača«, a potom su, sredinom svibnja, u kaštelskom kompleksu Grobnik održavani cjelodnevni programi, poput »Ateljei mladih umjetnika«, »Muzejske zbirke povezuju« i »Moj muzej pod voltun«. Uslijedila je Europska noć u Kaštelu »Lijepa je ova noć svibanjska«, četvrta po redu. Počela je otvorenjem izložbe likovnih radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci »Ateljei mladih umjetnika«. Naime, tijekom tjedna od 12. do 17. svibnja u grobničkom su Kaštelu profesori APURI-ja sa svojim studentima nastanili kaštelske prostore i stvarali radove izložene na spomenutoj izložbi. Koordinatorica programa bila je izv. prof. Lara Badurina.
   

Europska noć u Kaštelu


Europsku noć muzeja u Kaštelu upotpunio je i program »Vinodolski zakon – izvorno/Grobnik i Novi Vinodolski devet stoljeća zajedno«, u kojem sudjelovali članovi Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo iz Novog Vinodolskog, Vokalna skupina Vinodolke – članice Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine Juraj Julije Klović iz Grižana i sopilaši KUD-a Bribir iz Bribira. U višesatnom glazbenom programu, uz novu obradu »Grobničke kantate«, u izvedbi Denisa Brižića, Duška Žeželića, Gordane Perušić, Darka Đekića, Ranka Butkovića i Vokalne skupine Zvir, ponoćni koncert održali su Vokalna skupina Putokazi i ženski zbor Korezin. Posebnost večeri bio je jedan jedinstven događaj – potpisivanje Grobničke dote, takozvanog Imovnika Likovne umjetničke Kolonije Grobnik, koji daje transparentan prikaz svega onoga što Kolonija ima, odnosno broj radova, autore i vrijednosti samih radova. Zbirka radova suvremene likovne umjetnosti Grobnik danas broji 245 umjetničkih djela od 124 autora, a njezina je vrijednost procijenjena na 2.204.800 kuna. Od ostalih je radova izbrojano njih 163 nastalih od 75 autora, vrijednih 784.500 kuna, tako da je ukupna vrijednost Zbirke 2.989.300 kuna. Potpisnici Grobničke dote uvode se po uzoru na Vinodolski zakon iz 13. stoljeća, koji je potpisalo 27 predstavnika devet vinodolskih srednjovjekovnih gradova, a od 2014. godine nadalje tijekom svibanjskih programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja utvrđivat će je i potpisivati 27 umjetnika i drugih uglednika.
    – Kao i svaki drugi značajni dokument, i Grobnička dota ima potpisnike koji su svojevrsnim pečatima. Teško je bilo od dosadašnjih stotine sudionika i suradnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik u proteklih 18 godina odrediti 27 ovogodišnjih potpisnika. Predsjedništvo Katedre ČSG se postavljajući listu potpisnika Grobničke dote vodilo temeljnim činjenicama. Stoga su potpisnici ove godine bili ponajprije utemeljitelji Međunarodne likovne kolonije Grobnik i umjetnici koji su stvarali umjetnička djela. S obzirom da je Grobnička dota ustvari imovnik MLKG, iz godine u godinu će se mijenjati te će u godinama koji slijede uvijek biti potpisnicima oni koji na bilo koji način budu potporom bogaćenju Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik, kaže Vlasta Juretić.

 

 

 

 

 

Novi list 25.5.2014.

Datum objave: 25.5.2014   Rubrika: Primorski Novi list MUZEJSKE ZBIRKE POVEZUJU KAŠTEL U GRADU GROBNIKU SREDIŠTE KULTURNIH ZBIVANJA GROBNIŠĆINE

Svibanj u rukama umjetnika

Izložbom devetero umjetnika – Ivana Balaževića, Marijana Blažine, Zvonimira Kamenara, Branka Lenića, Brune Paladina, Tomislava Pavletića, Nenada Petronia, Marinke Premuš i Vinka Šaine počela su brojna događanja što ih je u Kaštelu organizirala Katedra čakavskog sabora Grobnišćine

Sanja GAŠPERT, snimio Marko GRACIN

 

Drevni Kaštel u Gradu Grobniku ovog je svibnja bio u znaku izložbi i muzeja. U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine održan je cijeli niz programa zajedničkog nazivnika »Muzejske zbirke povezuju«, koji je započeo večer uoči župnog blagdana sv. Filipa i Jakova u Galeriji suvremene likovne umjetnosti, gdje je otvorena izložba »Priziv na devet«. Riječ je o skupnoj izložbi likovnih radova devetero suvremenih umjetnika, priređenoj uoči Svjetskog dana muzeja te u povodu 18. rođendana Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Izložbu devetero umjetnika, Ivana Balaževića, Marijana Blažine, Zvonimira Kamenara, Branka Lenića, Brune Paladina, Tomislava Pavletića, Nenada Petronia, Marinke Premuš i Vinka Šaine otvorio je načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, podsjetivši kako je upravo osnivanje Međunarodne likovne kolonije Grobnik ubrzalo uređenje Galerije suvremene likovne umjetnosti.
    Predsjednik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Stanislav Lukanić iznio je povijesne činjenice vezane uz 30. travnja, dan kada je, između ostalog, 1996. godine osnovana Međunarodna likovna kolonija Grobnik.
    – Slijedeći ovogodišnji naslov obilježavanja Svjetskog dana muzeja, povezujemo povijesni 30. travnja, koji za cijelu Hrvatsku nije običan datum, a 1996. godine su Katedra ČSG i Općina Čavle taj datum dodatno osnažili, osnivajući Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik koja je iznjedrila do danas jedinu novu hrvatsku zbirku suvremene likovne umjetnosti – Zbirku SUG, kazao je Lukanić.
   

Svjetski raritet


Jedinstveni izložbeni koncept izložbe »Priziv na devet« osmislila je Vlasta Juretić, dopredsjednica grobničke Katedre i voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik, a katalog izložbe napisao povjesničar umjetnosti dr. sc. Berislav Valušek.
    – »Priziv na devet« referenca je na Vinodolski zakonik, ali i na izvornost, originalnost, jer je to i način i ideja kojom je ova izložba pripremana. Mogu slobodno reći da je ova izložba svjetski raritet. Naime, riječ je o skupnoj izložbi, ali i o devet izložbi u jednoj, jer će svaki umjetnik tijekom trajanja izložbe više puta zamjenjivati svoja djela novim likovnim radovima te će ona zatvaranje u kolovozu dočekati u posve novom izdanju. Točnije, ovi autori će tijekom sljedeća četiri mjeseca četiri puta promijeniti svoj postav, pa će svaki izložiti po šesnaest radova, kazao je Valušek, koji je u katalogu izložbe, između ostalog, napisao kako je »Priziv na devet« pravni termin, svojevrsni institut sudovanja po Vinodolskom zakoniku koji je 1288. godine potpisalo d

POTPISNICI GROBNIČKE DOTE
   
    Potpisnici Grobničke dote za 2014. godinu su Vlasta Juretić, Vinko Škaron, dr. sc. Berislav Valušek, potom slijede umjetnici koji su stalnim suradnicima MLKG od 1996. do danas – Zvonimir Kamenar, Ivan Balažević, Bruno Paladin, Vinko Šaina, Branko Lenić, Nenad Petronio, Marijan Blažina, Marinka Premuš i Tomislav Pavletić te Lara Badurina. Među potpisnicima su i predsjednik Katedre Stanislav Lukanić i glavna urednica svih Katedrinih tiskovina dr. sc. Iva Lukežić, Ada Maršanić, Marinko Dumanić, Miljenko Žanić, stalni suradnici Katedre akademik Petar Strčić, dr.sc. Željko Bartulović, predstavnici klape Grobnik i Ženskog zbora Korezin Robert Zaharija i Željka Frlan, Darko Čargonja, načelnici općina Jelenje i Čavle dr. Ervin Radetić i Željko Lambaša, kao i prvi načelnik Općine Čavle Mladen Valjan te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 
   
ZDRUŽENE SNAGE
   
    »Muzejske zbirke povezuju« bila je i temom suradnje Katedre ČSG i osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije. Inicijativu Katedre ČSG da se osnovne škole jednim zajedničkim projektom povežu na temu srednjevjekovnog Vinodola, prihvatile su OŠ Čavle, Jelenje-Dražice, Hreljin, Kostrena, Bakar, Viškovo, Kraljevica, Bribir i Novi Vinodolski. Njihovo će se zajedničko likovno-literarno-povijesno ostvarenje uobličavati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, seleći se iz škole u školu. Koordinatorica projekta je Tanja Stanković, ravnateljica OŠ Čavle. U grobničkom Kaštelu održana je i priredba predstavljanja specifičnih programa svih devet osnovnih škola, a potom organiziran zajednički obilazak privatne muzejske zbirke Ade Maršanić u Ratuljama, Moj muzej pod voltun.

vadeset i sedam predstavnika devet gradova (utvrda, kaštela) ondašnje Vinodolske knežije.
    Cjelomjesečno obilježavanje Međunarodnog dana muzeja nastavilo se monodramom Kazališta Viktor Car Emin iz Rijeke »Jača«, a potom su, sredinom svibnja, u kaštelskom kompleksu Grobnik održavani cjelodnevni programi, poput »Ateljei mladih umjetnika«, »Muzejske zbirke povezuju« i »Moj muzej pod voltun«. Uslijedila je Europska noć u Kaštelu »Lijepa je ova noć svibanjska«, četvrta po redu. Počela je otvorenjem izložbe likovnih radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci »Ateljei mladih umjetnika«. Naime, tijekom tjedna od 12. do 17. svibnja u grobničkom su Kaštelu profesori APURI-ja sa svojim studentima nastanili kaštelske prostore i stvarali radove izložene na spomenutoj izložbi. Koordinatorica programa bila je izv. prof. Lara Badurina.
   

Europska noć u Kaštelu


Europsku noć muzeja u Kaštelu upotpunio je i program »Vinodolski zakon – izvorno/Grobnik i Novi Vinodolski devet stoljeća zajedno«, u kojem sudjelovali članovi Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo iz Novog Vinodolskog, Vokalna skupina Vinodolke – članice Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine Juraj Julije Klović iz Grižana i sopilaši KUD-a Bribir iz Bribira. U višesatnom glazbenom programu, uz novu obradu »Grobničke kantate«, u izvedbi Denisa Brižića, Duška Žeželića, Gordane Perušić, Darka Đekića, Ranka Butkovića i Vokalne skupine Zvir, ponoćni koncert održali su Vokalna skupina Putokazi i ženski zbor Korezin. Posebnost večeri bio je jedan jedinstven događaj – potpisivanje Grobničke dote, takozvanog Imovnika Likovne umjetničke Kolonije Grobnik, koji daje transparentan prikaz svega onoga što Kolonija ima, odnosno broj radova, autore i vrijednosti samih radova. Zbirka radova suvremene likovne umjetnosti Grobnik danas broji 245 umjetničkih djela od 124 autora, a njezina je vrijednost procijenjena na 2.204.800 kuna. Od ostalih je radova izbrojano njih 163 nastalih od 75 autora, vrijednih 784.500 kuna, tako da je ukupna vrijednost Zbirke 2.989.300 kuna. Potpisnici Grobničke dote uvode se po uzoru na Vinodolski zakon iz 13. stoljeća, koji je potpisalo 27 predstavnika devet vinodolskih srednjovjekovnih gradova, a od 2014. godine nadalje tijekom svibanjskih programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja utvrđivat će je i potpisivati 27 umjetnika i drugih uglednika.
    – Kao i svaki drugi značajni dokument, i Grobnička dota ima potpisnike koji su svojevrsnim pečatima. Teško je bilo od dosadašnjih stotine sudionika i suradnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik u proteklih 18 godina odrediti 27 ovogodišnjih potpisnika. Predsjedništvo Katedre ČSG se postavljajući listu potpisnika Grobničke dote vodilo temeljnim činjenicama. Stoga su potpisnici ove godine bili ponajprije utemeljitelji Međunarodne likovne kolonije Grobnik i umjetnici koji su stvarali umjetnička djela. S obzirom da je Grobnička dota ustvari imovnik MLKG, iz godine u godinu će se mijenjati te će u godinama koji slijede uvijek biti potpisnicima oni koji na bilo koji način budu potporom bogaćenju Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik, kaže Vlasta Juretić.

