GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Grobnička jesen 2014. (do 9.11.2014.)

8. studenoga,  Knjižnica u Čavlima:

24.  znanstveni skup "Grobnišćina; tragovi, znakovi i smjerokazi"                                                                                 

Još je jedan uspješan - 24. redovni znanstveni skup "Grobnišćina; tragovi, znakovi i smjerokazi", održan danas u Knjižnici Čavle. Skup je i ove godine otvorio predsjednik organizatora ovih svakogodišnjih skupova - Katedre ČS za Grobnišćinu, Stanislav Lukanić, a skupu su nazočili i načelnik Općine Čavle Željko Lambaša te zamjenica načelnika Ivana Cvitan Polić, koja se u ime Općine Čavle u pozdravnoj riječi zahvalila znanstvenicima na dosadašnjem izuzetnom doprinosu Grobnišćini.  Na skupu su izlagali: akademik Petar Strčić, dr.sc. Maja Polić, dr.sc. Željko Bartulović,  Marin Relja, prof., Nensi Čargonja Košuta, prof., mr.sc. Manon Giron, dr. sc. Sanja Zubčić, mr.sc. Branko Kukurin, Stanislav Gilić, prof., mr. sc. Marko Randić, dr. sc. Dario Kremer i Vana Gović, dipl. povj. umj. i etnolog. Voditeljica i ovogodišnjeg znanstvenog skupa bila je dr.sc. Iva Lukežić, prof. emerit Sveučilišta u Rijeci.

A mi u Katedri? Kao i dosadašnjih godina, nakon zahvalnosti i znanstvenicima i publici, krećemo s pripremama za idući - 25. grobnički znanstveni skup.

7. studenoga u kaštelskoj dvorani „Sokolana“

 „Večeri svilom tkane“ 

 Rasplesane harmonike u rukama Daniela Šimeka  i Ante Mamule

Kao da je ovog predvečerja poželjela potrošiti sama sebe, kiša se neštedimice razlijevala po grobničkim obroncima. S njom je podruku i magla zaposjela Kaštel pa je dolazak na večerašnji koncert „Večeri svilom tkane“ u Grad Grobnik doista bio otežan. Pa ipak je bilo onih koji su uspjeli doći. I nisu požalili. Štoviše, oči su svih nazočnih na kraju koncerta iskrile oduševljenjem umješnošću ova dva mlada umjetnika, tražeći još…

Daniel Šimek i Ante Mamula doista su nam večeras darovali izuzetan glazbeni događaj. Jer, dvije harmonike u njihovim rukama nisu bile samo instrumentima. One su  pričale, plakale, smijale se i tugovale, radovale se i ljubile od Mozarta do Bacha, Kusjakova, Nordheima i Scarlattija, da bi nas za Vlasovih stavaka „Gulaga“ ostavljale bez daha hukom vjetra što sam sebe prijeteći najavljuje i koračale su s njime, da bi on potom razmahanih krila fijucima i grubio i nježio pred umiranje…

Na kraju su  Ante Mamula i Daniel Šimek zajednički pokušali smiriti uzburkane osjećaje Piazzollinim „Libertangom“. Uzalud, jer zahvalna publika nije bila spremna na kraj njihove večerašnje  „glazbene priče“. A kako i bi, kad imaju još toliko lijepog za „reći“?! Stoga nikome nije bilo začudnim kad je večerašnje „doviđenja“ ustuknulo pred iskrenom novom dobrodošlicom!

30. listopada u Domu kulture Čavle

Darovani grobničkojesenski dani 2014.

zajednička završna priredba 9 osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije: Čavle, Jelenje-Dražice, Kostrena, Kraljevica, Bakar, Viškovo, Hreljin,  Bribir i Novi Vinodolski

Ovogodišnja je završna priredba, kao zajednički program osnovnih škola – suradnica i Katedre ČS za Grobnišćinu, opetovano potvrdila opravdanost velikog truda svih koji iz godine u godinu provode niz aktivnosti u okviru projekta Grobničkojesenski dani. A ove je godine dobro osmišljen, dinamičan zajednički program osnovnih škola: Čavle, Jelenje-Dražice, Kostrena, Kraljevica, Bakar, Viškovo, Hreljin,  Bribir i Novi Vinodolski, izazivao pljesak za pljeskom publike u punoj dvorani Doma kulture u Čavlima. Ne bez razloga jer su se na najljepši mogući način jedna za drugim nizala 5-minutna predstavljanja svake od škola na različitim čakavskim govorima, dopunjavanih scenskim slikama i pjesmom te posebno dojmljivim vrednovanjem baštinskih vrijednosti s ljubavlju naših mladih. Teško bi bilo izdvojiti bilo koji od nastupa kao najbolji jer najboljih je bilo napretek.

