GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Pogovor o grobničkome govoru

10. listopada – Galerija suvremene umjetnosti Grobnik

Pogovor o grobničkome govoru

Uz program „Pogovor o grobničkom govoru“ u Galeriji suvremne umjetnosti Grobnik se 10. listopada okupilo oveće društvo. Čak tri sata provedenih zajedno najboljim su dokazom da je program uspio, što je također  jasnim pokazateljem da je to tek prvi u nizu slijedećih susreta na „čakavske teme“.

Uz stručna pojašnjenja grobničkih znanstvenica dr. sc. Ive Lukežić, prof. emerit Sveučilišta u Rijeci i dr.sc. Sanje Zubčić, dotaknuto je mnogočega što će biti temama budućih takvih okupljanja. Sve u nastojanju da se grobnički govor, kao zaštićeno kulturno dobro štiti, čuva i promiče, kako nalaže Zakon o zaštiti kulturnih dobara RH, ali i zbog drugog, ne manje vrijednog razgloga - da ono što smo naslijedili od naših roditelja i praroditelja budućim generacijama u naslijeđe ostavimo u što neokrnjenijem stanju.

Grobnička Katedra redovito organizira redovite znanstvene skupove s nizom zanimljivih izlaganja znanstvenika o najnovijim istraživanjima bogate grobničke povijesti i sadašnjosti.

Kao i na svim dosadašnjim i na ovogodišnjem će – 24. po redu 8. studenoga u Knjižnici Čavle biti, pored niza zanimljivih tema zastupljen i grobnički govor.

Budući da se sinoćnji skup pokazao ne samo zanimljivim, nego i korisnim, već planirami novi u proljeće 2015.,  na temu „čakavšćina u vrtićima i školama 2015.“,  zasigurno će polučiti veliko zanimanje.

Uz svaki spomen čakavšćine, nekako se sama po sebi nametne pomisao na desetogodišnje izlaženje „Grobničkoga lista“ (1994.-2004.), kao tada jedinoga glasila na čakavštini u Hrvatskoj te budi nadu da će obrazovani mladi ljudi na Grobnišćini kad-tad ponovno oživjeti ovo glasilo. U svakom slučaju grobnička Katedra je tu da pomogne – ne posustajući ni u trećem desetljeću postojanja.