GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

MLK-a izložba u Njemačkoj

Međunarodna likovna kolonija Grobnik
kontakt: Vlasta Juretić, voditeljica 

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA GROBNIK - IZLOŽBA U NJEMAČKOJ

102 LIKOVNA RADA IZ GROBNIČKOG FUNDUSA SUVREMENE
LIKOVNE UMJETNOSTI NA IZLOŽBI U NJEMAČKOJ OD 3. DO 28. 09. 2008.


Plodovi rada raznih saziva Međunarodne likovne kolonije Grobnik u dvanaest godina njezina postojanja su 244 likovna rada. Autori su likovnih radova umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španjolske, Kine, Japana i Brazila. Međunarodna likovna kolonija Grobnik svih dvanaest godina radi isključivo pod nadzorom povjesničara umjetnosti. „To je vrlo značajno za grobničku Koloniju“, kaže povjesničar umjetnosti Berislav Valušek „također, bijenalni ritam grobničke Kolonije je iznjedrio Galeriju suvremene likovne umjetnosti kao prirodan i nužan institucionalni i prostorno-organizacijski okvir pregalaštva, dok je daljnji logički slijed bio utemeljenje Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik, koja je nastajala usporedno s kolonijom, a svoje je osnovne obrise dobila već nakon prvog saziva“. U grobničku je Zbirku suvremene likovne umjetnosti stručnom selekcijom uvršteno 125 radova.

Ozbiljnost projekta dala je rezultate koji su prije ili kasnije trebali ugledati svjetlo dana i van granica Hrvatske. Naravno, nije bilo ni jednostavno, ni lako, ali uspjelo se i od 3. do 28. rujna ove godine otvorena je izložba od 102 umjetnine iz grobničkoga fundusa u Stuttgartu - Schiler Foyer, Kongresni centar Sindelfingen.
Na svečano otvaranje ove izložbe otputovala je iz našega kraja skupina ljudi sastavljena od predstavnika organizatora - grobničke Čakavske katedre, Općine Čavle i Primorsko-goranske županije.
Krenulo se 1. rujna u jutarnjim satima. Tijekom puta je bila osjetna strepnja jer se kroz cijelu godinu sve oko izložbe i kataloga dogovaralo mailovima, telefonom i poštom. No, po dolasku u Njemačku, ubrzo je ta strepnja otklonjena- razbijena je srdačnim dobrodošlicama njemačkih domaćina.

Drugoga je dana, nakon razgledavanja Stuttgarta, uslijedio prvi pravi «radni dan».
U 11 sati je u stuttgartsku gradsku vjećnicu goste iz Hrvatske pozvao voditelj resora za kulturu dr. Wolfgang Ostberg. Nakon upoznavanja, uslijedile su riječi dobrodošlice u ime Grada Stuttgarta, te isto tako prigodne riječi zahvale na srdačnoj dobrodošlici-predsjednika Općinskoga vijeća Općine Čavle Josipa Čargonje, predstavnika Primorsko-goranske županije Kazimira Janjića i organizatora grobničke Čakavske katedre-Vlaste Juretić.
Nakon službenoga dijela susreta, nastavilo se je još neko vrijeme ugodno druženje u Panorama-sali stuttgartske gradske vjećnice.
Istoga dana u 19 sati je u Kongresnome centru Sindelfingen svečano otvorena velika izložba umjetnina iz fundusa Međunarodne likovne kolonije Grobnik.
Moderator večeri je bio predsjednik Međunarodnog društva Syrlin, koje je uz grobničku Čakavsku katedru organiziralo ovu izložbu, gospodin Wolfgang Wunderlich.
U program večeri uvela je svih na najljepši mogući način-pjesmom Klapa Grobnik. Uslijedila je zatim srdačna dobrodošlica direktora Kongres-centra Sindelfingen, gospodina Harmuta Junkera, a prigodne je riječi gostima i publici uputio i voditelj odjela za kulturu Sindelfingena, gospodin Horst Zecha, zahvaljujući se pri tome na značajnoj i vrijednoj izložbi, izražavajući pri tome zadovoljstvo što će se ova hrvatsko-njemačka suradnja nastaviti.
Domaćinima se je na srdačnoj dobrodošlici u nastavku programa zahvalila voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik Vlasta Juretić, završavajući kratko obraćanje riječima: «…kultura je vrlo važan segment naših života koji spaja i upravo ova večer širom otvara vrata novim njemačko-hrvatskim prijateljstvima»
U ime se Međunarodnog društva umjetnika Syrlin nazočnima obratio gospodin Wolfgang Wunderlich, koji je govorio o desetomjesečnim hrvatsko-njemačkim pripremama ovoga kulturnoga događaja, te njegovu značaju. Između ostaloga rekao je…