Nedvojbena radost po završetku ovih doista lijepih zajedničkih priredbi, ustukne tek pred žaljenjem što pomalo već tradicionalne - brižno i kvalitetno postavljene izložbe na dan završne priredbe u predvorju Doma kulture, ne traju duže. Tim se izložbama dodatno predstavlja svaka od škola sudionica te, na taj po mnogočemu osobit dan, oblače predvorje Doma kulture Čavle  u živopisne oprave našeg šireg zavičaja – Primorsko-goranske županije. Ujedno su one i svojevrsnim podsjetnikom na nekadašnju Vinodolsku knežiju te još stariju Kneževinu Primorsku Hrvatsku ali i svjedokom 9 stoljetnog čuvanja i voljenja zajedničke baštine ovih naših krajeva. Nadamo se da će u budućnosti ove izložbe doživjeti duže trajanje.

Zadnja točka priredbe ujedno je bio i prvi korak u novi zajednički projekt organizatora Grobničkojesenskih dana -–  zajednički uradak 9 osnovnih škola uključenih u ovogodišnje Katedrine programe. Stoga će u sklopu Grobničke jeseni 2015., nakon 12 mjeseci rada,  ove škole javnosti predstaviti  zajedničko likovno ostvarenje temeljeno na jednom od najznačajnijih europskih pravnih spomenika - Vinodolskom zakonu. Time je krenulo provođenje programa kojeg je  na zajedničkom sastanku ravnatelja uključenih škola Katedra inicirala za obilježavanja svjetskog Dana muzeja u svibnju ove godine. Voditeljica ovog projekta je dugogodišnja Katedrina suradnica – ravnateljica  Osnovne škole Čavle Tanja Stanković, koja je ovogodišnju završnu grobničkojesensku priredbu zaključila predajom temeljnog materijala ravnatelju Osnovne škole „Ivan Mažuranić“ iz Novog Vinodolskog Borisu Turjaku, koje će škole učenici u slijedećih mjesec dana biti domaćinima zajedničkog likovnog uratka devet škola

Hrvatskog primorja – suradnica Katedre.

24. listopada – Galerija suvremene umjetnosti

Kad mladi sviraju i pjesnikuju

"Večeri svilom tkane" - danas već tradicionalne glazbeno-pjesničke večeri u grobničkom Kaštelu, postale su svojevrsna predstavljanja mladih umjetnika. Katedra ČS za Grobnišćinu tako uspješno nastavlja s provedbom svojih planova o uključivanju mladih u mnoge svoje programe. Stoga  je sve veći broj upravo mladih, s područja cijele Primorsko-goranske županije a i šire, koji za jesenskih večeri petkom oplemenjuju grobničke kaštelske prostore svojim nadahnutim izvedbama, ćuteći Kaštel Grobnik već pomalo svojim. Tako se vjernoj publici odužuju na najbolji mogući način, što ona itekako prepoznaje. 

Mirisni buket je večeras u Kaštelu Grobnik nazočnima uručilo petoro mladih kako samo mladi znaju: raspjevao je svoju flautu Ivan Buić i rasplesao violinu Ivan Graziani, uz duboki naklon violončela Viktoriye Sklyarenko, dok su Brigita Čargonja i Antonija Juričić razlijevale stihove o ljubavi. Ponovilo se!