 

© 

 

 

 

Novi list 10.5.2014.

GROBNIČKA KATEDRA BOGAT PROGRAM DANA I NOĆI MUZEJA

Lijepe su grobničke noći svibanjske

 

U suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, idući tjedan u Kaštelu se održava zajednički program Ateljei mladih umjetnika

Sanja GAŠPERT

GRAD GROBNIK » Nakon nedavno otvorene izložbe »Priziv na devet«, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine na jučerašnjoj je konferenciji za novinare najavila nastavak programa Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, u sklopu kojega večeras u 20 sati u dvorani Sokolane u grobničkom Kaštelu gostuje Kazalište »Viktor Car Emin« iz Rijeke s monodramom »Jača«, u izvedbi Damirke Vuković i na postav Siniše Posarića.
    – Svibanjska događanja nastavljamo već početkom sljedećeg tjedna, od 12. do 18. svibnja, kada će u kaštelskom kompleksu Grobnik biti održan program pod nazivom »Priziv na tri, šest i devet«. Riječ je o zajedničkom programu Ateljei mladih umjetnika u Kaštelu Grobnik, u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, u sklopu kojeg će sa svojim studentima u Kaštelu raditi njihovi mentori - profesori APURI-ja izv. prof. art. Zdravko Milić, izv. prof. art. Anton Vrlić, izv. prof. art. Marina Banić Zrinšćak, red. prof. art. Goran Štimac, doc. art. Vladimir Gudac i red. prof. art. Marijan Pongrac. Ateljei studenata Akademije će privremeno prestati s radom 17. svibnja, otvaranjem izložbe likovnih radova nastalih tijekom tjedna, kazala je Vlasta Juretić, voditeljica programske djelatnosti grobničke Katedre.
   

Muzejske zbirke


Dodala je kako će u sklopu najavljenog programa »Priziv na tri, šest i devet«, sljedeći tjedan biti održano i događanje »Muzejske zbirke povezuju«, kao nastavak suradnje s osnovnim školama Primorsko-goranske županije. Sudjeluje devet osnovnih škola, koordinatorica je Tanja Stanković, ravnateljica OŠ »Čavle«, a sve će škole svoje specifične projekte predstaviti sljedeći četvrtak, također u Kaštelu. »Moj muzej pod voltun« treće je događanje najavljenog programa, a obuhvaća organizirane posjete studenata i osnovnoškolaca privatnoj zbirci Ade Maršanić u Ratuljama.
    Događanja u sklopu Međunarodnog dana muzeja kulminirat će u večeri 17./18. svibnja, četvrtom manifestacijom Europska noć muzeja u Kaštelu Grobnik, koja će pod nazivom »Lijepa je ova noć svibanjska« početi u petak, 17. svibnja, u 20 sati, a potrajati do ranih jutarnjih sati 18. svibnja.
    - Nakon okupljanja sudionika i posjetitelja, u 20.30 sati najavljujemo otvaranje izložbe likovnih radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci »Muzejske zbirke povezuju«, nastalih za vrijeme rada u grobničkom Kaštelu od 12. do 17. svibnja.
   

Grobnička dota


U 21 sat slijedi program Vinodolski zakon - izvorno/Grobnik i Novi Vinodolski devet stoljeća zajedno, u kojem će nas u prošlost odvesti članovi Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo iz Novog Vinodolskog, Vokalna skupina Vinodolke - članice Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine »Juraj Julije Klović« iz Grižana i sopilaši KUD-a Bribir iz Bribira. U 21.45 sati najavljujemo potpisivanje Grobničke dote, takozvanog Imovnika Likovne umjetničke Kolonije Grobnik, koja će dati transparentan prikaz svega onoga što Kolonija ima, odnosno broj radova, autore i vrijednosti samih radova. U 22 sata počinje nova obrada »Grobničke kantate«, u izvedbi Denisa Brižića, Duška Žeželića, Gordane Perušić, Darka Đekića, Ranka Butkovića i Vokalne skupine Zvir. Slijedi, u 23 sata ponoćni koncert Vokalne skupine Putokazi »Dotakni mjesec« te u 0.30 sati koncert klape Grobnik i ženskog zbora Korezin »Lijepa si ova noći svibanjska«, kazala je Juretić, dodajući kako će spomenutu večer voditi prvak Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić. Inače, ulaz na sva spomenuta događanja, koja će obuhvatiti više od 500 sudionika, je besplatan.

 

 

Novi list 6

LIJEPA JE OVA NOĆ SVIBANJSKAKATEDRA ČAKAVSKOG SABORA GROBNIŠĆINE U MEĐUNARODNOM PROJEKTU

Grobnička noć muzeja slikom otišla u Pariz

 

Direktan link s centralnom Međunarodnom noći muzeja u Parizu bio je samo dio subotnjih događaja u Kaštelu u Gradu Grobniku koji je svjedočio i potpisivanju Grobničke dote, otvaranju izložbe studenata Akademije primijenjenih umjetnosti i nizu drugih svečanosti

Sanja GAŠPERT

 

GRAD GROBNIK » Nizom cjelovečernjih događaja, koja su započela otvaranjem izložbe likovnih radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci »Ateljei mladih umjetnika«, u drevnom Kaštelu u Gradu Grobniku preksinoć je održana četvrta manifestacija Europska noć muzeja, ove godine pod nazivom »Lijepa je ova noć svibanjska«, a organizirana u povodu Međunarodnog dana muzeja. Ovogodišnja je Europska noć muzeja, koju je organizirala Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, ipak bila posebnija od ostalih, zbog toga što je zahvaljujući direktnom linku s centralnom Međunarodnom noći muzeja putem fotografija bila prenošena direktno u Pariz.
    Manifestaciju je otvorio predsjednik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Stanislav Lukanić, koji je kazao kako se ovogodišnji program Europske noći muzeja održava pod motom »Muzejske zbirke povezuju« te predstavio posjetiteljima raznovrstan program koji se odvijao tijekom cijele subotnje večeri, sve do ranih jutarnjih sati sljedećeg dana. Potom je dekan Akademije primijenjenih umjetnosti (
APU) Josip Butković otvorio izložbu »Ateljei mladih umjetnika«, posebnu po tome jer su se izloženi radovi mogli razgledati po cijelim prostorima grobničkog Kaštela.
    – U ovogodišnjim programima obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u grobničkom Kaštelu sudjelovalo je devet profesora
APU-a u Rijeci, a koordinatorica projekta bila je prof. art. Lara Badurina. Važnost ove izložbe je u tome što su značajnu ulogu u njezinom nastajanju imali upravo mladi, studenti, to je izložba njihovih radova postavljenih u prostorima Kaštela koji su tako, na neko vrijeme postali njihovi privremeni ateljei. Kaštel u Gradu Grobniku predivan je ambijent i zasigurno će u budućnosti biti prostor likovnih interesa naših studenata. Dakle, ovo je tek prvi takav susret i za nadati se da će u strukturi dobiti puno veće i značajnije mjesto, jer studenti moraju izlaziti van iz zgrade APU-a i propitkivati i druge prostore, kazao je Butković.
   

Vinodolski zakon


Uslijedio je, potom, program »Vinodolski zakon – izvorno/Grobnik i Novi Vinodolski devet stoljeća zajedno«, u kojem su posjetitelje nakratko u prošlost odveli članovi Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo iz Novog Vinodolskog, Vokalna skupina Vinodolke – članice Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine Juraj Julije Klović iz Grižana i sopilaši KUD-a Bribir iz Bribira. Gosti su kroz izvorno govorenje predstavili dio Vinodolskog zakona, srednjovjekovnog zakona devet srednjovjekovnih frankopanskih gradova.
    Vrhunac večeri bio je još jedan, također jedinstven događaj, a riječ je o potpisivanju Grobničke dote, takozvanog Imovnika Likovne umjetničke kolonije Grobnik, koji će, kako je objasnila voditeljica programskih djelatnosti gr

Vrijednost Zbirke tri milijuna kuna
   
    Muzej suvremene likovne umjetnosti Grobnik nastao je isključivo darivanjem novonastalih umjetničkih djela, a dopunjava se novim radovima sa svakog novog saziva suvremenih umjetnika iz Hrvatske i drugih zemalja u okviru Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Zbirka radova suvremene likovne umjetnosti Grobnik broji 245 umjetničkih djela od 124 autora, a njezina je vrijednost procijenjena na 2.204.800 kuna. Od ostalih je radova izbrojano njih 163 nastalih od 75 autora, vrijednih 784.500 kuna, tako da je ukupna vrijednost Zbirke 2.989.300 kuna.

obničke Katedre Vlasta Juretić, dati transparentan prikaz svega onoga što Kolonija ima, odnosno broj radova, autore i vrijednosti samih radova. Potpisnici Grobničke dote uvode se po uzoru na Vinodolski zakon iz 13. stoljeća, koji je potpisalo 27 predstavnika devet vinodolskih srednjovjekovnih gradova, a od 2014. godine nadalje tijekom svibanjskih programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja utvrđivat će je i potpisivati 27 umjetnika i drugih uglednika. Ovogodišnja je tema usredotočena na devetstoljetnu povezanost Grobnika i Novog Vinodolskog.
   

Obrada Kantate


– Kao i svaki drugi značajni dokument, i Grobnička dota ima potpisnike koji su svojevrsnim pečatima. Primorsko goranska županija je stalni podupiratelj Katedrinih programa, posebice likovnih djelatnosti. Stoga je u ovome dijelu potpisnikom Grobničke dote primorsko-goranski župan, ovom prigodom zastupan po pročelniku Ureda Županije Goranu Petrcu. A svojevrsna »točka na i« je prvi potpis na novoutvrđenom dokumentu Grobnička dota koji je stavio Željko Lambaša, kao načelnik Općine Čavle i jedan od počasnih članova grobničke Čakavske katedre, jer Općina Čavle je trajnim i najsnažnijim podupirateljem cjelokupnog rada grobničke Katedre, a time i Međunarodne likovne kolonije Grobnik, kazala je Juretić.
    Večer u Kaštelu završila je višesatnim glazbenim programom, uz novu obradu »Grobničke kantate«, u izvedbi Denisa Brižića, Duška Žeželića, Gordane Perušić, Darka Đekića, Ranka Butkovića i Vokalne skupine Zvir, ponoćni koncert Vokalne skupine Putokazi »Dotakni mjesec« te koncert ženskog zbora Korezin »Lijepa si ova noći svibanjska«. Inače, cijelu je večer Europske noći muzeja vodio prvak Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić.

 

 

Novi list 3.9.2013.

NOVI LIST, 3. rujna 2013.

