GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Rođendanska glazbena čestika u grobničkom Kaštelu

 Rođendanska glazbena čestitka
 
Rođendanska glazbena čestika u grobničkom Kaštelu
 
Ovogodišnje glazbene večeri petkom u Kaštelu Grobnik i nadalje nude osobite užitke ljubiteljima glazbe jer grobničkojesenske "Večeri svilom tkane" 2013. spliću mladi glazbenici. Tako su oni i sinoć u kaštelskoj dvorani "Sokolana" u Gradu Grobniku sjajnim izvedbama mladi rasplesali srca nazočnih. Mateo Žmak, Lea Kumić i Daniel Šimek, imena su mladih umjetnika, koja povremeno tek zaiskre u javnosti. Stidljivo, moglo bi se u prvi mah reći, ali s neskrivenom su smjelošću sinoćnjim koncertom proveli kaštelskim zidinama nekoliko glazbenih velikana od 16. stoljeća nadalje. Na osobit su način, u suvremenost dozivajući Johana Sebastiana Bacha (1685.) Domenica Scarlattija (1685.), Carla Czernyja (1791.) i Frederica Chopina (1810.), zaključili nizanje lijepih nota "Otkrivenjem" Sergeja Voitenka (1967.).

EUROPSKA NOĆ MUZEJA – LIJEPA JE OVA NOĆ SVIBANJSKA

2013 godina

GRAD  GROBNIK - KAŠTEL , 18. Svibnja  2013.                                                        

EUROPSKA NOĆ MUZEJA – LIJEPA JE OVA NOĆ SVIBANJSKA

U subotu 18. svibnja je grobnički Kaštel po treći put dočekivao posjetitelje u raskošnoj  opravi, nudeći im niz programa ovogodišnje Europske noći muzeja.

Međunarodno vijeće muzeja (ICOM) pokrenulo je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 1977. godine, sa ciljem poticanja svijesti o značajnoj ulozi muzeja u razvoju društva. A u svim se zemljama Europska noć muzeja obilježava u subotu koja je najbliža Međunarodnom danu muzeja.

Na prijedlog Ministarstva kulture RH, za predstavljanje je ovogodišnjih projekata u okviru Međunarodnog dana muzeja, zajedno s projektima  Muzeja Grada Koprivnice i Gradskog muzeja Sisak, izdvojio i projekt Europska noć muzeja Lijepa je ova noć svibanjska u grobničkom Kaštelu. Na konferenciji za medije, koju je u Arheološkom muzeju u Zagrebu 16. svibnja organizirao Muzejski dokumentacijski centar, programe Europske noći muzeja u grobničkom Kaštelu predstavili su voditeljica Katedrinih programskih djelatnosti Vlasta Juretić i tajnik Katedre Vinko Škaron.

U Katedri ČSG  je s radošću dočekano isticanje rada radionica s djecom u muzejskim prostorima od strane Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) jer Katedra u grobničkim muzejskim prostorima već dvadesetak godina provodi upravo takve programe. Tijekom dvadeset do sada provedenih svakogodišnjih  jesenskih manifestacija Grobnička jesen u likovnim, literarnim i glazbenim radionicama radilo je do danas nekoliko tisuća učenika osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije, posebice u okviru projekata  Darovani, Grobničkojesenski dani i Kviz znanja Gdje sam – tko sam.

Europsku noć muzeja 2013. - Lijepa je ova noć svibanjska je kaštelske prostore počela bogatiti već u 20 sati prvim programom – otvaranjem izložbe likovnih radova umjetnice Julijane Filipović Rožićeve pod nazivom Doma san. Kao i dosadašnjim dvijema, Međunarodna likovna kolonija Grobnik je bila temeljima i ovogodišnje Europske noći u Kaštelu. Jer, na osobni je zahtjev, u Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik, pored mnogih umjetnika iz Hrvatske, ostalog dijela Europe i nekoliko drugih kontinenata, svoje ime upisala i umjetnica Julijana Filipović Rožićeva, po majci Grobnišćica iz Grada Grobnika. Učinila je to darujući 65 svojih likovnih radova. Grobnička se Katedra umjetnici zahvalila predstavljajući ih izložbom Doma san javnosti i popratnim katalogom. Otvarajući ovogodišnje Europske noći muzeja, načelnik Općine Čavle Željko Lambaša opetovano se zahvalio umjetnici, nakon što je uoči izložbe u Općini Čavle za umjetnicu upriličio prijam zahvale.