23. listopada 2014.  – Stuttgart

CroARTia

Izložba djela iz fundusa grobničkog Muzeja suvremene likovne umjetnosti

Među događaje od značaja, ne samo za Grobnišćinu nego i šire, upisujemo i današnje otvaranje izložbe u Njemačkoj - djela nastalih u Međunarodnoj likovnoj koloniji Grobnik (zajedničko vlasništvo Općine Čavle i Katedre Čakavskoga sabora za Grobnišćinu), a iz fundusa Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik Ujedno je to i nastavak provedbi aktivnosti u okviru Katedrinog međunarodnog projekta „Umjetnost u pokretu“, odnosno „Kunst in Bewegung“, budući da su prvi Katedrini partneri u tom projektu iz Njemačke (Syirlin Kunstverein E.V. International, Stuttgart). U nastavku, također su partnerima u ovome projektu - Oldtimer klub iz Rijeke i s njemačke strane Autokonzern Hübner. U ovom dijelu hrvatsko-njemačke suradnje sudjeluje čak 16 hrvatskih umjetnika Primorsko-goranske i Istarske županije, a sve zajedno objedinjuje CroARTia, pod kojim nazivom ovaj Katedrin projekt, u Njemačkoj prozvan kulturnim proizvodom bez konkurencije u svijetu, ide dalje…

11. listopada – Galerija suvremene umjetnosti  Grobnik

Priziv na devetmladih umjetnika

izložba likovnih radovadevet mladih umjetnika s područja PGŽ

Nakon predstavljanja javnosti novog koncepta izložbi pod nazivom „Priziv na devet“ i velike ljetne izložbe devetoro likovnih umjetnika s područja od Novog Vinodolskog do Labina, u okviru je ovogodišnje „Grobničke jeseni“ i devetoro mladih umjetnika krenulo s realizacijom provedbe novog koncepta – 13 izložbi u jednoj. Uz grobnički  „četvorolist“ – Barbaru Brnelić,  Rominu Mejak, Dajanu Radoš i Ivana Valušeka, u ovome su projektu i njihovi prijatelji i kolege: Domagoj Barić, Ivana Dužević, Ana Hrćan, Sunčana Simichen i Bruna Tomšić.

Grobnički Kaštel je sinoć doista imao razloga dičiti se nad Kvarnerom jer njegove su zidine odzvanjale radošću velikog broja posjetitelja, posebice mladih. Osim devetoro likovnih umjetnika koji hrabro zakoračuju na širu likovnu scenu, program je glazbom obogatilo i dvoje mladih glazbenika: Ivan Buić na flauti i Viktoriya Sklyarenko na violončelu. Najkraće rečeno: sinoćnje je otvaranje izložbe bilo izuzetnim kulturnim događajem mladih!

Otvaranje izložbe je stručnim osvrtom popratio stalni stručni savjetnik Međunarodne likovne kolonije Grobnik povijesničar umjetnosti dr.sc. Berislav Valušek, a u ime pokrovitelja izložbe - Općine Čavle, nazočne je pozdravila zamjenica načelnika Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Kao i prethodna, i ova će izložba „Priziv na devet“ tijekom trajanja tri puta mijenjati svoj izgled. Nakon sinoćnjeg otvaranja, prva zamjena djela slijedi 1. studenoga, druga 22. studenoga, a treća 13. prosinca. Sve kako bi, po uzoru na svoje starije kolege, i mladi umjetnici mogli jednom izložbom realizirali ukupno 4 skupne i 9 samostalnih izložbi.

Još smo uz svjetski Dan muzeja u svibnju ove godine postavili temelje ovogodišnjoj grobničkojesenskoj teme – Baština! Baština, koju smo naslijedili i ona koju sve generacije zajedno stvaraju. A upravo je sinoć u grobničkom Kaštelu zadovoljstvo nazočnih naprosto zapljuskivalo odobravajućim osmijehom. I ovoga puta s razlogom!

10. listopada – Galerija suvremene umjetnosti Grobnik

Pogovor o grobničkome govoru

Uz program „Pogovor o grobničkom govoru“ u Galeriji suvremne umjetnosti Grobnik se 10. listopada okupilo oveće društvo. Čak tri sata provedenih zajedno najboljim su dokazom da je program uspio, što je također  jasnim pokazateljem da je to tek prvi u nizu slijedećih susreta na „čakavske teme“.