GROBNIČKA SKALA U GLAZBENOM PUTOVANJU MANIFESTACIJE UŽIVALA I BROJNA PUBLIKA, I PJEVAČI

RETROSPEKTIVA SKALE
50 izvođača za 10 godina Festivala

 

Pjevačkim talentima Skala omogućava predstavljanje široj javnosti, odnosno prelazak prve stepenice u njihovoj pjevačkoj karijeri te su neki među njima do danas sudionicima drugih festivala

Sanja GAŠPERT, snimio Vedran KARUZA

 

GRAD GROBNIK » Večer Retrospektive festivala Grobnička skala 2002. – 2012. okupila je preksinoć u atriju Kaštela u Gradu Grobniku više od pedeset izvođača, koji su mnogobrojnu publiku podsjetili na više od dvadeset dosadašnjih festivalskih uspješnica Grobničke skale. Glazbenu večer, koju je vodila Karmela Vukov Colić, otvorile su članice vokalne skupine Zvir s »Vrbenskim šlagerom«, a potom su redom nastupili Ana Horvat, Ivan Bottezar, Linda Gizdulić, Božidarka Matija Čerina, Gianluca Draguzet, Davor Lovrinić, glazbena skupina Spektar, Monika Petrov, Helena Brajković, Andrea Paškvan, Nenad Kujundžić, glazbena skupina Aurora, Darko Đekić, Dino Antonić, Kristijan Lončarić, Josipa Mustać, Marino Peloza, Daniel Šimek i Katja Budimčić.
   

Prva stepenica


Već dugi niz godina grobnička Katedra uspješno provodi glazbenu manifestaciju Grobnička skala, koja je 2002. godine prerasla u Festival Grobnička skala. Čini to zajedno s nekoliko medija s područja Primorsko-goranske i Istarske županije te poznatim hrvatskim autorima i medijima, s kojima je suradnja u proteklih 15 godina stalna te su pored ostalog i članovima više žirija. Pjevačkim talentima Skala omogućava predstavljanje široj javnosti, odnosno prelazak prve stepenice u njihovoj pjevačkoj karijeri te su neki među njima do danas sudionicima drugih festivala. Osim autora, koji svih godina izvođačima svoje pjesme ustupaju besplatno, u realizaciji ovog projekta pomažu i ostali sudionici, koji svoj dio posla već godinama obavljaju uz simbolične naknade. Takvim pristupom Festival osigurava mladima nove skladbe besplatno, stoga nije slučajno da se Skala svake godine održava u prosincu – mjesecu darivanja.
   

Uskoro audicija


Festivalska večer će ove godine biti održana 21. prosinca, a za nekoliko dana krenu

Priznanja za vjernost Skali
   
    U sklopu programa Retrospektive, koju je organizirala Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, podijeljeni su simbolični darovi članovima u znak zahvalnosti za stalno sudjelovanje u raznim stručnim žirijima, te posebno novinarima Novog lista, Slavici Mrkić Modrić i Draženu Herljeviću, koji su svih petnaest godina Grobničke skale brinuli o glasovima publike u dvorani. Priznanja su dodijeljena i snimatelju Robertu Kalčiću, kao i Brunu Lončariću iz Novog lista za suradnju u proteklih 15 godina, kao i stalnim članovima stručnog žirija koji su više od deset godina bili članovi žirija – Andreju Baši, Albertu Petroviću i Radojki Šverko. Također, priznanja su uručena Novom listu, Kanalu Ri i Radio Rijeci, kao medijima koji su svih deset godina brinuli o nagradama za najbolji tekst, te autorima koji su svih deset godina bili suradnicima Grobničke skale.

t će i audicije za nove izvođače, koje će biti održane u Rijeci, Krku i Istri. Naime, ovaj je Festival postao poznatom glazbenom manifestacijom, koja danas sudionicima pokriva ne samo područja Primorsko-goranske i Istarske županije već i šire. To zadnjih godina potvrđuju dolasci mladih na audicije i s područja Zagrebačke i Zadarske županije. A direktnim prenošenjem festivalske večeri i kasnijim emitiranjima snimki na raznim lokalnim televizijama, pokrivena su i ostala područja Hrvatske.
    – Razumljivo je da jedna Retrospektiva ne može obuhvatiti sve nagrađivane i uspješne izvođače i pjesme jer je do danas izvođača, što pojedinaca, što raznih skupina, ukupno bilo više od 200. Stoga su na prvoj Retrospektivi Skale u Gradu Grobniku ove nedjelje nastupili gotovo svi pobjednici dosadašnjih festivalskih večeri te nekoliko onih kojima je ovaj Festival bio odskočnom daskom u njihovoj glazbenoj karijeri, ističe Vlasta Juretić, dopredsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, glavnog organizatora Festivala Grobnička skala.

 

 

Novi list 18.4.2012.

 

Datum objave: 18.4.2012 Rubrika: Rijeka

 

UMJETNOST U POKRETU MANIFESTACIJA CROARTIA OD 21. DO 28. TRAVNJA

Umjetnici i oldtimeri stižu na Grobnišćinu

Događaj objedinjuje stvaranje umjetnika iz Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja te ljubitelje starih automobila, najavljuje Vlasta Juretić

 

ČAVLE Od 21. do 28. travnja u Čavlima i Gradu Grobniku održat će se prvi dio »Umjetnosti u pokretu - Croartia«, multidisciplinarne manifestacije proizašle iz Međunarodne likovne kolonije Grobnik koja postoji i djeluje još od 1996. godine u okviru Katedre čakavskoga sabora Grobnišćine, dok će se drugi dio programa održati krajem kolovoza u ...

 

Datum objave: 24.4.2012 Rubrika: Rijeka

 

UMJETNOST U POKRETU U KAŠTELU GRADA GROBNIKA POČELA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA

Croartia spaja hrvatske i njemačke umjetnike

 

Trideset umjetnika, među kojima je i skupina od šestero mladih grobničkih kreativaca, u Kaštelu Grada Grobnika stvarat će umjetnička djela svakodnevno do 28. travnja

 

GRAD GROBNIK Preuzimanjem likovnih platna, trideset je umjetnika, među kojima i skupina od šestero mladih grobničkih umjetnika, krenula s radom u Međunarodnoj likovnoj koloniji koja će se u Kaštelu Grada Grobnika održavati svakodnevno do 28. travnja. Riječ je o prvom dijelu »Umjetnosti u pokretu - Croartia«, multidisciplinarne ...

 

Datum objave: 25.4.2012 Rubrika: Zadnja

 

UMJETNOST U POKRETU PRIMORSKO-GORANSKI RALLY OKUPIO VLASNIKE OLDTIMERA IZ NJEMAČKE I HRVATSKE

Limeni ljepotani na Korzu

Rally se održava u sklopu manifestacije »Umjetnost u pokretu«, a tridesetak sudionika, od kojih je polovina iz Njemačke, s Korza je krenulo u dvodnevni obilazak županije

 

RIJEKA U sklopu manifestacije »Umjetnost u pokretu«, jučer je u 11 sati na Korzu startao Prvi oldtimer Primorsko-goranski rally, u organizaciji Oldtimer kluba Rijeka i njemačkog Classik Gala. Kako je »Umjetnost u pokretu« dvojaka manifestacija koja s jedne strane okuplja umjetnike koji stvaraju u Kaštelu Grada Grobnika u sklopu Međunarodne ...

 

UMJETNOST U POKRETU ZAVRŠENA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA U KAŠTELU GRADA GROBNIKA

Zajednička ljubav prema likovnosti i oldtimerima

Kreativni nered preplavio je proteklog tjedna grobnički kaštel koji je tako postalo atelje za tridesetoro umjetnika iz Njemačke i Hrvatske, čiji će radovi biti izloženi 19. svibnja

 

GROBNIK Iako će velika proljetno-ljetna izložba radova nastalih u sklopu projekta »Umjetnost u pokretu« biti upriličena 19. svibnja u Galeriji suvremene likovne umjetnosti u Gradu Grobniku u okviru ovogodišnje Europske noći muzeja, svi koji su proteklih dana »zalutali« u kaštel Grada Grobnika imali su priliku svjedočiti radu preko 30 ...

 

Datum objave: 25.4.2012 Rubrika: Opatija

 

OLDTIMERI NA KIŠNOJ SLATINI

OPATIJA Kišna Opatija je na Slatini udomila tridesetak atraktivnih oldtimera iz Hrvatske i Njemačke, a njihovi su vlasnici sudionici 1. hrvatsko-njemačkog Oldtimer Rallyja Rijeka & Stuttgart. Susret je dio projekta Umjetnost u pokretu (Car and Art on Tour) i prvi je zajednički hrvatsko-njemački program ove vrste. (D. ...

 

Datum objave: 21.5.2012 Rubrika: Rijeka

 

DVIJE IZLOŽBE EUROPSKA NOĆ MUZEJA U KAŠTELU GRADA GROBNIKA

Umjetnost pod svjetlom grobničke lanterne

U okrugloj dvorani izloženi su radovi mladih grobničkih umjetnika,

a u Galeriji suvremene umjetnosti radovi nastali na koloniji Grobnik 2012.

 

ČAVLE Europska noć muzeja drugu godinu zaredom povezala je u Gradu Grobniku likovne i glazbene umjetnike i brojne posjetitelje u višesatnoj manifestaciji pod vedrim nebom kaštela. Tijekom večeri dr. sc. Berislav Valušek otvorio je dvije izložbe, prvu u Okrugloj dvorani u 21 sat, gdje su izloženi radovi mladih grobničkih umjetnika…

 

Datum objave: 19.7.2012 Rubrika: Vodič

 

GROBNIK: »Umjetnost u pokretu – CROARTIA«

U Galeriji suvremene likovne umjetnosti Grobnik u tijeku je izložba najnovijih radova inozemnih i domaćih autora, nastalih tijekom ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije Grobnik, a u sklopu projekta »Umjetnost u pokretu-CROARTIA«. Izložba se može posjetiti svakog dana, osim ponedjeljka, od 9 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom i nedjeljom od ...

 

 

GROBNIK: »Umjetnost u pokretu-CROARTIA«

U Galerij suvremene likovne umjetnosti Grobnik u tijeku je izložba najnovijih radova inozemnih i domaćih autora, nastalih tijekom ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije Grobnik, a u sklopu projekta »Umjetnost u pokretu-CROARTIA«. Izložba se može posjetiti svakoga dana (osim ponedjeljka) od 9 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom i nedjeljom od ...

 

Novi list 10.6.2010.

Datum objave: 10.6.2010   Rubrika: Kultura

 

 

498074»GRAND TOUR« – VELIKA MEĐUNARODNA LJETNA IZLOŽBA U GROBNIČKOME KAŠTELU

Izlaže 23 autora iz pet zemalja

GROBNIK U grobničkome Kaštelu sutra u 20 sati otvara se velika ljetna izložba likovnih radova 23 autora pretežito iz Italije, ali i iz Njemačke, Španjolske, Meksika i Kolumbije, pod nazivom »Grand Tour«. Umjetnici se služe različitim vizualnim jezicima, autorica izložbe je talijanska povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka Adelinda Allegretti, a izložba će u Kaštelu biti postavljena tijekom ljeta, do 10. rujna.
    Dogovori o realizaciji te izložbe počeli za vrijeme prošlogodišnjeg saziva umjetnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik, a zaključeni su u Njemačkoj na stuttgartskome Sajmu umjetnosti u siječnju ove godine, gdje se dijelu europske publike predstavio i MLK Grobnik.
    Velike ljetne izložbe inozemnih autora sada su već redovni program grobničke Čakavske katedre kroz koje se ona uključuje u program Ministarstva turizma. Otvaranje izložbe »Grand tour« ujedno je prvi kulturni događaj u okviru ovogodišnjeg »Leta va Kaštelu 2010«, a u programu otvaranja sudjeluje riječka vokalna skupina »Octachord«.
   
