GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

 • 	 	Europske noći muzeja 	u Kaštelu Grobnik


  Europske noći muzeja
  u Kaštelu Grobnik

 • 	 	Europske noći muzeja 	u Kaštelu Grobnik


  Europske noći muzeja
  u Kaštelu Grobnik

 • 	 	Europske noći muzeja 	u Kaštelu Grobnik


  Europske noći muzeja
  u Kaštelu Grobnik

 • 1
 • 2
 • 3


Lijepa je ova noć svibanjska 2015.
5. Europska noć muzeja u Kaštelu Grobnik

Peta Europska noć muzeja  u Kaštelu Grobnik, pod nazivom Lijepa je ova noć svibanjska, posjetiteljima širom otvara vrata kaštelskog kompleksa Grobnik,  nudeći niz zanimljivih priredbi. Događanja će se nizati od predvečerja 16.  do noćnih sati 17. svibnja, a provodit će ih  mnogo sudionika raznih profila, u skladu s ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja Muzeji za održivo društvo.

Okupljanje sudionika programa i posjetitelja u Kaštelu Grobnik 16. svibnja počinje već od 18 sati.

Čuvari starinaUvodni program u Europsku noć u Kaštelu Grobnik je Čuvari starina. Sudjeluju: članovi Oldtimer kluba Rijeka sa svojim starim ljubimcima, kao privremeni čuvari budućih muzejskih izložaka te članovi udruge Grobnički dodolaši, kao čuvari tradicija. U 18 sati ove se dvije skupine sastaju u centru Čavala te zajednički kreću za Grad Grobnik. Potom se stvaraju dvije ekipe – dondolaša i oldtimera, te slijedi natjecanje u starinskim igrama – bacanje kamena,  obručpotezanje konopa.

Grobnički priziv drugi -Nakon starinskih igara bit će predstavljen video-katalog Grobnički priziv drugi – prikaz 13 izložaba u jednoj izložbi, što je po konceptu priziv - kao drugi Priziv na devet u Grobniku, uspješno provelo devetoro mladih umjetnika Primorsko-goranske županije.

Muzeji za održivo društvosvojevrsnim zelenim stolom svoju će djelatnost predstaviti udruga Vidov san, jedinstvenim proizvodima koje izdašna priroda u našem kraju nudi.

Leto Gospodnje 1242.-Ovaj će prvi dio večeri  na neuobičajen način zaključiti članovi udruge Grobnički dondolaši sa scenskim uprizorenjem boja s Tatarima na Grobničkom polju 1242. godine, što će ujedno biti predstavljanje jednog od budućih jedinstvenih grobničkih suvenira.

U svibanjsku noć s glazbom pod ruku–Ova će noć biti bogata i glazbenim sadržajima, a prvi u nizu jekoncert na klasičnoj harmonici mladog glazbenika Daniela Šimeka.

Artoteka Grobnik  -Kao i dosadašnjih godina, u okviru manifestacije Lijepa je ova noć svibanjska predstavljamo Katedrin najnoviji kulturni proizvod. Ovogodišnji je pokretanje prve artoteke u ovome dijelu EuropeArtoteke Grobnik. Tijekom večeri javnosti će Artoteka Grobnik  biti predstavljena s početnih preko 160 umjetničkih djela, koja će posjetitelji u nastavku moći vidjeti. Ista će djela od ove subote biti ponuđena javnosti na posudbu.

Lijepa je ova noć svibanjska  -Za Europske noći  muzeja u Kaštelu Grobnik, kao i ranijih godina, u slijedeći dan krećemo s pjesmom pa će tako biti i ove godine. A da već pomalo tradicionalna završnica  Lijepa je ova noć svibanjska  doista posebnom bude, jamče sudionici ponoćnog koncerta – ženska Vokalna skupina KUD-a Zvir te tri klape: Grobnik, Vidulice i Flumen. 
 
Voditelj kroz programe ovogodišnje Europske noći muzeja u Kaštelu Grobnik je Robert Ferlin.