Uz stručna pojašnjenja grobničkih znanstvenica dr. sc. Ive Lukežić, prof. emerit Sveučilišta u Rijeci i dr.sc. Sanje Zubčić, dotaknuto je mnogočega što će biti temama budućih takvih okupljanja. Sve u nastojanju da se grobnički govor, kao zaštićeno kulturno dobro štiti, čuva i promiče, kako nalaže Zakon o zaštiti kulturnih dobara RH, ali i zbog drugog, ne manje vrijednog razgloga - da ono što smo naslijedili od naših roditelja i praroditelja budućim generacijama u naslijeđe ostavimo u što neokrnjenijem stanju.

Grobnička Katedra redovito organizira redovite znanstvene skupove s nizom zanimljivih izlaganja znanstvenika o najnovijim istraživanjima bogate grobničke povijesti i sadašnjosti.

Kao i na svim dosadašnjim i na ovogodišnjem će – 24. po redu 8. studenoga u Knjižnici Čavle biti, pored niza zanimljivih tema zastupljen i grobnički govor.

Budući da se sinoćnji skup pokazao ne samo zanimljivim, nego i korisnim, već planirami novi u proljeće 2015.,  na temu „čakavšćina u vrtićima i školama 2015.“,  zasigurno će polučiti veliko zanimanje.

Uz svaki spomen čakavšćine, nekako se sama po sebi nametne pomisao na desetogodišnje izlaženje „Grobničkoga lista“ (1994.-2004.), kao tada jedinoga glasila na čakavštini u Hrvatskoj te budi nadu da će obrazovani mladi ljudi na Grobnišćini kad-tad ponovno oživjeti ovo glasilo. U svakom slučaju grobnička Katedra je tu da pomogne – ne posustajući ni u trećem desetljeću postojanja.  

5. listopada – Dom kulture Čavle

I u šesnaestoj godini  Festivala Grobnička skala je uspješno provedena audicija za izvođače na slijedećoj festivalskoj večeri. U Domu kulture Čavle su 5. listopada  svoje prilike iskoristili mladi sa šireg riječkog područja. Pimjećeno je da se na audicije za nastup na Festivalu Grobnička skala prijavljuju sve kvalitetniji kandidati te organizator – grobnička Katedra, na idućoj festivalskoj večeri već unaprijed može obećati sjajne nastupe do sada još nepoznatih pjevača, ponajprije s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.

od 21. rujna do 17. listopada – kaštelski kompleks  GROBNIK

Grobničkojesenski dani 

Kao i svake godine, i tijekom su se ovog listopada kaštelski prostori u Gradu Grobniku kitili svakodnevnim radovanjima druženja s osnovnoškolcima Hrvatskog primorja;  mrmorili za rada literarnih, povijesnih i likovnih radionica, uživali u susretima učenika s umjetnicima, a raspjevavali za rada glazbenih radionica. Ove cjelodnevne programe Katedra provodi već niz godina  u suradnji s osnovnim školama. Istovremeno su svake godine u ovo vrijeme u tijeku završne aktivnosti cjelogodišnjeg programa „Darovani“ - prikupljanje učeničkih radova po školama i odabir najboljih. Već 15 godina Katedra zajedno s osnovnim školama provodi ovaj natječaj za najbolje učeničke uratke –literarne (na čakavštini) i likovne.

U grobničkojesenskim programima  2014. godine sudjeluju učenici 9 osnovnih škola s područja Primorsko – goranske županije: Čavle, Jelenje-Dražice, Kostrena, Kraljevica, Bakar, Viškovo, Hreljin,  Bribir i Novi Vinodolski

27. rujna i 28. rujna – Krk, Gradska vijećnica/Buzet, Narodni dom

Već više godina Katedra ČS za Grobnišćinu, kao organizator Festivala Grobnička skala – za mlade talentirane pjevače, provodi audicije u Krku i Buzetu, kako bi i mladim ljudima koji nisu u mogućnosti doći u Čavle, učinila lakšima prijave na ovaj Festival.  Tako su i ove godine  provedene audicije za izvođače koji će nastupiti na slijedećoj festivalaskoj večeri Grobničke skale - u gradskoj vijećnici Grada Krka 27. rujna, a  za izvođače s područja Istre slijedećeg dana u Narodnom domu u Buzetu.