    Na izložbi sudjeluju Federico Anselmi, Pier Paolo Bandini, Gennaro Basci, Annamaria Biagini, Luca Cossu, Alfredo Di Bacco, Alessandra Ferretti, Fausto Ferri, Gian Luca Galavotti, Nadia Larosa, Lorella Lion, Sebastiano Longaretti, Marino Marini, Silvio Natali, Mirella Orlandini, Gianmario Quagliotto, Brigitta Rossetti, Fabio Usvardi i Gianni Zaccone (svi iz Italije), te Guadalupe Luceo (Španjolska), Guillermina Rivera Hernandez – Guikni (Meksiko), Cristina Rodriguez (Kolumbija) i Norbert Schmitt (Njemačka).

 

 

 

Novi list 15.7.2010.

Kultura:   <<< Natrag

ADELINDA ALLEGRETTI, TALIJANSKA KUSTOSICA I AUTORICA MEĐUNARODNE IZLOŽBE NA GROBNIKU

Putovanje je važnije od stizanja na cilj

Tema velike izložbe u Galeriji suvremene umjetnosti u Gradu Grobniku je »Grand Tour«, odnosno »veliko putovanje«, a okuplja tridesetak radova 24 autora većinom iz Italije, ali i iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Meksika i Kolumbije

 

U grobničkoj Galeriji suvremene umjetnosti do rujna stoji velika međunarodna izložba objedinjena temom »Grand Tour« što je i naslov izložbe. Autorica je povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka Adelinda Allegretti iz Rima. Kroz svoj je kustoski posao objedinila tridesetak radova 24 autora iz Italije, Austrije, Njemačke, Španjolske, Meksika i Kolumbije, posloživši priču o suvremenom umjetniku-turistu, s refleksijom na »Grand Tour pokret« po kojem je od kasnog 16. stoljeća nadalje mlada aristokracija u značenju umjetnika, znanstvenika, sakupljača umjetnina i autora krenula putovati Europom u potrazi za klasičnom naobrazbom, iskustvom i novim motivima.
    Putovanje je u to doba bilo nedostupno i skupo, danas je vrlo dostupno, a mobilnost je postala jedan od glavnih preduvjeta i karakteristika globaliziranog svijeta. Današnji umjetnik-turist ima mogućnost da o nepoznatim krajevima razmišlja kao o svom domu-svijetu, s problemima koji su zajednički svakom njegovom građaninu.
    – Kao ključni trenutak u kulturnom obrazovanju europskih umjetnika i plemića od 17. do 19. stoljeća »Grand Tour« je dao značajan doprinos razvoju pjezažnog slikarstva. Rim, Venecija, Pompeji, Alpe, ali i mostovi, ceste, ruševine, crkve, žene u nošnjama, selo, jezera, gradske vedute... postali su motivima djela manjih dimenzija, započetih i skiciranih na licu mjesta, i kasnije dorađivanih u ateljeima na velikim platnima. Ta su djela nosila obilježja svojevrsnih suvenira i služila su da putnika podsjete na ono što je vidio tijekom svog putovanja Europom – kaže kustosica Adelinda Allegretti.
   

Promatranje teritorija


– Upravo sam s time na umu odlučila otvoriti ovaj postav, s dvama konceptualno nesrodnim djelima koja upravo zahvaljujući nesrodnosti potvrđuju promjenu u načinu promatranja grada i teritorija. Dok »Appunti« autora Marina Marinija svojim brzim i sigurnim potezima još nastoje, kroz tradicionalno poimanje »Grand Toura«, brzo zabilježiti neobičnu vizuru ili određeni objekt kako bi umjetnik imao stalno sjećanje na taj motiv, djelo Christa & Jeanne-Claudea ne zaustavlja se na suštom prikazivanju spomenika Vječnog grada, već mijenja njihov izgled i dojam koji ostavljaju na tisuće Rimljana i turista – dodaje Allegretti.
    – Od ove točke ulazim u samu srž izložbe koja na moderan način sagledava urbani i ruralni prostor, ali i putovanje. Što danas vidi umjetnik-turist koji obilazi velike metropole? Svakako će, ovisno o vlastitom senzibilitetu, primijetiti pozitivne ili negativne strane. Ako se umjetnicima omogući potpuna sloboda izražavanja, svaki umjetnik daje svoje osobno tumačenje teritorija kroz prizmu putovanja – pojašnjava svoju ideju i koncept kaže autorica izložbe.
   

Od Grobnika do Rima


Zamisao o postavljanju izložbe na temu »Grand Toura« u Gradu Grobniku nastala je prije godinu dana kad je autorica imala priliku posjetiti kaštel tijekom saziva Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Preko promotora umjetnosti Wolfganga Wunderlicha s kojim je surađivala na nizu konferencija, pa tako i na stručnom skupu »Likovne kolonije – od zbirke do muzeja« u Gradu Grobniku, krenula je i njena suradnja s voditeljicom MLKG Vlastom Juretić. Rezultat je, eto, izložba koja je autoričino prvo stručno iskustvo u Hrvatskoj.
    – Ideju o postavljanju izložbe na temu »Grand Toura« imala sam već duže vrijeme i kad je Vlasta Juretić predložila da se ovdje organizira jedna izložba, sjetila sam se te svoje ideje. Izložbu sam već ranije htjela organizirati u Rimu, na jednoj hodočasničkoj točki – kaže Adelinda Allegretti. Međutim, Grad Grobnik je bio prvi, i nije to ni slučajno: prostor Kaštela sušta je suprotnost prostoru u koji će izložba otputovati koncem rujna. Bit će to Universita di Grenoble, povijesni institut u Napulju koji je interes za izložbu iskazao prije nekoliko mjeseci. To je moderna zgrada usred bučnog i kaotičnog grada kakva je Napulj, dakle nešto sasvim drugačije – kaže Allegretti.
    O načinu rada pak dodaje:
    – Radim na sljedeći način: nije da imam »ergelu« umjetnika iz koje biram, pa ih pozovem da izlože svoja djela. Ja nisam promotor umjetnosti, već kustos. Budući da se već dugo bavim tim poslom upoznala sam mnoštvo umjetnika. Osmislim temu i predložim je, a oni onda namjenski rade za izložbu. Izložba osim toga mora imati neku poveznicu. A ako mi se djelo ne dopadne, ono jednostavno neće ući na izložbu, pojašnjava Adelinda Allegretti.
   

Vizualno putovanje


Sljedeći su autori svoje viđenje »Grand Toura« uspjeli »ukalupiti« u njen koncept:
    Silvano Natali grad smatra opasnim mjestom u kojem vozila jure pred očima mase koja to bespomoćno promatra. Slijede ga tri rada Brigitte Rossetti koja ne odaju više nikakav dojam neposredne opasnosti jer se sve već dogodilo. Fausto Ferri koncentrirao se na prostituciju i seks-turizam. Seksualno iskorištavanje glavna je tema još dva djela odabrana za izložbu: »Macelleria« i »Il Puttaniere«. Prva instalacija prikazuje čovjeka koji se udaljava od zida na kojemu izložene vise grudi i usne različitih veličina, kao da se radi o pršutima ili govedini. Tu je i rad Norberta Schmitta, tri rada Luce Cossua koji je notes zamijeno fotoaparatom.
    Alfredo Di Bacco najbolje opisuju ravnoteža i pojam; na platno bilježi vedute sela u kojima nema traga građevinama. Mjeru u kojoj se izmijenio odnos čovjeka i prirode dobro prikazuje instalacija Gennara Barcija koja je posebno osmišljena za Grobnički kaštel. U djelima Inge Mair nalazimo pak sav ponos prirode. Tu je i rad Mirelle Orlandini, Angele Policastro, Alessandre Ferretti koja je u jednom radu pokušala uhvatiti suštinu jedne zemlje; zatim djelo Nadije Larosa, Fabija Usvardija, Lorelle Lion, Annamarie Biagini koja donosi izmišljeni grad, dva platna Gian Luce Galavottija, konceptualni rad Federica Anselmija...
    Sjećanje je pak ključ za tumačenje opusa Guadalupe Luceno, Piera Paola Bandinija i Cristine Rodriguez, a na kraju se puta nalaze radovi umjetnice GUIKNI koja priča o udaljenim ishodišnim krajevima.
    Izložbu zatvaraju dva amblematična prikaza putovanja, autora Luce Cossua na kojem se usamljeni čovjek za upravljačem svoje »vespe« usred pustog krajolika osjeća slobodnim kao da je na krovu svijeta, te posljednji rad, »Il cammino« Sebastiana Longarettija, svojevrstan manifest putovanja.
    – I kroz to vizualno putovanje, i kroz svoja iskustva, na kraju mogu reći da sam naučila da nije najvažnije stići do cilja, već da je važniji dug put koji tome prethodi. A kasnije postaje jasno da ono pravo putovanje koje treba poduzeti jest ono u nas same, korak po korak – zaključila je autorica.

Jelena ANDROIĆ

 

Novi list 3.10.2009.

 

IZLOŽBOM POČELA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK 2009.

Umjetnost kao veza Grobnika sa svijetom

 

Grobnička Zbirka suvremene umjetnosti već ima 125 eksponata, selektiranih među 250 radova nastalih u proteklim kolonijama

GROBNIK – Ovogodišnja, najbrojnija do sada, Međunarodna likovna kolonija Grobnik 2009. napravila je velik iskorak u svojoj višegodišnjoj namjeri formiranja značajne međunarodne likovne manifestacije koja u radnoj atmosferi okuplja i umjetnike i struku. U Kaštelu u Gradu Grobniku – u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, a pod pokroviteljstvom Općine Čavle – proteklog tjedna u mediju slikarstva i kiparstva na otvorenom prostoru stvaralo je tridesetak umjetnika iz Njemačke, Italije, Francuske, Meksika, Argentine, Španjolske, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske itd.
    Uz brojne autore saziv je uključio i popratna zbivanja, među kojima se izdvaja stručni skup održan na temu »Likovne kolonije -od zbirke do muzeja« u sklopu kojeg su govorili povjesničari umjetnosti Adelinda Alegretti iz Italije te Berislav Valušek, povjesničar umjetnosti i stručni suradnik grobničke kolonije. Temom se, naime, namjeravalo upoznati širu javnost s ciljem koji su pred sebe postavili organizatori manifestacije te posebnostima i problemima koji tu težnju prate.
    Od svog utemeljenja 1996. godine kolonija je postala jedan od čimbenika kulturnog identitea Grobnišćine. Usporedo s kolonijom rasla je i Zbirka suvremene umjetnosti u koju je selekcijom među 250 slikarska rada, nastalih za trajanja kolonije, do sada uvršteno 125. Utemeljena je i Galerija suvremene umjetnosti kao nužan intitucionalni i prostorno – organizacijski okvir. Profesionalnost se odražava u sudjelovanju istaknutih povjesničara umjetnosti iz zemlje, ali i inozemstva, čija je namjera – kako je pokazao i ovogodišnji saziv – svoja iskustva prenijeti ovdje te ideju kolonije predstaviti i u drugim zemljama Europe. Tako je tijekom rujna u Stuttgartu , u Kongresnom centru Sindelfingen - Schiler Foyer, gostovala izložba 102 eksponata iz grobničkog fundusa.
    Wolfgang Wunderlich, predsjednik međunarodne udruge umjetnika »Syrlin« iz Stuttgarta, najavio je nastavak suradnje sudionika kolonije s umjetnicima Stuttgarta, te moguću studentsku razmjenu. Također, i djela nastala ove godine bit će predstavljena u Stuttgartu, u siječnju 2010. a ideja je i pokušati prodati djela koja nisu dio selektirane zbirke. Namjera je i selekciju hrvatskih umjetnika prezentirati u Europi, a dogovara se i izložba suvremenih poljskih autora koji bi gostovali u Grobniku.

