GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Festival Grobnička skala 2017. - snimke


 

FESTIVAL "GROBNIČKA SKALA" 2017.

FESTIVAL "GROBNIČKA SKALA" 2017.


Kao i dosadašnje, i devetnaesto  je izdanje glazbene manifestacije Grobnička skala najava kraja tradicionalne tromjesečne manifestacije Grobnička jesen.                            
A 25 om Grobničkom jeseni  Katedra ČS Grobnišćine obilježava 25 godina postojanja, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
Grobnički govor je od 2011. godine zaštićena nematerijalna baština RH, a Festival Grobnička skala je jedan od stupova koji pomažu da grobnički govor taj status i zadrži. Skala je i neodvojivio dio Katedrinih temeljnih djelatnosti - zaštite i očuvanja, a posebice promicanja grobničke čakavšćine.

Širi značaj Festivala Grobnička skala  također snaži činjenica da mladima - talentiranim a još neafirmiranim pjevačima, omogućava u svijet glazbe zakoračiti s kvalitetnim skladbama, koje im svih godina besplatno ustupaju poznati hrvatski skladatelji i tekstopisci.

A budući da se svih godina svi tekstovi prije objavljivanja lektoriraju, Skala doprinosi očuvanju, zaštiti i promicanju svih ostalih čakavskih govora koji su zastupljeni u festivalskim pjesmama. Stoga Festival Grobnička skala istovremeno konkretno i značajno doprinosi očuvanju, zaštiti i promicanju hrvatske nematerijalne baštine, a suradnjom s krapinskim Festivalom kajkavskih popevki i splitskim Festivalom zabavne glazbe,  Skala promiče posebnost hrvatskog jezika kao jedinog u Europi tronarječnog.

Nama je kao organizatorima  dragocjena potpora medija, koji su medijskim pokroviteljima Skale, ali mnogi su novinari i  naši vjerni suradnici jer Festival Grobnička skala svih godina, ne samo prate, nego i sudjeluju u provedbama festivalskih večeri. 

Upravo je zahvaljujući medijima već šire poznato da je Festival Grobnička skala veliki „buket“ –
ponajprije ljubavi, a onda i dobre volje mnogih; 

Opširnije...