21. rujna Kaštel Grobnik-dvorana „Sokolana“

Otvaranje 22. tromjesečne manifestacije Grobnička jesen

Baština – draga je sred njedrima gnijezda,

od svakud vraća…od svih sjajnija repatica zvijezda…

Začudno, s obzirom na stalne kiše, za otvaranja je ovogodišnje tromjesečne manifestacije cijela  večer u Kaštelu Grobnik protekla toplorujanski. A još pred sami početak programa nije se činilo tako jer su gusti oblaci zaprijetili težinom.  No, bit će da su i oni ustuknuli pred dobrim vibracijama u kaštelskoj dvorani Sokolana.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Katedre Stanislava Lukanića, predsjednika Općinskoga vijeća Općine Čavle Norberta Mavrinca, pročelnika Ureda  Župana PGŽ Gorana Petrca i dopredsjednika Čakavskoga sabor Branka Blaževića, dr. sc. Iva Lukežić, prof. emerit Sveučilišta u Rijeci i glavna urednica Katedrinih izdanja osvrnula se na Katedrinu ulogu u očuvanju grobničkoga , ali i ostalih čakavskih govora, ponajprije kroz danas već tradicionalne grobničkojesenske programe: Darovani, Grobničkojesenski dani, Kviz znanja i Festival Grobnička skala. Također je najavila dio programa u pripremi, koji se odnose na uporabu grobničkoga govora u grobničkim osnovnim školama i vrtićima. Lijepim su okvirom ovoga dijela programa bile mlade grobničke pjesnikinje Brigita Čargonja i Antonija Juričić, a cijelu je večer glazbom plemenila Klapa Grobnik. Štoviše, sve su se izvedbe Klape Grobnik izvrsno uklopile u prostor grobničke Sokolane te bile izuzetnim doživljajima. 

Potom je slijedila projekcija dokumentarnog filma Priziv na devet u Grobniku.

Ni sama ne znam koliko sam puta u nekoliko posljednjih mjeseci kao autorica bila zatečena pitanjima o filmu. Kako najjednostavnije odgovoriti, na koji način objasniti jednostavno ono što jednostavnim nije? Istovremeno je film prikaz novog koncepta izložbi ali jednako tako i niz poveznica koje sadrži višemjesečna realizacija projekta  Priziv na devet  u kojem je sudjelovalo devet poznatih i priznatih umjetnika.  Film  je i jedinstveno razgledavanje 13 izložbi u jednoj  ali i recept kako se velike izložbe mogu realizirati i u manjim galerijskim prostorima, što pak ukazuje i na onu ekonomsku stranu novog koncepta. A što se pak tiče cijelog projekta Priziv na devet kao temelja filma,  posebna hvala ide umjetnicima: Ivanu Balažević, Marijanu Blažini, Branku Leniću, Zvonimiru Kamenaru, Brunu Paladinu, Tomislavu Pavletiću, Nenadu Petroniu, Marinki Premuš i Vinku Šaini. Naime, svaki od njih po jedno djelo iz ovog projekta daruje u grobničku Zbirku, čime  značajno obogaćuju Muzej suvremene likovne umjetnosti Grobnik.

A oni, bez kojih film Priziv na devet u Grobniku ne bi dobivao ocjene koje već dobiva, su: stručni savjetnik - povijesničar umjetnosti dr.sc. Berislav Valušek, snimatelj i montažer Robert  Kalčić te posebice Vinko Škaron kao autor glazbe ali i moj stalni  suradnik u projektu.

Voditeljski je dio ovogodišnje prve grobničkojesenske večeri znalački odradila  Glorija Fabijanić Jelović. A publika?

Publika je, u tišini odgledavši dokumentarac u trajanju od 40 minuta, neskrivenim zadovoljstvom i pljeskom  jasno pokazala da višemjesečni trud nije bio uzaludnim, na čemu od  srca hvala svima!

Grobničkojesenski dani

Grobničkojesenski dani

Provedbe cjelodnevnih programa,koje već niz godina u grobničkojesenskim  danima, posebice u listopadu,  pune prostore grobničkoga Kaštela mladošću, provodimo i tijekom ovogodišnje, 22. po redu „Grobničke jeseni“. Činimo tozajedno s našim dugogodišnjim suradnicima – ravnateljima i učiteljima osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije, a na radnom susretu ravnatelja i predstavnika Katedre je 5. listopada dogovorena provedba zajedničkih programa tijekom ovogodišnja tri jesenska mjeseca, ali i nastavak suradnje u 2015-oj godini.

