GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

FESTIVAL GROBNIČKA SKALA 2013 – NAGRADE I NAGRAĐENI
 
U Domu kulture Čavle je sinoć održan Festival Grobnička skala 2013. U ovo se predbožićno vrijeme 16. izdanje Skale dokazalo dobrodošlim darom za četrdesetak novih pjevačkih talenata, ali i za publiku u dvorani. Stoga je radovanje bilo obostrano. 
Uobičajeno, festivalski stručni žiri, u sastavu: Radojka Šverko, Marko Tolja, Andrej Baša, Željen Klašterka i Albert Petrović presudio je o najboljim pjesmama ukupno; glazba, tekst, aranžman i izvođač:
1. U đardinu duše moje – Andrina Frleta, autora glazbe Andrine Frlete, teksta Ljubica Bestulić Stanković i aranžmana Frana Frleta
2. Kolajnica – Matea Dujmović, autora glazbe, teksta i aranžmana Roberta Funčića
3. Moje zlato – Sandra Vagaja, autora glazbe i aranžmana Vinka Škarona i teksta Vlaste Juretić
 
Nagradu za najbolju interpretaciju Festivala Grobnička skala 2013. Stručni žiri je dodijelio Monici Jakšić za izvedbu pjesme Ja ostajen tu, autora glazbe i aranžmana Roberta 
Grubišića, na tekst Vlaste Juretić. Budući da Festival Melodije Istre i Kvarnera najboljem interpretatoru/ici osigurava nastup na slijedećem MIK-u, Monica Jakšić je i prvo izvođaćko ime Festivala Melodije Istre i Kvarnera 2014. 
 
O glasovima publike u dvorani svih 16 godina Skale brinu novinari Novog lista Dražen Herljević i Slavica Mrkić Modrić.  A publika u dvorani je pokazala da itekako prepoznaje kvalitetu dodijelivši prvo mjesto upravo dobitnici prve nagrade stručnoga žirija:
1. U đardinu duše moje – Andrina Frleta, autora glazbe Andrine Frlete, teksta Ljubica Bestulić Stanković i aranžmana Frana Frleta
2. Materina pokrivaca – Daniel Šimek, autora glazbe Duška Para, teksta Vlaste Juretić, u aranžmanu izvođača Daniela Šimeka.
3. Bokun sunca bokun mora – Klapa Flumen, autora glazbe Hrvoja Hegedušića, teksta Ljerke Šemeš i aranžmana Aleksandra Valenčića
 
Stručni žiri je nagradu za najbolji aranžman ovogodišnje Skale dodijelio Mauru Giorgiju za aranžman pjesme Stara mriža, koju je pjevala Lara Demarin. Za pjesmu Stara mriža opredijelio se i Radio Istra dodjeljujući autorima Mauru i Ireni Giorgi ovogodišnju nagradu za najbolju zavičajnu pjesmu.
 
Najboljim tekstom je žiri Novoga lista (Dražen Herljević, Slavica Mrkić Modrić) i Radio Rijeke (Neva Funčić i Joso Krmpotić), proglasio tekst pjesme Spomen autorice Cvetane Linić te joj dodijelio Nagradu Lapiš.
 
Pomorski radio Bakar, koji dodjeljuje nagradu More za najbolju pjesmu na temu mora, odlučio se za pjesmu Za tebe more, autora glazbe i teksta Doriana Škrobonje, u aranžmanu Voljena Mlakara.
 
Nagrada za najizvođeniju pjesmu prethodno održanog Festivala Grobnička skala dodjeljuje Domaći radio, a najizvođenija pjesma sa Skale 2012. bila je Ludo vrime ludi judi, u izvedbi Team banda, autora glazbe i aranžmana Roberta Grubišića, na tekst Roberta Pilepića.
 
U orkestru Grobničke skale 2013. su bili: Vladimir Babin i Voljen Mlakar, Damjan Grbac,  Aleksandar Šupak, Igor Grubišić, Krunoslav Veršić i Joško Serdarević, prateći vokali Katarina Jurić, Ana Kučan i Patrizia Grbac iz riječke skupine Rivers, a voditelj festivalske večeri je kao i svih proteklih godina bio Robert Ferlin.
 
Festival Grobnička skala je jedini isključivo čakavski festival u Hrvatskoj, na kojem su zastupljeni čakavski govori sa svih čakavskih područja. Organizator, grobnička Čakavska katedra, vodi brigu da se svi tekstovi pjesama prije snimanja lektoriraju. Grobnička čakavština je zaštićena nematerijalna baština RH, a upravo Festival Grobnička skala konkretno podupire zaštitu, čuvanje i promicanje kako grobničke, tako i ostalih čakavskih govora. 
 
Zahvaljujemo svim suradnicima, pokrovitelju i supokroviteljima ovogodišnjeg Festivala Grobnička skala!