GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Grobnička jesen 2018. - otvaranje

Grobnička jesen 2018.

Otvaranje 26. tromjesečne manifestacije "Grobnička jesen" je proteklo u ozračju zadnje ovogodišnje, i kalendarski i po temperaturama, ljetne večeri. U atriju grobničkog Kaštela su sudionici u programima, zajedno s publikom koja je neskrivano zadovoljstvo "plaćala" obilatim pljeskom, bili dijelom ljetno-jesenskog buketa ozarenosti, što ju samo poticaj iz duše rađa.

„Grobnička jesen“ 2018. godine je počela „rođendanski“, a tako će i nastaviti jer ove je godina 20. obljetnica projektu „Darovani“ i glazbenoj manifestaciji „Grobnička skala“.

Podsjetimo se da su projekt Darovani i Festival Grobnička skala bili snažnim potporama za proglašenje grobničkoga govora zaštićenim kulturnim dobrom 2011. godine.  Naime, ma koliko knjiga tiskali na čakavšćini, ma kako uvaženih autora, to ne dokazuje govor živim. Stoga su za zadržavanje statusa zaštićene nematerijalne bašćine zaslužni upravo projekt Darovani i Festival Grobnička skala.

Nazočne u Kaštelu Grobnik je uvodno pozdravila predsjednica Katedre Vlasta Juretić, a u ime Općine Čavle i načelnice Ivane Cvitan Polić,  savjetnica za kulturu Majda Manjgotić.

Voditeljskog su se dijela kroz sve programe prihvatili mladi članovi grobničke Katedre Antonia Juričić, Brigita Čargonja, Korina Zoretić i Ivan Reljac i uspješno obavili ovu nimalo laku zadaću.

Nakon pozdravnih riječi u  uvodnom je dijelu večeri sljedilo kratko podsjećanje na prošlogodišnje otvaranje kojem je nazočila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.  „ Mi Grobničani od vavik smo znali ki smo i ča smo. Naše smo branili, tuje poštovali. Znali smo ka nan je Domovina i na nju smo vavik bili ponosni. Ponosni smo i na naši običaji, naši dragi i vredni judi…“ , između ostaloga je kazala uz 25. Katedrinu godišnjicu. Na osobit način ispreplićući hrvatski standard i grobničku čakavšćinu zaključila je:  „Zbog poštovanja prema našim starima i budućnosti naše djece moramo održavati ovakve manifestacije, na ovom mjestu, na kojem „naše ča najslaje zvoni”.

I upravo to čini grobnička Katedra već 26. godinu zaredom – surađujući neprekidno već 26. godinu s osnovnim školama Primorsko-goranske županije i provodeći niz programa zaštite, očuvanja i promicanja nematerijalne baštine. A ta suradnja teče pod  zajedničkim nazivom Mladi su bašćine glasi.


A kako zvone mladi glasi izgovarajući naše drago „ČA“ po 20. put se čulo s pozornice tijekom proglašenja najboljih.

„DAROVANI 2018.“ – PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Već uobičajeno, najbrojniji su sudionici Katedrinih programa su djeca i mladi. Plodovi su to 26-godišnje suradnje s osnovnim školama, danas već s njih preko 10 na području Primorsko-goranske županije. Stoga nije začudnim da i grobničkojesenske programe za mlade Katedra sažimlje pod nazivnik „Mladi su bašćine glasi“.

Cjelovečernji program otvaranja ovogodišnje „Grobničke jeseni“ je bio poput niske bisera iz tri Katedrina projekta – „Darovani“, „ČA nad Kvarneron“,  glazbene razglednice – najave 20.  „Grobničke skale“ te otvaranja izložbe „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“, na kojoj su izložena djela 24 hrvatska umjetnika – branitelja u Domovinskom ratu.

Opširnije...