Ulazak u 15. godinu natječaja „Darovani“ za najbolje učeničke radove – literarne na čakavštini i likovne, već sam po sebi je podatak koji opravdava zadovoljstvo svih organizatora, a kamo li  makar i šturi statistički podatci. Naime, u proteklih smo 14 godina pregledavali i procjenjivali preko 1500 učeničkih radova, a preko 220 učenika je za svoje uratke bilo nagrađeno.   

Suradnici Katedre u ovogodišnjim grobničkojesenskim danima su osnovne škole: Čavle, Jelenje-Dražice, Hreljin,  Kostrena, Kraljevica, Bakar, Viškovo, Bribir i Novi Vinodolski, s tim da pojedine škole sudjeluju samo u nekim od zajedničkih programa, a osnovne škole  Čavle, Jelenje-Dražice, Kostrena, Kraljevica i  Viškovo u svima. Tako će, primjerice, na zajedničkom projektu - na temu Vinodolskoga zakona, raditi sve uključene škole cijelu godinu dana. Prva u tom nizu kreće s radom na projektu Osnovna škola „Ivan Mažuranić“ iz Novog Vinodolskog od 30. listopada ove godine. Tog dana ravnateljica OŠ Čavle Tanja Stanković uručuje ravnatelju novovinodolske Osnovne škole Borisu Turjaku temeljni materijal na kojemu će učenici svih uključenih škola raditi u slijedećim mjesecima. Nakon što učenici Osnovne škole „Ivan Mažuranić“ iz Novoga odrade svoj dio posla, isti se rad seli u drugu školu i tako redom. Tako će, kao što su i naši predci zajednički pripremili Vinodolski zakon, i današnja djeca obilježiti devet zajedničkih stoljeća ovih nama svima dragih krajeva, jedinstvenim uratkom koji će javnosti biti predstavljen na zajedničkoj završnoj priredbi „Grobničkojesenski dani 2015“. A ovogodišnja će se završna priredba svih škola uključenih u „Grobničkojesenske dane 2014.“ održati u Domu kulture Čavle 30. listopada, s početkom u 18 sati. Iste ćemo večeri proglasiti i pobjednike ovogodišnjeg natječaja „Darovani“.

A potom, kao i svake godine, slijedi zaključni događaj za tekuću godinu – edukativni izlet za nagrađene učenike i njihove mentore. I ovoga će puta to biti hod po tragovima Frankopana.

Uobičajeno –grobničkojesenski dani su tijekom rujna i listopada prepuni događanja i velikih priprema. Osim navedenog užurbano se, uz svakogodišnje aktivnosti oko Festivala „Grobnička skala“ (odabir izvođača, usklađivanje s odabranim pjesmama, izrada aranžmana, priprema festivalskog CD-a itd.), priprema i Kviz znanja  koji kreće u studenom jer kandidati na Katedrinoj stranici očekuju temeljni materijal za preko 300 pitanja i preko 1000 odgovora, koliko im za Kviz svake godine pripremimo.

Ukratko,  Katedrini grobničkojesenski dani su kao i sama jesen – u svim bojama, i rodni i plodni.

Pogovor o Grobničkome govoru

POGOVOR O GROBNIČKOME GOVORU

Uz program „Pogovor o grobničkom govoru“ u Galeriji suvremne umjetnosti Grobnik se 10. listopada okupilo oveće društvo. Čak tri sata provedenih zajedno najboljim su dokazom da je program uspio, što je također  jasnim pokazateljem da je to tek prvi u nizu slijedećih susreta na „čakavske teme“.

Uz stručna pojašnjenja grobničkih znanstvenica dr. sc. Ive Lukežić, prof. emerit Sveučilišta u Rijeci i dr.sc. Sanje Zubčić, dotaknuto je mnogočega što će biti temama budućih takvih okupljanja. Sve u nastojanju da se grobnički govor, kao zaštićeno kulturno dobro štiti, čuva i promiče, kako nalaže Zakon o zaštiti kulturnih dobara RH, ali i zbog drugog, ne manje vrijednog razgloga - da ono što smo naslijedili od naših roditelja i praroditelja budućim generacijama u naslijeđe ostavimo u što neokrnjenijem stanju.