„Mi se vrlo ponosimo postavom izložbe Međunarodne umjetničke kolonije iz Grobnika kraj Rijeke. Radujemo se i slijedećem koraku suradnje, kada će članovi našega međunarodnoga društva umjetnika imati izložbu u Grobniku. Ove ćemo dobre odnose i dalje graditi. Vrlo smo angažirani ovdje u Njemačkoj da svaki pojedini umjetnik dođe do izražaja, usmjeravamo ga i omogućavamo mu da se može predstaviti. U tome je smjeru i ova međunarodna suradnja, koju na različitim nivoima podupiremo i za nas je od izuzetne važnosti ovaj kontakt s Hrvatskom-s Grobnikom kraj Rijeke“
Stručni je osvrt na likovne radove dala povjesničarka umjetnosti gospođa Stefanie Sauerhöffer. Njezino je izlaganje bilo vrlo temeljito. Dodala je kako je pregledavajući radove upoznala toliko Grad Grobnik da, bez obzira odakle koji umjetnik dolazi, bez obzira na razne tehnike i način izražavanja pojedinog umjetnika, može zamisliti kako izgleda, a nakon izložbe je medijima izjavila:
„Jako se radujem što je ova sjajna izložba ugledala svjetlo dana. Posebice se ja osobno veselim što na ovaj način mogu upoznati jednu stranu zemlju. U istome trenutku od umjetnika iz raznih zemalja doživljavamo nevjerojatnu različitost što se tiče motiva, što se tiče tehnike i jednu isto tako nevjerojatnu kvalitetu. Ovdje su predstavljeni različiti radovi ali unatoč tome oni su na jedan prekrasan način međusobno usklađeni. Učinak je veličanstven jer ostvarilo se nešto jedinstveno – samo se umjetnici mogu uzajamno inspirirati. I takve rezultate imamo čast predstaviti ovdje u Sindelfingenu.
Rezime događaja i pogled na buduću suradnju bio je na povjesničaru umjetnosti profesoru Berislavu Valušeku.
Profesor Berislav Valušek je između ostaloga kazao da se je Međunarodna likovna kolonija Grobnik profilirala kao dobrodošla nadopuna suvremenih autorskih situacija, kako Rijeke i šire regije, tako i Hrvatske, a već pomalo i susjednih zemalja.
Uslijedile su zatim prigodne riječi zahvale gostiju: predsjednika Općinskoga vijeća Općine Čavle Josipa Čargonje i predstavnika Primorsko-goranske županije Kazimira Janjića.
Ovaj je službeni dio otvaranja izložbe 102 umjetnine grobničkog fundusa umjetnina zaključila Klapa Grobnik, koja je razgalila publiku i pjesmom je cijelu večer u nastavku učinila još ljepšom.
Na otvaranju izložbe su bili i predstavnici njemačko-hrvatskoga kluba iz Karlsruhea, na čelu s predsjednicom, gospođom Mirjanom Diminić, koji su, radi dogovora o nastavku suradnje koja je već ranije započela između njih i grobničke Čakavske katedre, cijelu skupinu iz Hrvatske pozvali drugog dana u Karlsruhe. Kako je ovo bilo ipak radno putovanje, a ne izlet, svi su se složili da ranije planiran izlet u Heidelberg za slijedeći dan zamjene s putovanjem u Karlsruhe. Tako je i bilo i 4. rujna su predstavnici Općine Čavle, grobničke Čakavske katedre i Primorsko-goranske županije