GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

IZ RADA KATEDRE ČAKAVSKOGA SABORA GROBNIŠĆINE

Pogledajte slike 
    
U program obilježavanja 340 godina pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana je 30. travnja  u grobničkome Kaštelu nazočne uveo predsjednik Katedre Stanislav Lukanić, a izlaganje na temu pogibije uokvirene današnjicom imao je biskup gospićko-senjski dr.sc.Mile Bogović.
Potresno posljednje pismo Petra Zrinskoga,koje je pred pogubljenje uputio svojoj ženi Katarini, čitala je Marta Zoretić, koju je za ovaj nastup pripremila dr.sc.Iva Lukežić.  U sklopu je ovog programa otvorena izložba likovnih radova iz fudusa Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik, hrvatskih autora.
Cijeli je program obilježavanja obljetnice u Gradu Grobniku završio s misom zadušnicom u crkvi Sv.Filipa i Jakova, koju je predvodio biskup Mile Bogović.
    13. svibnja je u Domu kulture Čavle bilo predstavljeno posebno izdanje Grobničkoga zbornika – knjiga Pleteri/soneti i sestine lirike autorice Vlaste Juretić. Nakon nadahnute uvodne riječi predsjednika Katedre Stanislava Lukanića, o knjizi Pleteri-soneti i sestine lirike, kao posebnom izdanju Grobničkoga zbornika,  govorila je dr.sc. Iva Lukežić, glavna urednica svih Katedrinih izdanja. O knjizi je iscrpno govorila urednica Nensi Čargonja Košuta, prof, a njezino su izlaganje svojim sjajnim nastupima obogatili prvaci drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca u Rijeci Edita Karađole i Denis Brižić. U programu su sudjelovali prijatelji autorice – poznata pjevačka imena  Vesna Nežić Ružić i Duško Jeličić, a izuzetnim je interpretacijama cijelu ovu kulturnu večer uokvirila Radojka Šverko.
    U drugoj polovici svibnja 2011. realiziran je višednevni program obilježavanja svjetskoga Dana muzeja. U okviru su istoga 18. svibnja u grobničkome Kaštelu svoja izlaganja imali dr.sc. Berislav Valušek, povjesničar umjetnosti i stalni stručni savjetnik Međunarodne likovne kolonije Grobnik, te mr.sc. Krešimir Galin, stalni suradnik grobničkih znanstveno-stručnih skupova Grobnišćina; tragovi znakovi i smjerokazi. Profesor Berislav Valušek je govorio o muzejskoj djelatnosti u okviru grobničkoga Kaštela i muzejskoj djelatnosti uopće. Etnomuzikolog Krešimir Galin je svoje izlaganje temeljio na povijesnoj građi nekadašnjeg Vlastelinstva Grobnik, koja je u 103 kutije pohranjena u Državnom arhivu u Zagrebu te o obrađenoj i popisanoj dokumentaciji do 18.svibnja.
    19. i 20. svibnja realiziran je naš program Glazbena poduka na starim instrumentima. Etnomuzikolog Kreširmir Galin, kao vlasnik jedinstvene zbirke u Hrvatskoj – Hrvatska narodna glazbala kroz vrijeme, na svojim je instrumentima podučavao učenike Osnovne škole Čavle. Zainteresiranost učenica i učenika je bila iznad svih očekivanja te smo odlučili da s ovim programom nastavimo čim za to budu osigurana sredstva.
    U okviru ovogodišnjeg Dana muzeja je u kaštelskom kompleksu Grobnik po prvi put realiziran program Europska noć muzeja.
Posebnost ove večeri se nazirala već pri padanju prvog sumraka jer je grobnički Kaštel za ovu prigodu svoje goste dočekivao u posebnoj opravi, zahvaljujući vlasniku poduzeća ELG Darku Grlašu, koji je uz pomoć svojih suradnika nekoliko dana prije pripremao posebnu rasvjetu svih kaštelskih prostora.
    Europska noć muzeja 2011. je počela izložbom likovnih radova mlade umjetnice Barbare Lukanić pod nazivom Šumski duhovi,. Stručni osvrt na izložbu dao je dr.sc.Berislav Valušek Između ostaloga izrazio je zadovoljstvo kvalitetom uradaka mlade umjetnice, koji su isključivo od prirodnih materijala. Izložba je postavljena u Okrugloj dvorani, a autorica je posjetiteljima pripremila poseban događaj ne samo svojim radovima već i živim „eksponatima“.  
Izložbu, ali i cijeli uvod u prvu Europsku noć muzeja u Gradu Grobniku, sjajnim je muziciranjem dodatno obogatio i oplemenio maestro Zdravko Pleše na violini.
    Tijekom večeri program je nastavljen u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik otvaranjem izložbe simboličnog naziva „15“,  kojom Katedra ČSG kroz ljetne mjesece obilježava 15 uspješnih godina Međunarodne likovne kolonije Grobnik i stvaranja Muzeja suvremene likovne umjetnosti, a iz kojeg su fundusa izloženi likovni radovi. Autori ovih likovnih radova su umjetnici iz 17 zemalja,koji su radili u raznim sazivima umjetnika od 1996. godine do danas.  
Nemojte samo proći mimo; ako umjetniku i njegovom djelu damo dostatan dio svojeg vremena, odnosno ako sebi  damo vremena, nagrada kroz doživljaj umjetnosti je zajamčena,   sažetak je jedne od poruka na otvaranju izložbe znanstvenog savjetnika - povjesničara umjetnosti i stalnog stručnog savjetnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik dr.sc. Berislava Valušeka.
    Za Europske noći muzeja u grobničkome Kaštelu održana su dva koncerta – ženskoga zbora Korezin i Klape Grobnik.
    S novim je svitanjem nestalo samo za tu prigodu stvorene čarolije; ugašena je zajedno s lepezom boja u kaštelskim prostorima i spuštanjem tisuće svjetlucavih zvjezdica, s odlaskom živih „eksponata“ nestali su duhovi stvoreni u mašti nekih davnih predaka. No, buđenje ne razočarava. Dapače. Stvarnima i stalnima su uređeni kaštelski prostori – sva materijalna i nematerijalna baština Grobnišćine u okviru hrvatske  kulturne baštine. Svima, koji požele, nadohvat!