Grobnička Katedra redovito organizira redovite znanstvene skupove s nizom zanimljivih izlaganja znanstvenika o najnovijim istraživanjima bogate grobničke povijesti i sadašnjosti.

Kao i na svim dosadašnjim i na ovogodišnjem će – 24. po redu 8. studenoga u Knjižnici Čavle biti, pored niza zanimljivih tema zastupljen i grobnički govor.

Budući da se sinoćnji skup pokazao ne samo zanimljivim, nego i korisnim, već planirami novi u proljeće 2015.,  na temu „čakavšćina u vrtićima i školama 2015.“,  zasigurno će polučiti veliko zanimanje.

Uz svaki spomen čakavšćine, nekako se sama po sebi nametne pomisao na desetogodišnje izlaženje „Grobničkoga lista“ (1994.-2004.), kao tada jedinoga glasila na čakavštini u Hrvatskoj te budi nadu da će mladi obrazovani Grobnišćice i Grobničani kad-tad ponovno oživjeti ovo glasilo. U svakom slučaju grobnička Katedra je tu da pomogne – ne posustajući ni u trećem desetljeću postojanja.   

Otvaranje tromjesečne 22. manifestacije

OTVARANJE TROMJESEČNE 22. MANIFESTACIJE

Grobnička jesen

Kaštel Grobnik-dvorana Sokolana 21. rujna 2014.

Začudno, s obzirom na stalne kiše, za otvaranja je ovogodišnje tromjesečne manifestacije cijela  večer u Kaštelu Grobnik protekla toplorujanski. A još pred sami početak programa nije se činilo tako jer su gusti oblaci zaprijetili težinom.  No, bit će da su i oni ustuknuli pred dobrim vibracijama u kaštelskoj dvorani Sokolana.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Katedre Stanislava Lukanića, predsjednika Općinskoga vijeća Općine Čavle Norberta Mavrinca, pročelnika Ureda  Župana PGŽ Gorana Petrca i dopredsjednika Čakavskoga sabor Branka Blaževića, dr. sc. Iva Lukežić, prof. emerit Sveučilišta u Rijeci i glavna urednica Katedrinih izdanja osvrnula se na Katedrinu ulogu u očuvanju grobničkoga , ali i ostalih čakavskih govora, ponajprije kroz danas već tradicionalne grobničkojesenske programe: Darovani, Grobničkojesenski dani, Kviz znanja i Festival Grobnička skala. Također je najavila dio programa u pripremi, koji se odnose na uporabu grobničkoga govora u grobničkim osnovnim školama i vrtićima. Lijepim su okvirom ovoga dijela programa bile mlade grobničke pjesnikinje Brigita Čargonja i Antonija Juričić, a cijelu je večer glazbom plemenila Klapa Grobnik. Štoviše, sve su se izvedbe Klape Grobnik izvrsno uklopile u prostor grobničke Sokolane te bile izuzetnim doživljajima. 

Potom je slijedila projekcija dokumentarnog filma Priziv na devet u Grobniku.

Ni sama ne znam koliko sam puta u nekoliko posljednjih mjeseci kao autorica bila zatečena pitanjima o filmu. Kako najjednostavnije odgovoriti, na koji način objasniti jednostavno ono što jednostavnim nije? Istovremeno je film prikaz novog koncepta izložbi ali jednako tako i niz poveznica koje sadrži višemjesečna realizacija projekta  Priziv na devet  u kojem je sudjelovalo devet poznatih i priznatih umjetnika.  Film  je i jedinstveno razgledavanje 13 izložbi u jednoj  ali i recept kako se velike izložbe mogu realizirati i u manjim galerijskim prostorima, što pak ukazuje i na onu ekonomsku stranu novog koncepta. A što se pak tiče cijelog projekta Priziv na devet kao temelja filma,  posebna hvala ide umjetnicima: Ivanu Balažević, Marijanu Blažini, Branku Leniću, Zvonimiru Kamenaru, Brunu Paladinu, Tomislavu Pavletiću, Nenadu Petroniu, Marinki Premuš i Vinku Šaini. Naime, svaki od njih po jedno djelo iz ovog projekta daruje u grobničku Zbirku, čime  značajno obogaćuju Muzej suvremene likovne umjetnosti Grobnik.

