GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Sinoć je u Kaštelu Grobnik u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine pod nazivom 'Besede ča va škuron svite' održana večer sjećanja na Vlastu Juretić povodom prve godišnjice smrti.

U intimnoj atmosferi okupljeni su se Vlaste Juretić prisjetili kroz njene stihove i pjesme, te je večer posvećena djelu njezinog bogatog književnog opusa s četiri zbirke pjesama: 'Zrna', 'Pljesak nema ništa s tim', 'Tamo kadi duga spi' i 'Kako si znao da volim leptire'. Tom priliko prigodno je pročitan i jedan kratki odlomak iz Vlastinog jedinog izdanog romana 'Na putu prema svjetlosti'.

Stihove iz spomenutih zbirki okupljenima su interpretirale dugogodišnje Vlastine prijateljice i suradnice Cvetana Linić, Gordana Perušić Juretić i Antonija Juričić, te Vlastina unuka Paola Prelčić Juretić, dok je Vokalna skupina KUD Zvir Jelenje otpjevala nekoliko Vlastinih uglazbljenih pjesama.

Pred godinu dana Vlasta Juretić napustila nas je u 73. godini života nakon kratke i teške bolesti. Bila je dugogodišnja djelatnica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, pjesnikinja, književnica, kreativni pokretač kulture i neumorni borac za zaštitu baštine njenog kraja, njenog Grobnika, posljednjih tridesetak godina.

Cijelim svojim bićem Vlasta Juretić je bila ponosna Grobničanka koja je živjela sve vezano za njenu Grobnišćinu i njeno grobničko ča u svakoj svojoj riječi, a tu ljubav prema Grobniku ne jednom je opjevala u svojim stihovima čemu smo sinoć mogli posvjedočiti.

flyout menu jquery