Vinko Šaina, istarski umjetnik i voditelj galerije Alvona:
    – Bio sam sudionik prvog saziva, odonda je formiran širi pristup, a manifestacija je danas međunarodnog karaktera. Zdušno podržavam ovu koloniju, događa se u prekrasnom ambijentu koji je kao izmišljen za umjetnička druženja. Združeni smo u ovom centralnom prostoru Kaštela, uokolo je divan pejsaž, kula sa svojim strukturama nad kojom se vidi odsječak neba – kao da se nalazimo u space shuttleu. Smatram da je duhovna energija koja je ovdje prisutna potrebna u ovom potrošačkom vremenu materijalizma – kreativan duh mora biti vodilja ka dobrome i u tom smislu kolonija ima svoju ulogu. 
   
Klemen Brun, slovenski slikar:
    – Ambijent je spektakularan, a umjetniku je važno da se osjeća dobro u prostoru u kojem stvara. Bitna je i suradnja s ostalim umjetnicima različita izraza. Ovdje sam najmlađi i osjećam da na umjetničkoj razini nadograđujem svoj rad. To dokazuje sam način rada, stvari napravim daleko brže i lakše nego što bih to radio doma, u tom smislu ovo je dobar trening. 
   
Claudio Palčić, slikar iz Trsta:
    – Rado dolazim u ove krajeve, presretan sam ovdje, sviđa mi se gradić, krajolik. Dio autora poznajem od ranije. Posebnost kolonije očituje se u susretima s drugim umjetnicima, stoga je važan međunarodni karakter kako bi to bilo druženje autora iz raznih zemalja. Značajno je što se formirala zbirka koja dokumentira zbivanja u ovom prostoru, da se prezentira i pokaže u drugim zemljama, ali i da se djela ne rasprše. S druge strane, međunarodnim karakterom manifestacije ovaj kraj dobiva informaciju o suvremenim događanjima ostatka Evrope i ta situacija prerasta u posebnost grada Grobnika i Općine Čavle.


    – Umjetnička kolonija na relativno jednostavan način omogućava nastanak umjetničkih djela i povezuje umjetnike s drugim umjetnicima. U Njemačkoj, ali i drugim zemljama Europe, oblik umjetničke suradnje kakav je kolonija gotovo da i ne postoji. Zato bismo tu situaciju željeli prenijeti u Njemačku, a potom i šire. Ta praksa pokazala se kao relativno jednostavan način za međusobnu suradnju etabliranih umjetnika i predstavljanje njihovih radova publici. Namjeravamo nastaviti suradnju, a djela nastala ovdje prezentirati u galerijama i sajmovima Europe i u tom smislu idu i razgovori sa županom Zlatkom Komadinom te načelnikom Općine Čavle Željkom Lambašom – kaže Wunderlich.
    Međunarodna likovna kolonija Grada Grobnika profilirala se kao dobrodošla nadopuna suvremenih autorskih situacija, i Rijeke i šire regije, ali i Hrvatske, a već polako i susjednih zemalja, kaže Berislav Valušek.
    – Na području cijelog takozvanog riječkog prstena, koji čine gradovi i općine što su se do devedesetih nalazili u sastavu velike općine Rijeka, u zadnjih petnaest godina dijagnosticiran je opći društveni, kulturni i umjetnički polet koji se manifestira nizovima većih ili manjih kulturnih, umjetničkih, stručno-znanstvenih manifestacija, a evidentan je u Kastvu, Viškovu, Kostreni, Bakru, Kraljevici i grobničkim općinama Čavle i Jelenje. Za grobničku koloniju važno je da se od osnutka oslonila na iskustvo, znanje i profesionalizam istaknutih hrvatskih povjesničara umjetnosti – kaže Valušek.
    Međunarodni planovi kolonije se nastavljaju, nastala djela prikazat će se u Grobniku i u inozemstvu, a za sljedeće ljeto – uz novi saziv kolonije – planirana je izložba suvremenih talijanskih umjetnika autorice Adelinde Alegretti, stručne suradnice ovogodišnjeg saziva kolonije.

Nadežda ELEZOVIĆ

 

 

Novi list 10.6.2009.

NOVI LIST   Rijeka                                                  

Datum objave: 10.6.2009   Rubrika: Kultura

 

 

SUTRA IZLOŽBA U GALERIJI SUVREMENE UMJETNOSTI GROBNIK

S mojeg se Kaštela Njemačka vidi

ČAVLE – Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine najavila je izložbu likovnih radova članova Međunarodne udruge umjetnika »Syrlin« iz Stuttgarta pod nazivom »S mojeg se Kaštela Njemačka vidi« koja će sutra u 20 sati biti otvorena u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik. Naime, u prvoj polovici 2009. godine je nastavljena intenzivna međunarodna suradnja s pripremama za veliku ljetnu izložbu njemačkih likovnih umjetnika u grobničkoj Galeriji, s likovnim radovima članova Međunarodne udruge umjetnika Syrlin iz Stuttgarta, danas već neupitno udruge - prijatelja grobničke Čakavske katedre kojoj ovom izložbom uzvraćaju likovni posjet.
    – Profesor Berislav Valušek odabrao je za izložbu likovne radove kojih su autori njemački umjetnici Roswitha Zentler von Helly, Margarete Baur, Anita Bialas, Maike Feddern, Mercedes Felgueres, Christiane Franz-Schmitt, In-Soon Grobholz, Anna Krivolap, Ruth Schleeh, Andrea Rathert-Schützdeller, Karl Striebel, Heike ten Brink i Melanka Herbut, najavila je voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik Vlasta Juretić te dodala da će izložba biti otvorena do 15. kolovoza.
    Ove se godine slavi i 10 godina postojanja grobničke Galerije suvremene umjetnost. Uz izložbu »S mojeg se Kaštela Njemačka vidi«, grobnička se Čakavska katedra odlučila tiskati i promidžbeni materijal Grobnik-INFO.

J. A.

 

 

 

NOVI LIST  Rijeka                                                                        Datum objave: 13.6.2009   Rubrika: Kultura

 

 

OTVORENA IZLOŽBA U GALERIJI SUVREMENE UMJETNOSTI GROBNIK

Izlažu umjetnici iz Stuttgarta

GRAD GROBNIK – Prije Trsta, Varšave i Londona, upravo je Grad Grobnik dobio priliku ugostiti dio radova nastalih u (međunarodnoj) njemačkoj umjetničkoj udruzi Syrlin iz Stuttgarta koja je s 12 umjetničkih djela postavljenih u Galeriji suvremene umjetnosti Grada Grobnika grobničkoj Čakavskoj katedri uzvratila posjet. Riječ je o izložbi slika i skulptura nazvanih »S mojeg se Kaštela Njemačka vidi« koje će u Gradu Grobniku biti postavljene do 15. kolovoza jer tada putuje u navedene gradove, a čiju selekciju potpisuje prof. Berislav Valušek. Svečanom je otvorenju izložbe nazočio dio autora, ali i predsjednik udruge Syrlin Wolfgang Wunderlich te njegova kolegica Melanka Herbut, oboje oduševljeni prostorom u kojem stoje djela njihovih kolega i spremni na nastavak suradnje s Katedrom.
    Govoreći o izložbi, povjesničar umjetnosti prof. Berislav Valušek kazao je kako ona zaista može stajati bilo gdje na svijetu, i to zato što je dobar reprezent umjetnosti modernog doba.

     Uvodno se uzvanicima obratio zamjenik organizatora izložbe, grobničke Čakavske katedre, Vinko Škaron, a potom je par uvodnih riječi kazala i Vlasta Juretić, voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik i, saznalo se, glavni »krivac« za ovo njemačko umjetničko gostovanje. Ona je podsjetila na 10-godišnjicu postojanja Galerije suvremene umjetnosti koja se upravo slavi, kao i na preko 300 izložbi koje je ugostila. Podsjetila je i na 13. godišnjicu Likovne kolonije Grobnik koja danas zaista ima međunarodni karakter, a zna se da će u listopadu, kada će Kolonija početi s radom, u njoj sudjelovati i jedan kineski umjetnik.

     Povodom 10. godišnjice Galerije, a u suradnji s udrugom Syrlin, tiskan je i katalog Galerije koji je također svečano predstavljen, a cijeli je događaj, kao i samo postavljanje izložbe odnosno tiskanje kataloga, održan pod pokroviteljstvom Općine Čavle, pa je izložbu svečano otvorio načelnik Željko Lambaša. Za glazbenu je kulisu bila zadužena Klapa Grobnik.

J. ANDROIĆ

 

 

Novi list 28.6.2009.

NOVI LIST  Rijeka        Datum objave: 28.6.2009  

 Rubrika: Primorski Novi list

 

 

IZLOŽBA U GRADU GROBNIKU POTVRDILA NE SAMO POSLOVNE VEĆ I PRIJATELJSKE VEZE HRVATSKIH I NJEMAČKIH UMJETNIKA

S mojeg se Kaštela Njemačka vidi

     Jedanaestog je lipnja u Galeriji suvremene umjetnosti Grada Grobnika svečano otvorena izložba »S mojeg se Kaštela Njemačka vidi«. Riječ je o izložbi slika i skulptura koje će u Gradu Grobniku biti postavljene do 15. kolovoza jer tada izlošci putuju put Trsta, potom Varšave, Londona, Amerike. Autori su članovi njemačke međunarodne udruge Syrlin sa sjedištem u Stuttgartu. Njihovih je 37 radova za ovu priliku odabrao prof. Berislav Valušek, a umjetnici su Roswitha Zentler von Helly, Margarete Baur, Anita Bialas, Maike Feddern, Mercedes Felgueres, Christiane Franz-Schmitt, In-Soon Grobholz, Anna Krivolap, Ruth Schleeh, Andrea Rathert-Schützdeller, Karl Striebel, Heike ten Brink i Melanka Herbut.

     Organizator je izložbe grobnička Čakavska katedra a pokrovitelj Općina Čavle. No izložbe ne bi bilo bez grobničke likovne kolonije i njene predsjednice Vlaste Juretić jer je ona, uz prof. Valušeka, ostvarila kontakt s Njemcima.
     Naime, prije dvije godine počinju i konkretniji kontakti Kolonije s galerijama i kulturnim organizacijama u inozemstvu. Tako u prosincu 2007. godine počinje suradnja s Međunarodnim društvom umjetnika Syrlin iz Njemačke, kao i prvi dogovori za izložbu umjetnina iz grobničkog fundusa u Njemačkoj, točnije dogovorena je velika izložba 10 godina mediteranskih susreta u Grobniku, koja je bila na koncu postavljena, i to od 3. do 28. rujna 2008. godine u Stuttgartu u Kongresnom centru Sindelfingen. Na izložbi su bila izložena 102 likovna rada sedamdesetak autora.
    U prvoj polovici 2009. godine nastavljena je intenzivna međunarodna suradnja s pripremama za veliku ljetnu izložbu njemačkih likovnih umjetnika u grobničkoj Galeriji, s likovnim radovima članova Međunarodne udruge umjetnika Syrlin, danas već neupitno udruge-prijatelja grobničke Čakavske katedre, pa se u skoroj budućnosti planiraju i intenzivnija povezivanja i kontakti između likovnih akademija u Stuttgartu i Rijeci što bi trebalo rezultirati razmjenama studenata. No zasad, naglašava Vlasta Juretić, posebno veseli što s prijateljima iz Njemačke, otvaranjem ove izložbe, može podijeliti i svečano obilježiti 10 godina Galerije suvremene umjetnosti Grobnik, otvorene u svibnju 1999. godine.