A oni, bez kojih film Priziv na devet u Grobniku ne bi dobivao ocjene koje već dobiva, su: stručni savjetnik - povijesničar umjetnosti dr.sc. Berislav Valušek, snimatelj i montažer Robert  Kalčić te posebice Vinko Škaron kao autor glazbe ali i moj stalni  suradnik u projektu.

Voditeljski je dio ovogodišnje prve grobničkojesenske večeri znalački odradila  Glorija Fabijanić Jelović. A publika?

Publika je, u tišini odgledavši dokumentarac u trajanju od 40 minuta, neskrivenim zadovoljstvom i pljeskom  jasno pokazala da višemjesečni trud nije bio uzaludnim, na čemu od  srca hvala svima!

Grobnička jesen 2014

rujan – prosinac

 

Kad sunce leh špija i se reje sviti,
il’ od vetra žmireć misec nebo kiti
pa ako i daž tu svoj gusti vel spusti,

PROGRAM U PRIPREMI
osjenčani djelovi:
za dogovore o sudionicima i terminima koji su još u tijeku  

ma, ako va duši je leh dobre voje,
Jesen pu nas vavik leh dobrin zausti;
oćutiš kad taknu njeje teple boje.


21. rujna 2014 – Grad Grobnik – Kaštel 18,00:

Grobnički prizivi  2014. – 22.Grobnička jesen - predstavljanje ovogod. programa

Priziv na devet u Grobniku

projekcija dokumentarnog filma uz zatvaranje izložbe Priziv na devet

 

subota 27. rujna  – Krk, Gradska vijećnica u 17,00: Festival Grobnička skala 2014. – audicija

 

nedjelja 28. rujna – Narodni dom – Buzet, u 17,00: Festival Grobnička skala 2014. – audicija

 

nedjelja 5. listopada–Čavle, Dom kulture u 17,00: Festival Grobnička skala 2014. – audicija


ponedjeljak 6. listopada – Grad Grobnik – Kaštel: Grobničkojesenski danicjelodnevni program,programi u suradnji s osnovnim školama: Čavle, Jelenje-Dražice, Hreljin,  Kostrena, Kraljevica, Bakar, Viškovo, Bribir i Novi Vinodolski; literarne, povijesne, likovne i glazbene radionice, susreti s umjetnicima, poduke na starim instrumentima

Darovani- natječaj za literarne i likovne uratke

Vinodolski zakon– multidisciplinarni uradak– jedan od najznačajnijih europskih pravnih spomenika (zajednički uradak 9 osnovnih škola)

 

utorak 7. listopada – Grad Grobnik – Kaštel: Grobničkojesenski dani

cjelodnevni program,programi u suradnji s osnovnim školama: Čavle, Jelenje-Dražice, Hreljin,  Kostrena, Kraljevica, Bakar, Viškovo, Bribir i Novi Vinodolski; literarne, povijesne, likovne i glazbene radionice, susreti s umjetnicima, poduke na starim instrumentima

Darovani- natječaj za literarne i likovne uratke

Vinodolski zakon– multidisciplinarni uradak– jedan od najznačajnijih europskih pravnih spomenika (zajednički uradak 9 osnovnih škola)

 

srijeda 8. listopada – Grad Grobnik – Kaštel: Grobničkojesenski dani

cjelodnevni program,programi u suradnji s osnovnim školama: Čavle, Jelenje-Dražice, Hreljin,  Kostrena, Kraljevica, Bakar, Viškovo, Bribir i Novi Vinodolski; literarne, povijesne, likovne i glazbene radionice, susreti s umjetnicima, poduke na starim instrumentima

Darovani- natječaj za literarne i likovne uratke

Vinodolski zakon– multidisciplinarni uradak– jedan od najznačajnijih europskih pravnih spomenika (zajednički uradak 9 osnovnih škola)

Opširnije...