bili gosti hrvatsko-njemačkoga kluba u Karlsruheu. Osim razgledavanja grada, u nevjerojatno su kratkome roku domaćini gostima organizirali obilazak Zemaljskog muzeja i Muzeja majolike. Čak su dogovorili da direktor Zemaljskog muzeja, profesor Siebenmorgen osobno dođe pozdraviti goste iz Hrvatske i provede ih kroz dio Muzeja. Naravno, dogovoren je i nastavak suradnje, te se je u budućnosti za nadati izložbi grobničkih umjetnina u Karlsruheu.
Petak 5. rujna je već ranije bio planiran kao izrazito radni dan, te cjelodnevni radni program nije nikoga iznenadio. U 10 sati je počeo sastanak u Maloj sali Kongres-centra Sindelfingen-razgovaralo se o kulturi i turizmu. Domaćini su se najprije kratko osvrnuli na vrlo uspješnu svoje goste upoznali s krajem u kojem su tih dana boravili. Zatim je radni susret krenuo u smjeru ispitivanja eventualnih mogućnostima buduće suradnje.
Općenito o Općini Čavle, te o eventualnim mogućnostima suradnje govorili su: gospoda Josip Čargonja predsjednik Općinskoga vijeća Općine Čavle i Robert Zaharija, član Općinskoga poglavarstva Općine Čavle zadužen za obrazovanje, kulturu i sport, te profesor Berislav Valušek i stručna suradnica Vlasta Juretić, kao predstavnici grobničke Čakavske katedre. Govorilo se o mogućnostima razmjene profesora i studenata u kulturi, mladih glazbenika, o koncertima klasične glazbe i jazza, te o europskim fondovima. A o turizmu i mogućnostima suradnje govorio je član Poglavarstva za turizam Primorsko-goranske županije i predsjednik Turističke zajednice Primorsko-goranske županije Kazimir Janjić.
Ovaj je uspješan radni susret okončan zajedničkim ručkom, kojim je svoje goste počastio direktor Kongres centra gospodin Harmut Junker. Nakon ručka uslijedio je radni dogovor oko buduće suradnje između Međunarodnog društva Syrlin i grobničke Čakavske katedre. Glavna su teme bile planirana izložba njemačkih umjetnika u Gradu Grobniku tijekom ljeta 2009. i sudjelovanje članova Syrlina u radu Međunarodne likovne kolonije Grobnik u rujnu i listopadu 2009. godine.
U kasnim popodnevnim satima uslijedila je posjeta Hrvatskoj katoličkoj misiji Sindelfingen, gdje je goste iz Hrvatske dočekao fra Marinko Vukman.
Pozdravne riječi i upoznavanje s radom Misije, te mogućnostima eventualne suradnje zaključeni su s razmjenom darova i obilaskom župne crkve.
Malo je bilo vremena za sve ono što inače pruža jednotjedni izlet i..već je došla subota 6. rujna i dan povratka u Hrvatsku.
Na povratku su se komadići dojmova ubrzano slagali u mozaik – uspjeh! Tamo negdje na zapadu Stuttgarta ostao je vrijedan djelić Hrvatske, a u sukladu se s naslovom koji je osvanuo drugoga dana po otvaranju ove izložbe u jednim njemačkim novinama, krenulo isčitavati tragove i iskustvom bogatiti planove za nove razmjene kako djela, tako i tih istih iskustava-doista mnogo razloga za zadovoljstvo!