Stručni osvrt na likovne radove Julijane Filipović  dao je stalni stručni savjetnik MLK Grobnik, povjesničar umjetnosti dr.sc. Berislav Valušek

Ovogodišnju Europsku noć muzeja u Muzeju suvremene likovne umjetnosti Grobnik je, uz otvaranje izložbe Doma sam,  dodatno obogatilo obilježavanje 10 godina  nove hrvatske zbirke suvremene likovne umjetnosti - Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik, koja je ustanovljena zahvaljujući kvalitetnom radu Međunarodne likovne kolonije Grobnik.

Kroz sve programe  ovogodišnje Europske noći muzeja - Lijepa je ova noć svibanjska posjetitlje je vodio iskusni radijski i televizijski novinar i voditelj Robert Ferlin.

Nakon izložbe u Muzeju SUG, pozvao je posjetitelje u Atrij na slijedeći programa. Pod naslovom Prijatel ni nikad dugo predstavili su se gosti, suradnici i  prijatelji grobničke Katedre koji su stigli iz Koljnofa u Mađarskoj - gospodin Franjo Pajrić, koji  je predsjednik za sada jedine čakavske katedre u inozemstvu – Katedre Čakavskoga sabor Šopron u Mađarskoj, došao je u pratnji svoga sina dr. Franje Pajrića i njihove suradnice – novinarke  iz Gradišća Tinee Horvat, kako bi događanja u Grobniku zabilježitia u Hrvatskim novinama.  480 je godina od kada su pretci današnjih Gradišćanskih Hrvata otišli iz naših krajeva. Sudjelujući u ovogodišnjoj Europskoj noći muzeja u grobničkom Kaštelu, na neki se način i naši prijatelji večeras  vraćaju svojim korijenima, između ostaloga je rekao voditelj Robert Ferlin najavljujući program Prijatel ni nikad dugo. Gospodin Franjo Pajrić je potom na  gradišćanskohravatskoj čakavštini nekoliko pjesama i proza gradišćanskohrvatskih književnika Mate Šinkovića, Ferda Šinkovića i Ivana Blazovića.

Na ovaj se program nadovezao nastup Ženskog pjevačkog zbora Korezin. Koncertom je dirigirao umjetnički voditelj Zbora Mladen Žmak, a za klavirom je bila profesorica Vjera Lukšić. A potom su mlade grobničke pjesnikinje: Korina Juretić,  Brigita Čargonja i Antonija Juričić na najljepši mogući način – svojim stihovima još jednom svih podsjetile na činjenicu da je grobnička čakavština zaštićena nematerijalna baština RH.

Svaki organizator pa tako i grobnička Čakavska katedra kroz manifestaciju Europska noć muzeja poziva ljude da tijekom te noći dožive muzejske prostore na drugačiji, neuobičajen način, da izloške u njima sviosjetimo onim što doista jesu – svojevrsnim testamentom zapisana nam volja naših predaka – naših starih vidljive i opipljive poruke da ćutimo nama zabaštinjene vrijednosti. Stoga grobnička Katedra, organizirajući Europske noći muzeja, na osobit način produbljuje spoznaju da je darovana nam baština dijelom svakoga od nas. A suvremeno pak stvaralaštvo piše nove testamente, u kojima  mjesto za potpis čeka svakoga od nas.

Kao i proteklih godina, i ovogodišnje su Europske noći u Grobniku među sudionicima programa značajno zastupljeni studenti Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, s izložbom Mozaik – slikarstvo za vječnost  ove godine čak njih sedamnaestero: Jožica Butko, Sabina Gužvinec, Nikola Jovanović, Sonja Jurman, Dona Katulić, Erna Krstić, Dragana Kružić, Jadranka Lacković, Sonja Mandić, Renata Mikolaj, Jana Plovanić, Kristina Pongrac, Tanja Prodan, Vedran Rosandić, Marijana Smolić, Kristina Šutić i Goranka Tomić. Oni su pripremili izložbu zajedno sa svojim mentorom - izvanrednim profesorom na riječkoj Akademiji  primijenjenih umjetnosti, labinskim akademskim likovnim umjetnikom Zdravkom Milićem. Osim njihovog mentora, o izložbi je na otvaranju govorio i redovni profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, povjesničar umjetnosti dr. sc. Berislav Valušek.