 

GROBNIK INFO 
    
    Uz izložbu »S mojeg se Kaštela Njemačka vidi«, Čakavska je katedra tiskala promidžbeni materijal Grobnik info, u kojemu je i letak s najznačajnijim do sada utvrđenim priredbama u grobničkome Kaštelu tijekom proljeća i ljeta 2009., a čiji je pokrovitelj Općina Čavle.

 

 

 

 

Novi list 28.9.2008.

Datum objave: 28.9.2008   Rubrika: Primorski Novi list

 

 

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK POČETKOM RUJNA PREDSTAVLJENA U NJEMAČKOJ

Grobnička kolonija širom otvorila vrata Europe

 

Grobnička likovna manifestacija uspješno se predstavila velikom izložbom u njemačkom gradu Sindelfingenu a sa 102 umjetnička ostvarenja njemačkoj likovnoj publici predstavilo se šezdesetak autora. Izabranim radovima prevladavali su oni autora iz Hrvatske, naročito s riječkog i istarskog područja, ali su svoj trag u radu kolonije ostavili i umjetnici iz Italije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španjolske, Brazila, BiH, Slovenije i Austrije, pa čak i dalekog Japana i Kine

Kim CUCULIĆ

 

Nakon dvanaest godina djelovanja, Međunarodna likovna kolonija Grobnik prvi je put prešla granicu Hrvatske. Početkom rujna ove godine grobnička likovna manifestacija uspješno se predstavila velikom izložbom u njemačkom gradu Sindelfingenu, u blizini Stuttgarta, što je važna inozemna potvrda njena rada. Do gostovanja u Njemačkoj došlo je zahvaljujući suradnji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine
    s umjetnicom Melankom Herbut i Wolfgangom Wunderlichom, predsjednikom njemačkog internacionalnog društva umjetnika »Syrlin«, koje priređuje izložbe u raznim galerijama na stuttgartskome području. Tako su 102 odabrana umjetnička ostvarenja grobničke kolonije krenula put Europe i predstavila se njemačkoj likovnoj publici. Među izabranim autorima prevladavaju oni iz Hrvatske, naročito s riječkog i istarskog područja, ali su svoj trag u radu kolonije ostavili i umjetnici iz Italije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španjolske, Brazila, BiH, Slovenije i Austrije, pa čak i dalekog Japana i Kine.
    Retrospektivna izložba šezdesetak autora postavljena je u Schiller-Foyeru velikog Kongresnog centra u Sindelfingenu, a riječ je o reprezentativnom kulturnom središtu u kojemu se inače odvijaju kazališne predstave i operni programi.
   

Grobnička zbirka uskoro i u Italiji


I samo otvorenje izložbe bilo je na visini. Na svečanosti otvorenja pozdravnu riječ u ime domaćina, Kongresnog centra, uputio je Hartmut Junker, a obratio se i voditelj za kulturu gospodin Zach. Prigodne riječi održali su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle Josip Čargonja, član Poglavarstva Primorsko-goranske županije Kazimir Janjić te Vlasta Juretić u ime Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Otvorenje je svojim nastupom uveličala Klapa Grobnik koja je oduševila prisutne izvodeći dragi čakavski melos.
    Detaljan osvrt na izložbu dala je povjesničarka umjetnosti Stefanie Sauerhöfer, dok je na povijesne i kulturološke sličnosti između Grobnika i regije Baden-Württenberg ukazao povjesničar umjetnosti Berislav Valušek, inače stručni suradnik kolonije. Tom prigodom Valušek je najavio gostovanje grobničke zbirke u Italiji, zatim uzvratno gostovanje izložbe članova udruge »Syrlin« u gradu Grobniku te izradu monografije Međunarodne kolonije, a naglasio je i potrebu stvaranja muzejskih uvjeta za deponiranje umjetnina.
    Tijekom boravka u Stuttgartu delegacija, u kojoj su bili predstavnici Općine Čavle – predsjednik Vijeća Josip Čargonja, zamjenica načelnika Nada Luketić, pročelnik za kulturu, obrazovanje i sport Robert Zaharija i vijećnik Arsen Salihagić, zatim u ime Primorsko-goranske županije Kazimir Janjić, predsjednik TZ PGŽ-a, te Vlasta Juretić u ime grobničke Čakavske katedre, posjetila je stuttgartsku gradsku vijećnicu gdje ju je primio pročelnik Odjela za kulturu Wolfgang Ostberg. Od umjetnika su nazočili kipari Zvonimir Kamenar i Dejan Kljun, a tom prilikom bilo je govora i o daljnoj suradnji na kulturnom planu između Stuttgarta i Grobnika.
   

Stvaranje partnerstva za obnovu kaštela


Na toj službenoj razini bilo je važno i održavanje radnog sastanka na temu turizma i kulture. Jedan od konkretnih prijedloga bio je stvaranje partnerstva u cilju obnove grobničkog kaštela, a s namjerom zajedničkog pristupanja europskim fondovima. Održan je i radni sastanak grobničke Čakavske katedre i umjetničke udruge »Syrlin«, a tom prilikom dogovoreni su detalji oko uzvratne izložbe članova njemačke udruge u Grobniku krajem svibnja ili početkom lipnja 2009. godine.
    Na poziv Hrvatsko-njemačke zajednice iz grada Karlsruhea organiziran je i posjet u taj njemački grad. Vrlo susretljivi domaćini, gospođa Loredana i Vlado Bulić, proveli su goste po svom gradu. Najprije smo posjetili Centar za umjetnost i medije, koji je nastao na mjestu nekadašnje tvornice municije. Ondje smo razgledali izložbu »Bit international – Nove tendencije – Zagreb 1961. - 1973.« na kojoj su izloženi i radovi mnogih hrvatskih umjetnika. Zatim smo bili i u Muzeju majolike, dok nas je u Badisches Landesmuseumu primio direktor ovog iznimnog muzeja, koji nas je s ponosom proveo kroz antičku zbirku.
    Nakon uživanja u kulturi i umjetnosti, za nepce se pak pobrinuo ugostitelj Bobanović koji nas je počastio u svom restoranu. Hrvati u Karlsruheu također su izrazili želju za nekom vrstom suradnje s Gradom Grobnikom.
    Višednevni boravak u Sindelfingenu zaključen je također na lijep način. U Hrvatskoj katoličkoj misiji goste iz Grobnika primio je i fra Marinko Vukman, koji je pokazao svoje široko i gostoljubivo srce. Ovom prigodom Vlasta Juretić predstavila je i darovala fra Marinku vrijedna izdanja grobničke Čakavske katedre, a naročito je istaknula ulogu katedre u očuvanju čakavštine. Drago »ča« tako je s uspjehom stiglo i do Njemačke...

 

 

Novi list 4

VELO PRIZNANJE ZMED STO I JEDNOGA ZAŠTIĆENOGA KULTURNOGA DOBRA HRVACKE STOJI I GROMIČKA ČAKAVICA

Nidan trud nikada ni uzalud

 

Čestitke i veli naklon sen onen ki su pasaneh let krvavo delali, aš ni ovo priznanje palo z neba, zad njega stoji let i let silnoga truda i muki, zad njega se skrivaju dani i noći dela

Slavica MRKIĆ MODRIĆ

 

Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine drugo će leto proslavit svoj dvajseti rojendan, ma njoj je Ministarstvo kulturi Republike Hrvacke požurilo čestitat i to na najlipji mogući način. Najme, ki'vo dan je na atresu Katedri, a njoj je dom va Kaštelu Grada Gromika, došlo rešenje z Ministarstva va komu stoji da j gromički govor, gromička čakavica kladena na listu kulturneh dobar Lipe naše. Zajedno moramo reć – čestitke i veli naklon sen onen ki su pasaneh let krvavo delali da do toga i dojde, aš ni ovo priznanje palo z neba, zad njega stoji let i let silnoga truda i muki. Zad toga ča na stranice Ministarstva kulturi zmed sto i jednoga zaštićenoga kulturnoga dobra piše i to pod stavkun dvajst i pet »grobnički govor – grobnička čakavština (Grobnik)« skrivaju se dani i noći, leta silnoga dela. Onoga ča ga volimo nazvat kontinuiranen.
   

Na tisuću fronti


Najme, nakon dugoletnjega dela katedri i to dela na tisuću fronti, pred nekoliko let Katedra j Ministarstvu kulturi poslala zahtjev va komu stoji da se gromička čakavica proglasi zaštićenun kulturnun baštinun Republike Hrvacke. Ma ni to bilo leh »proglasite nan čakavicu zaštićenun«, tamo j pisalo i čuda toga zač Katedra misli da bi to Ministarstvo trebelo načinit. Ta zahtjev su oni temeljili na semu ča su od 1992. leta to doga dana načinili z ciljen zaštiti, očuvanja i promicanja svojega govora i pisma. Tako su lipo kronološki, stavku po stavku napisali i spomenuli čuda toga. Prvo njin je bil »Glose o grobničkoj čakavštini« dr. sc. Ive Lukežić ki j objavljen 1992. leta va knjige Vlaste Juretić »Z duše moje«. Onput je došal na red libar »Grobnički pisci 20. stoljeća« dr. sc. Ive Lukežić z 1995. leta va komu su bili objavljeni radi trinajst gromičkih autori, pa su spomenuli Grobnički list, jedino glasilo va Hrvackoj na čakavštine ki j zihajal od 1994. do 2004. leta.
   

Jedina maša na čakavštine


Potle toga su zapisali libar dr. sc. Irvina Lukežića »Knjiga brašćine svete Marije Tepačke« z 2004. leta, nisu pozabili ni Festival Grobnička skala ki će va dvanajstomu mesecu deseti put mladen kanturon i sopcon dat priliku za poć naprvo na drugi festivali, a domisleli su se i na »Darovani«, program koga od 2002. leta provode va suradnje z osnovnemi školami ne leh s područja Gromišćine nego i puno širje. Iduća na liste spomenutoga njin je bila Grobnička maša (Vlasta Juretić 2005.), jedina maša va Hrvackoj na čakavštine, pa Cernički križni put, ča će reć teksti postaja isto pisani na grobničkoj čakavštine, onput su tu i izlaganja sa znanstvenih skupi »Grobnišćina, tragovi, znakovi i smjerokazi« z perioda od 1992. do 2004. leta i kod krunu sega napisanog ale kod pečat – Pripreme izdanja »Grobnički govor 20. stoljeća«, gramatika i rječnik, autorica dr. sc. Ive Lukežić i dr. sc. Sanje Zubčić.
    Oni su to poslali ma su i sako malo Ministarstvu ko provjerava i filtrira ono ča j prijelo slali depeši o sakomu novomu koraku i koračiću na istomu putu, ča će reć na putu zaštite, čuvanja i promicanja gromičke čakavice.
    – Ovo priznanji j potvrda grobničke Čakavske katedre kod subjekta ki već skoro dvajset let svoje delo temeji isključivo na znanstvenoj podlogi - naših znanstvenih skupih. Od sad bi saki odgovoran, ki piše i tiska teksti na grobničkoj čakavštini, ako se š njun već koristi, tribal zet va obzir činjenicu da j grobnička čakavština zaštićeno kulturno dobro i svoj tekst prvo tiskanja lektorirat. Naravno, nikoga se na niš ne može prisilit, ali Zakon o zaštiti kulturnih dobar točno propisuje ponašanji spram zaštićenih kulturnih dobar – poznata su i prava i obveze. Ukratko, odgovorni smo za ono što smo nasledili i ča imamo. Grobničku čakavštinu smo također nasledili pa se š njun tribamo i ponašat kod njeji vlasniki i, kad se š njun koristimo, va obvezi smo prenosit ju novin naraštajen va onakovon stanju va kakovon smo ju prezeli.
   

