ČA NAD KVARNERON

Uz brigu oko očuvanja grobničkoga govora Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine brine i o drugim čakavskim idiomima. Koncem listopada 2007. godine Katedra je organizirala Stručni skup o čakavskim govorima u funkciji hrvatskog književnog jezika.

Skup je vodila dr. sc. Iva Lukežić, redovita profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U raspravi su sudjelovali jezikoslovci s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci i književnici koji pišu čakavskim govorom. Zaključci s rasprave ovog skupa sažeti su u Preporuke i teze s ciljem da budu svojevrsni priručnik onima koji se u javnosti služe čakavskim izričajem.


U svrhu očuvanja grobničkog i drugih čakavskih izričaja Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine 2015. godine pokreće osebujan projekt pod nazivom ČA nad Kvarneron. Ideju za projekt dala je tadašnja predsjednica Katedre Vlasta Juretić. ČA nad Kvarneron godišnji je natječaj za najbolja pjesnička ostvarenja na čakavskim govorima u Hrvatskoj i izvan nje, s ciljem očuvanja, zaštite i promicanja čakavštine. O važnosti projekta govori podatak da je proveden pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.Već je prvi objavljeni natječaj ČA nad Kvarneron naišao na velik odaziv. O kvaliteti pristiglih radova odlučivalo je tročlano povjerenstvo za prosudbu u sastavu: dr. sc. Evelina Rudan, dr. sc. Sanja Zubčić i dr. sc. Milorad Stojević. Po propozicijama natječaja tri najbolja rada dobivaju financijsku nagradu u iznosu od 1000, 800 i 500 kuna. Uz ova tri nagrađena rada prosudbeno povjerenstvo odabire još sedam radova, a svih se deset objavljuje u redovnom izdanju Grobničkog zbornika. Nagrađeni i odabrani literarni radovi u natječaju provedenom 2015. godine objavljeni su u 10. izdanju Grobničkog zbornika.Na natječaj raspisan 2015. godine pristigao je velik broj radova autora od Pule, preko Splita, do Kolnjofa u Mađarskoj. Povjerenstvo za prosudbu proglasilo je najboljim sljedeće radove: Teštament kaštelana Mate Maršanića Gržina gospodarici grobniškoga kaštela Katarini Zrinskoj Vjekoslave Jurdana iz Lovrana, Kušćić tebe Nevenke Erman iz Žminja i Poliptih od rib i ribarije Luke Skorića iz Opatije. Odlukom povjerenstva u 10. knjigu Grobničkog zbornika redovita izdanja uz ove uvršteni su i radovi: Kad buden star Mladena Ilića iz Rijeke, Divertiment Korine Juretić iz Dražica, Draga nan je zemja Rine Miletić iz Labina, Ča Franje Pajrića iz Koljnofa u Mađarskoj, Sanje va melu Dolores Petrinić iz Rijeke, Regal Jadranke Skorić iz
Opatije i Visibabi Vlaste Sušanj Kapićeve iz Rijeke.Katedrin natječaj Ča nad Kvarneron provodio se i tijekom 2016. godine. U sastavu ovogodišnjeg Stručnog povjerenstva za odabir najboljih poetskih ostvarenja na čakavštini bili su akademik Jakša Fiamengo, dr. sc. Sanja Zubčić i dr. sc. Evelina Rudan Kapec.


Za drugi krug natječaja pristiglo je 29 pjesama. Prvu nagradu stručnog povjerenstva dobila je Nada Galant iz Žminja za pjesmu Šlovek z delti. Drugonagrađeni je rad Bodulski credo Vjekoslave Jurdane iz Lovrana, a trećenagrađena je pjesma Pomen Nevenke Erman iz Žminja.


Na temelju ranije odluke Predsjedništva Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine uz ova tri nagrađena rada u 11. knjizi redovnog izdanja Grobničkog zbornika objavljeni su i radovi: Bachiana mundaneira Borisa Kazije, Bela štorija Maje Dubrović, Iz Gradišća u Žminj Martina Jordanicha, Knjiga zaprta Dubravka Srijemsia, Kruna od kamika Anice Tomašević, Plavo Jadranke Skorić i Sećanje Rafaele Muhedinović.Treći krug natječaja Ča nad Kvarneron proveden je 2018. godine, a na raspisani natječaj pristiglo je 15 pjesama. U Stručnom povjerenstvu za probir pjesama sudjelovali su dr. sc. Sanja Zubčić i dr. sc. Evelina Rudan Kapec. Budući da je koncem 2018. godine akademik Fiamengo preminuo, u Povjerenstvu ga je zamijenila istaknuta čakavska pjesnikinja Nada Galant.U ovom trećem krugu natječaja prvonagrađena je pjesma Ruoki od ariji Nevenke Erman, drugonagrađena Dih Nadije Rubeše, a trećenagrađena pjesma Zlamen Vjekoslave Jurdane.Uz nagrađene pjesme u 11. knjizi redovnog izdanja Grobničkog zbornika objavljene su i pjesme: Kamičići Ane Krnjus, KUD-u Danica Pasjak, Tako je počelo leta 1924. Josipa Orlanda Hrvatina, Morda jedenput… Marije Trinajstić Božić, Reci mi Miroslava Ježića Mite, Selo moje Ivice Bajčića i Uškarska deca Dalibora Škrinjara.