GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

FESTIVAL GROBNIČKA SKALA

SLIJEDEĆA FESTIVALSKA VEČER  SKALE  - U PROLJEĆE 2015.

Predsjedništvo Katedre ČS za Grobnišćinu je 20. listopada odlučilo da se ubuduće festivalska večer „Grobnička skala“ održava početkom proljeća. Vjerojatno najočekivaniji razlog – nedostatak sredstava za provedbu ovako zahtjevnog programa, također je jedan među njima ali ne i jedini.

Činjenica je da su pripreme Festivala i sama festivalska večer za nas kao organizatore izuzetno zahtjevne. Poznato je već da Grobnička skala, koja je u Festival prerasla 2002. godine, živi na temeljima volonterskog rada organizatora. No, pored Festivala Grobnička skala, obvezni smo obavljati naše redovne zadaće, koje su u posljednjih desetak godina značajno umnožile.

Zamišljena, danas već davne 1998. godine kao završnica svakogodišnje tromjesečne manifestacije „Grobnička jesen“, postala je vrijednim okvirom grobničkojesenskih događanja.

Međutim, pored uspješnosti ovog Katedrinog projekta, i neki su drugi projekti, posebice grobničkojesenski, prerasli u tradicionalne i postajali sve zahtjevnijima.

Primjerice, dvije godine nakon prve Grobničke skale, a nakon sedmogodišnje uspješne suradnje s osnovnim školama, 

slijedio je projekt „Darovani“, najprije s grobničkim osnovnim školama, a potom su se u projekt počele uključivati i druge škole s područja Primorsko-goranske županije pa i šire. Danas je to cjelogodišnji projekt, u koji se u proteklim godinama uključilo 12 osnovnih škola. Danas, u 15-oj godini, natječaj za učeničke literarne i likovne radove tradicionalan je i cjelogodišnji.

Dugogodišnja suradnja sa školama je inicirala i dalnje zajedničke projekte pa su danas već tradicionalnima grobničkojesenski dani osnovnih škola, koje tijekom listopada provodimo  u Kaštelu Grobnik. Ovaj projekt obuhvaća niz aktivnosti: svakodnevnu terensku nastavu u grobničkom Kaštelu kroz rad raznih radionica, zajedničku završnu priredbu u Domu kulture Čavle, u kojoj sudjeluju sve uključene škole i nagradni edukativni izlet za pobjednike i njihove mentore. Istovremeno sa svakim listopadom ulazi u završnicu i spomenuti cjelogodišnji natječaj za učeničke literarne i likovne radove, kada slijedi procjenjivanje pristiglih radova i proglašenje pobjednika…

Razumljivo, uspješnu suradnju sa školama je Predsjednišvo Katedre konstantno podržavalo, što je za nas obvezujuće, te je postajao sve očiglednijim nedostatak vremena za kvalitetnu provedbu priprema svake slijedeće festivalske večeri Grobničke skale.

Također, ne beznačajan razlog je i samo vrijeme održavanja festivalske večeri. Naime, niz se godina Grobnička skala održavala svake prve subote u prosincu. Međutim, učestali su zahtjevi da se održavanje festivalske večeri održi kasnije, kako bi dvorana Doma kulture u Čavlima bila na raspolagnju za priredbe oko dana Sv. Nikole. To pomicanje festivalske večeri na kasniji datum u prosincu je nama u organizaciji proizvelo značajne probleme jer naši stalni suradnici u medijima, zbog preopterećenosti medijskog prostora u predbožićno vrijeme, više nisu mogli kvalitetno pratiti Festival. Stoga je prekinuta do tada već uspješno dostignuta suradnja s HR Drugim programom, a iz istoga se razloga stalo i sa započetim dogovorima oko snimanja festivalske večeri od strane HRT-a. No, uvažavajući značaj priredbi za djecu, prihvatili smo te zahtjeve i krenuli s provedbama festivalske večeri polovicom ili krajem prosinca, sve intenzivnije promišljajući mogućnost prebacivanja festivalske večeri Skale na iduću godinu.

U proteklih se nekoliko godina jedan od najnovijih Katedrinih projekata – Kviz znanja GDJE SAM – TKO SAM  dokazao kao još jedan uspjeh. Međutim, svaki uspjeh dodatno obvezuje.

Budući da se radi o također vrlo zahtjevnom projektu u kojeg je do danas uključeno više stotina mladih, a za kojeg pripreme počinju teći usporedno s audicijama za Festival Grobnička skala, bili smo prisiljeni odlučiti se za određivanje termina za održavanje u drugo doba godine – ili Kviza znanja,  ili Festivala Grobnička skala.

Uzimajući u obzir sve do sada navedeno te činjenicu da do 20. listopada ove godine za Festival Grobnička skala 2014. Katedri nisu doznačena nikakva sredstva, odlučili smo Predsjedništvu Katedre predložiti da se ubuduće Festival Grobnička skala održava s početkom svakog proljeća.

U raspravi je opetovano utvrđeno da ovaj Festival radimo ponajprije zbog toga da mladima pružimo besplatnu priliku te svih godina to radimo isključivo volonterski, ali da su za njegovu realizaciju ipak potrebna značajna sredstva – za troškove koji se na nijedan način ne mogu izbjeći: razglas i rasvjeta, troškovi aranžmana za 20 pjesama te snimanja u studijima, honorari za orkestar, prateće vokale, voditelja itd, tisak CD-a, nagrade  i tako redom.

Nakon duge rasprave i analize svih činjenica, Predsjedništvo je zaključilo da u nastavku teku pripreme Festivala Grobnička skala 2015., a 2014. godina će biti zabilježena kao godina u kojoj festivalska večer nije održana.

Budući da su pripreme za Festival Grobnička skala 2015. u završnici, na do sada planirani dan održavanja festivalske večeri – 13. prosinca, u Domu kulure Čavle će ipak biti održana festivalska večer – svojevrsna mini-retrospektiva proteklih festivalskih večeri  te finale ovogodišnjeg Kviza znanja GDJE SAM – TKO SAM, kojeg je i ove godine glavni pokrovitelj Novi list. A ovim Kvizom poručjujemo i dalje: ZNANJE SE ISPLATI jer glavni pokrovitelj pobjedniku osigurava glavnu nagradu – 5.000,00 kuna.