Zlatne »čitanke«


Rabi reć i da j prof. dr. Iva Lukežić istraživala čakavštine, ne samo grobničke leh i druge, posebice sjevernojadranske, punih 50 let. Svoje velo delo j pretočila va knjige pa su sin nan, ki se služimo z bilo kun čakavicun va pisanon obliku, već od devedesetih let dostupne, ja jih zoven »čitanke« za trsatsko-bakarsku i crikveničku čakavštinu, za govori otoka Krka, Klane i Studene itd. A prof. dr. Silvana Vranić nan je pred šest let dala to isto za ekavski tipi čakavic -sustav i podsustavi. Ča bi reć da si mi, ki pišemo dal knjige, dal teksti za uglazbit, ili ča drugo, već čuda vrimena imamo priliku to delat onako kako triba. Ja san na ovo gori provala ukazivat, najčešće uzalud. Ponajprvo radi MIK-a. Va ton je cilju Katedra tamo devedesetih let, skupa z Primorsko-goranskun županijun, organizirala prvi okrugli stol »O jeziku«, ali se po običaju si i lahko i z vojun ćapamo onoga ča bi drugi tribal storit, a za ono ča bimo tribali sami, prečesto voje prifali, rekla nan je Vlasta Juretić, voditeljica programi Katedri čakavskoga sabora Grobnišćine.

 

 

Novi list 3

 

Novi list

GROBNIČKA KATEDRA PRIPREMA NATJECANJE PJEVAČA AMATERA

Prijave za »Grobničku skalu«

 

 

ČAVLE– Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine i ove godine, u okviru kulturno-znanstvene manifestacije Grobnička jesen, organizira natjecanje pjevača amatera pod nazivom »Grobnička skala«, a koje se održava već petu godinu za redom. Kako doznajemo od tajnice Katedre Vlaste Juretić, prijave za audiciju koja prethodi ovom natjecanju započele su jučer, a zainteresirani se mogu prijaviti osobno na adresi grobničke Katedre u Kaštelu u Gradu Grobniku, ili na telefone 098/292-227 i 098/431-115. Sama audicija bit će održana početkom listopada, a natjecanje 7. prosinca u Domu kulture u Čavlima. »Grobnička skala« i nadalje ostaje natjecanje pjevača amatera, a prijaviti se mogu zainteresirani u dobi od 16 do 30 godina. Ovogodišnje natjecanje ima i jednu novost, a to su autorski radovi, odnosno pjesme skoro svih poznatih autora iz Primorsko-goranske i Istarske županije.
    Kako je riječ o veoma zahtjevnom projektu o autorima i pjesmama točniji podaci znat će se krajem rujna kada budu prikupljene sve pjesme.

S. G.

 

PREDSTAVLJENA »KNJIGA BRAŠĆINE SV. MARIJE TEPAČKE U GROBNIKU«, NOVA KNJIGA IRVINA LUKEŽIĆA

Vrelo podataka o životu i govoru Grobničana tijekom 16. i 17. stoljeća

 

 

GROBNIK– »Knjiga brašćine sv. Marije Tepačke u Grobniku« naslov je nove knjige Irvina Lukežića predstavljene u subotu navečer u grobničkoj Galeriji suvremene likovne umjetnosti, kojom je obilježena deseta godišnjica djelovanja grobničke Katedre Čakavskog sabora za Grobnišćinu. Knjigu su predstavili akademik Lujo Margetić, urednica i recenzentica dr. sc. Iva Lukežić, te sam autor, a po riječima tajnice Katedre Vlaste Juretić, ona je »pravi grobnički dragulj«.
    Naime, Lukežić je objavio i analizirao drevan glagoljski spomenik – blagajničku knjigu prihoda i rashoda grobničke bratovštine sv. Marije Tepačke, nastalu u razdoblju od 1539. do 1623. godine a danas pohranjenu u Arhivu HAZU u Zagrebu. Tekst je to koji sadrži neiscrpne podatke o životu i govoru Grobničana tijekom 16. i 17. stoljeća, te »njegovo objavljivanje predstavlja prvorazredan kulturni događaj, ne samo na području Grobnišćine, nego i cijele Hrvatske« istaknuo je Lujo Margetić izrazivši nadu da će ova knjiga biti poticaj i drugima da pristupe objavljivanju sličnih kritičkih tekstova na visokoj znanstvenoj razini.
   

Samostalne udruge svjetovnjaka


– Kao samostalne udruge svjetovnjaka, bratovštine su djelovale na vjerskom i društvenom planu i okupljale su pretežni dio tadašnjeg stanovništva. U knjizi je riječ o najstarijoj grobničkoj bratovštini posvećenoj svetoj Mariji Tepačkoj, koja se prvi put spominje sredinom 16. stoljeća. Sudeći po imenu njeni su utemeljitelji vjerovatno flagelanti (bičevaoci), a duhovni su joj korijeni povezani sa srednjovjekovnim marijanskim kultom. Značajan izvor bratovštinskih prihoda predstavljali su proizvodi vlastite ekonomije kojima se i trgovalo, a pomagali su ih i Zrinski kao tadašnji feudalni gospodari.
    Braščina sv. Marije Tepačke stoljećima je bila središtem duhovnoga života male grobničke zajednice, stoga ova Lukežićeva knjiga sadrži niz dragocjenih podataka o vjerskom životu, običajima, kulturnoj povijesti, povijesti jezika i pisma, dijalektologiji, antroponimiji i toponimiji te time predstavlja novo izvorište ekonomistima, povjesničarima, pravnicima i lingvistima, rekao je Margetić.
   

Brzopisna kancelarijska glagoljica


Prvi dio knjige posvećen je znanstvenoj interpretaciji te blagajničke knjige: nakon uvodnoga poglavlja govori se o jeziku i pismu, kulturno-povijesnim ishodištima, duhovnom ozračju, djelatnosti brašćine sv. Marije Tepačke, gospodarskim temama, te transliteraciji i transkripciji. Središnji dio knjige čini cjelovit tekst brašćinske knjige s preslikom izvornoga dokumenta, a na samom su kraju tumač riječi i termina, kazalo imena i kazalo mjesta, te sažetak na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.
    Na jezik grobničke glagoljske knjige osvrnula se dr. Iva Lukežić rekavši da je riječ o konzervativnom čakavskom narječju ikavsko-ekavskog tipa s ponekim arhaizmom i leksikom uobičajenim u javnopravnim i privatnopravnim dokumentima 16. i 17. stoljeća, pisanim brzopisnom kancelarijskom glagoljicom.
    Irvin Lukežić rođen je 1961. godine u Rijeci. Diplomirao je na Filzofskom fakultetu u Rijeci, gdje trenutno radi kao izvanredni profesor za hrvatsku književnost na Odsjeku za kroatistiku. Magistrirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bavi se i publicističkim, kritičkim te esejističkim radom s književnoga, povijesnoga, kulturno-povijesnoga i etnološkog područja. Bio je glavni urednik »Grobničkoga zbornika« i »Fluminensie«, te član uredništva »Sušačke revije«, a radovi su mu prevođeni na njemački, talijanski i bugarski jezik.

Karolina KRIKŠIĆ

 

 

Novi list 1

ODRŽAN ŠESTI GROBNIČKI MAŠKARANI KORZO
Za maškare je u svim mjestima pripremljen topao doček
 
RIJEKA – Maškarana povorka od više stotina maškara poznata pod nazivom Grobnički maškarani Korzo preplavila je jučer Grobnišćinu. Ovu, šestu po redu jednodnevnu maškaranu manifestaciju i ove je godine organizirala Skupina za tradicije – Odbor za grobničke maškare, koja djeluje u sklopu Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Maškarane grupe i pojedinci maskirani u harlekine, Meksikance, klaune, vragove, vještice, Indijance, kokoši, mišice, mornare, članove »tampon zone s Pašca«, koji su dijelom »na hodeć«, a dijelom »kurijerom« obilazili grobnička naselja od Pašca do Zoretića, uz vino, fritule i topli čaj dočekivali su maskirani i nemaskirani mještani. U svakom od mjesta koje su obišli, od Pašca, Orehovice, Svilnog, Mavrinaca, Cernika, Čavala, Grada Grobnika, Zoretića, Jelenja, Podkilavca do Dražica za vesele je maškare organiziran topao doček.
    S maškarama su putovali i o njihovoj sigurnosti brinuli vatrogasci čavjanskog DVD-a, koji su ujedno imali zaduženje i za »tekuća« pitanja, pa su sa sobom vukli prikolicu na kojoj su se na pravoj poljskoj kuhinji »krčkali« topli čaj s rumom i vinom za odrasle te s puno limuna za male maškare.
S. G.
 

 
Tablica 1
SVEČANOM SJEDNICOM KATEDRA ČAKAVSKOG SABORA GROBNIŠĆINE OBILJEŽILA ZNAČAJAN JUBILEJ RADA
O proteklom razdoblju promicanja čakavštine te kulturnih vrijednosti, običaja, ljudi i događaja Grobnišćine, govorili su bivši predsjednici Stanislav Valić i Stanislav Lukanić te aktualna predsjednica Dajana Haramija
 
RIJEKA – U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci jučer je održana svečana sjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, kojom je obilježena deseta godišnjica rada ove udruge u kulturi. O proteklom desetljeću »promicanja čakavštine te kulturnih vrijednosti, običaja, ljudi i događaja Grobnišćine«, govorili su njezini predsjednici – prvi predsjednik Stanislav Valić, predsjednik s najdužim stažom u Katedri Stanislav Lukanić te aktualna predsjednica Dajana Haramija.
    – Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine utemeljena je 28. srpnja 1992. godine sa svrhom da svojim radom djeluje na području grobničkih općina Čavle i Jelenje te dijelom i grada Rijeke. Tijekom proteklih deset godina proširivala je svoju djelatnost kojom je inicirala proučavanje kulturnog, povijesnog i gospodarskog razvitka našeg kraja u cilju njegovanja čakavskog izričaja. Danas svoju djelatnost temelji na znanstveno-istraživačkom radu, nakladničkoj djelatnosti, brizi o etnološkom muzeju i Galeriji suvremene likovne umjetnosti, a njezin rad odvija se kroz djelovanje nekoliko sekcija – likovne, scenske, glazbene i skupine za tradicije, koja u istraživanjima grobničkih tradicija oživljava sjećanja na mnoge zaboravljene običaje ovih krajeva, kazao je Valić dodajući kako je Katedra veliki trag i značaj ostavila i u znanstvenom radu, što se vidi, ističe, po brojnim znanstvenim skupovima.
    Stanislav Lukanić kazao je kako je jedna od istaknutijih uloga rada Katedre aktivnost na obnovi grobničkog Kaštela, u kojem je danas sjedište Katedre i njezinih sekcija te mjesto zbivanja većine kulturnih događaja koje organiziraju tijekom godine. Godine 1996. utemeljena je Međunarodna likovna kolonija, koja je u proteklih 6 godina trajanja za sobom ostavila »trag« od 180 likovnih radova, autora iz raznih zemalja svijeta i Hrvatske, kazao je Lukanić.
    – Grobničku Katedru »krasi« i bogata izdavačka djelatnost, a u tom segmentu najveći i najznačajniji uspjeh je izdavanje pet knjiga Grobničkog zbornika, a ništa manje vrijedno nije niti izdavanje Grobničkog lista, jedinog glasila na čakavici, kazala je Haramija dodajući kako je za svoj rad Katedra dobitnik godišnje nagrade Općine Čavle u 2002. godini. U sklopu svečane sjednice uručene su zahvalnice dvojici bivših predsjednika Katedre, a u bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su mješoviti pjevački zbor i folklorna skupina KUD-a Zvir Jelenje, ženski pjevački zbor »Korezin« Čavle i najmlađi glumci Katedrine scenske skupine.
Pet pitanj za...
    Stanislava Lukanića, Gromičana ki je dal veli prilog razvitku kulture svojga kraja
Saki kantunić ćutin kod svoj
 
Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine utemejena je 1992. leta, a zadaća njoj je očuvat i promicat materijalno i duhovno nasleđi
 
Sred grada vaviki j' puno judih bezvojnih i bezbojnih. Žure, nimaju lazno malo se pofermat, poćakulat, za zdravji jedan drugoga popitat. Danaska, kad utakneš čovika da te z iskrun judskoga svitla gjeda, o kulturi poveda, na prodajnoj izložbi knjige na policah razgjeda, stihi nasliša, posvete na glagoljici piše, a Gromičan je, ne moreš odolet a da ne pitaš:
    Recite nan ča o sebi i s čin se bavite?
    – Ja san Stanislav Lukanić, rojen 1950. leta va Podrtu, zaselku mesta Dražice. Nonić i majka po materi su mi bili z Valićih, žena mi j' z Čavje, tastina mi j' bil z Svilnoga, do svojga 23. leta živel san va Dražicah, zapravo Podrtu, a ostale leta do danaska živen na Čavji. Skoro da ni mesta na Grobnišćini kadi niman bliže ili daje rodbine, a svojih pokojnih iman na sih trih grobničkih grobjih, morda poradi toga ne dilin Grobnišćinu ni po crkvenih ni po upravnih podjelah, za me j' Grobnišćina jedna celina va koj saki kantunić ćutin kod svoj i srićan san kad se va kon god delu dogodi nič vredno i dobro. Zaposlen san va HEP-u, a pored svoje zauzetosti va Katedri još san vjećnik va skupštini Primorsko – goranske županije, pa se to išće dosti vrimena, tako da osin dela na obitejskoj kući va Žeželovon selu i okolo nje i tu i tamo ke pročitane knjige ni baš vrimena za niki drugi hobi.
    Gospon Lukanić, bili ste presjednik Čakavske katedre. Kakovo j' to iskustvo?
    – Za presjednika Katedre zibran san nigdi na početku 1995. leta i bil san na ton mestu do srpnja 2001. leta. Moren reć da mi j' drago ča san i ja dal kroz Katedru svoj prilog općemu razvitku kulture na Grobnišćini. Bit presjednik Katedre j' vela čast, ali to j' i vela obaveza, aš nikad ne smite dopušćat da delo stane, a još manje da gre ponazad. Tribi smiron hodit naprvo, a to išće velo delo i veli soldi kih znamo zavavik fali.
   
Delo na općen dobru

Ostavku na funkciju presjednika dal san radi nikuliko razlogih: prvo, tukale su me nike druge zaduženja za ke san znal da će iskat dosti vrimena pa san mislel da bi to se skupa bilo preveć i da se ničesa moran odreć. Drugo, mislel san da j' dobro nakon tuliko let mesto čelnega čovika va Katedri prepustit nikomu drugomu, kako bi se va Katedrino djelovanji doneslo nove zamisli, nova rješenja, nova organizacija, aš nikad ni dobro da bilo ki misli da j' on jedini i da bez njega ne more. Bilo j' još nikih važnih razlogih, ali ovo ča san rekal bilo j' presudno za moju odluku. Osobno san jako zadovojan ča san bil na čelu ove udruge pasanih let, aš ne samo ča san delal na općen dobru, leh san upoznal čuda velih i divnih judih va znanosti i kulturi pa se zato nakon sega ćutin čuda bogatiji.
    Kada j' utemejena Katedra Čakavskog sabora i ča se j' š njun otelo postić?
    – Katedra Grobnišćine utemejena je 1992. leta. To leto se j' slavilo 750. let boja s Tatari na Grobničkon poju, pa j' zarad toga utemejen odbor za označavanji te obljetnice z dipl. inž. Toneton Juretićen na čelu. Baš med člani toga odbora rodila se j' zamisal o potribi utemejenja jedne udruge koj bi zadaća bila očuvat i promicat materijalno i duhovno nasleđi Grobnišćine, a pored toga vrednovanji i unapređivanji zavičajne kulture ovoga čakavskoga kraja.
    Kad je se dobro bilo pripravno, održana j' 28. srpnja 1992. leta va Gradu Grobniku utemejitelska skupština Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine, na koj se j' doneslo njeji statut va kon piše: Katedra će njegovati čakavsku književnost i sve oblike tradicijske kulture unapređivati i njegovati glazbeni i likovni izraz i scensku kulturu, voditi brigu o zaštiti i obnovi spomenika kulture, istraživati povijest i značajne ličnosti Grobnišćine, proučavati cjelokupni razvoj materijalnog i duhovnog nasljeđa.
    Ča se j' do sad od toga napravilo?
    – Sad kad je od toga prošlo skoro 10 let moren reć da j' Katedra za sin sega spunila zadaću zarad ke j' i utemejena. Ja bin nabrojil samo ono najvažneje ča se j' storilo, aš za opisat se ča j' Katedra storila va ve leta, rabila bi mi knjiga. Prvo sega tu j' pet knjig Grobničkoga zbornika ke skupa imaju priko 2000 stranic o Grobnišćini gjedano z sih mogućih kantunih. Tu su »Grobnički urbari« od akademika Luje Margitića ki nan na najboji način govore kakovi su bili odnosi med kmeti i gospodari va srednjen vijeku na Grobniku, ali i o govoru aš su pišeni grobničkun čakavicun onoga vrimena.
   
Veli posal Katedre

Tiskali smo antologijsku knjigu »Grobnički pisci XX. stoletja« va ku smo stavili izbor z opusa 13 grobničkih piscih ki su živeli i pisali va prošlon viku. Tu su još četiri zbirke poezije domaćih pjesnikinj Vlaste Juretić i Vesne Miculinić Prešnjak, knjiga »Prošlost i sadašnjost Općine Jelenje« Ade Maršanić, a sakako rabi spomenut i 25 brojih Katedrinoga glasila Grobničkog lista, te jedinstvene publikacije na čakavici i standardnon hrvatskon jeziku. Organizirano j' deset znanstvenih skupih va Gradu Grobniku na kih su sudjelovali poznati hrvatski znanstveniki z temami o Grobnišćini, a pisana priopćenja z tih skupih bile su temelj Grobničkih zbornikih.
    Od 1996. leta do sad održano j' va Gradu Grobniku pet međunarodnih likovnih kolonij, va kih su sudjelovali likovni umjetniki z celoga svita od Dalekog Istoka do Merike. Od darovanih djela nastalih na tih kolonijah, danaska j' Katedra skupa z Općinun Čavja, vlasnik zbirke suvremene likovne umjetnosti, ka prema stručnoj procjeni vredi više od milijun kun.
    Sako se leto va okviru manifestacije Grobničke jeseni organizira natjecanji pjevačih amaterih z Primorsko goranske županije pod nazivon Grobnička skala. Čez ovih 10 let bilo j' tu još čuda toga, izložbe naših slikarih, večeri poezije, koncertih, zabave, narodne i klasične glazbe, okruglih stolih z raznimi temami...
    Veli posal napravila j' Katedra na urejenju i obnovi Kaštela va Gradu Grobniku, a tu j' brigu pred nikuliko let na se prezela Općina Čavja. Obnovila se j' tradicija Grobničkoga maškaranoga Korza. Bilo j' još toga ča bi zaslužilo spomenut, ali moren reć bez straha da j' kulturno ozračji na Grobnišćini za sin sega drugačije nakon ovih deset let.
    Ča se sad dela na Katedri?
    – Ovon 2002. letu smo komać na početku pa ću reć nikuliko besed ča se planira za ovo leto va kon ćemo slavit jubilej – 10 let Katedrinoga života i dela. Med drugin mislimo tiskat šestu i sedmu knjigu Grobničkoga zbornika, pa Blagajničku knjigu Brašćine Svete Marije Tepačke od dr. sc. Irvina Lukežića, održati 6. međunarodni likovni susret i 10. znanstveni skup va Gradu Grobniku, tiskat 4 broja Grobničkoga lista i još čuda toga, ako bu dostih soldih.
 
 

Novi list 30.9.2009.

NOVILIST - Datum objave: 30.9.2009   Rubrika: Rijeka

 

ČAVJANI POZVANI NA SKORI MEĐUNARODNI KULTURNI SAJAM U STUTTGARTU

Dobra prilika za predstavljanje Grobničana

 

ČAVLE – Kako je ovog tjedna s radom počela jednotjedna Međunarodna likovna kolonije Grobnik, jučer su predstavnici Kolonije posjetili Općinu Čavle kojoj je predložen i više no zanimljiv način promocije. Naime, predsjednik međunarodne udruge umjetnika »Syrlin« iz Stuttgarta Wolfgang Wunderlich koji također sudjeluje u radu Kolonije, predložio je predstavnicima Općine da se na siječanjskom međunarodnom kulturnom sajmu u Stuttgartu posredstvom njegove udruge predstave i radovi izloženi u muzeju Grada Grobnika, ali da se predstavi i sama Općina Čavle. Kulturni sajam u Stuttgartu mogao bi biti prilika da se djela iz grobničkog muzeja u ovom njemačkom gradu predstave, pored ostalog, i iz marketinških razloga, dok je novost ta da se na njemu po prvi put od postojanja sajma otvara mogućnost kulturnog predstavljanja jedne sredine. Prijedlog je da se općina predstavi kulturnim programom i gastronomijom, ali i da se, pored pojedinačnih radova umjetnika koji izlažu u muzeju Grada Grobnika, kao grobnički »proizvod« predstavi i sama Međunarodna likovna kolonija Grobnik. Jer koncept rada umjetnika u kolonijama, kazao je Wunderlich, u Njemačkoj nije uobičajen. Tako bi, osim povezivanja umjetnika i njihove direktne promocije, bila ostvarena i turistička promocija kraja.
    Ovaj bi jučerašnji, inicijalni dogovor trebao rezultirati utanačenjima konkretnih stvari koje bi općina mogla prezentirati u Stuttgartu. A prilika je izvrsna, s obzirom da u tri dana trajanja sajam posjeti oko osam tisuća ljudi.
    U posjetu Općini bila je i dr. sc. Adelinda Alegretti, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i stručna suradnica mnogih galerija u Italiji, koja je izložila i svoju ponudu uključivanja umjetnika koji sudjeluju u radu Međunarodne likovne kolonije u projekte s umjetnicima u Italiji. Susret s predstavnicima Općine, načelnikom Željkom Lambašom, Ivanom Kruljcem i Josipom Čargonjom, kooridinirali su s hrvatske strane voditeljica Kolonije Vlasta Juretić, dopredsjednik grobničke Čakavske katedre Vinko Škaron te umjetnici Bruno Paladin i Ivan Balažević. Kako su to nekoliko puta istakli domaćini, a i na ovom je primjeru i više nego vidljivo, Međunarodna likovna kolonija i Katedra čakavskog sabora Grobnišćine čiji je Kolonija sastavni dio, izuzetno pridonose promociji općine Čavle, u zemlji i svijetu, pa je od strane Općine obećana i daljna potpora njihovim projektima.