GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

NOVI LIST – 29. travnja 2014.

 

PRIZIV NA DEVET PRAVNI INSTITUT IZ VINODOLSKOG ZAKONIKA NAZIV SUTRAŠNJE IZLOŽBE U GRADU GROBNIKU

Povijest i suvremenost u grobničkom kaštelu

Svoje će radove tijekom četiri mjeseca izlagati Ivan Balažević, Marijan Blažina, Zvonimir Kamenar, Branko Lenić, Bruno Paladin, Tomislav Pavletić, Nenad Petronio, Marinka Premuš i Vinko Šaina

 

GRAD GROBNIK » »Priziv na devet« naziv je skupne izložbe likovnih radova devetero suvremenih umjetnika koja će sutra u 20 sati biti otvorena u Galeriji suvremene likovne umjetnosti u Kaštelu u Gradu Grobniku. Izložba pod motom »Muzejske zbirke povezuju« priređuje se uoči Svjetskog dana muzeja (18. svibnja), a »pada« točno na 18. rođendan Međunarodne likovne kolonije Grobnik i u predvečerje Dana Općine Čavle čiji će načelnik Željko Lambaša svečano i otvoriti ovaj likovni događaj. Nazivom izložbe »Priziv na devet« simbolično u sadašnjost jedinstveni institut sudovanja u srednjovjekovnom Vinodolu prizivaju Ivan Balažević, Marijan Blažina, Zvonimir Kamenar, Branko Lenić, Bruno Paladin, Tomislav Pavletić, Nenad Petronio, Marinka Premuš i Vinko Šaina. Riječ je o skupnoj izložbi, ali i o devet izložbi u jednoj, jer će svaki umjetnik tijekom trajanja izložbe više puta zamjenjivati svoja djela novim likovnim radovima te će ona zatvaranje u kolovozu dočekati u posve novom izdanju.
    Kako je u katalogu izložbe napisao dr. Berislav Valušek, »priziv na devet« je pravni termin, svojevrsni institut sudovanja po Vinodolskom zakoniku koji je 1288. godine potpisalo dvadeset i sedam (2 + 7 = 9) predstavnika devet gradova (utvrda, kaštela) ondašnje Vinodolske knežije. Zato je za ovogodišnje predstavljanje izložbom izabrano devet umjetnika, svojevrsnih »utvrda«, stupova ili pilona Međunarodne likovne kolonije Grobnik, te time i grobničkog Muzeja suvremene likovne umjetnosti. To su autori koji su uz organizatore bili pokretači grobničke Likovne kolonije i njezini stalni suradnici u proteklih osamnaest godina (1 + 8 = 9), što znači da su redovito sudjelovali na svim ili gotovo svim sazivima kolonija, navodi Valušek, ističući ingenioznost jedinstvenog izložbenog koncepta što ga je osmislila Vlasta Juretić, dopredsjednica Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine i voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik.
    – Slijedeći ovogodišnje geslo Dana muzeja – Muzejske zbirke povezuju – Juretić je u neraskidivo klupko povezala povijest i suvremenost: dekapitaciju Petra Zrinskog i Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu (na dan otvaranja ove izložbe, 30. travnja 1671.); osnivanje Međunarodne likovne kolonije Grobnik, 30. travnja 1996., što znači da kolonija postaje punoljetna; svečano euharistijsko slavlje u čast 11. stoljetnice međunarodnog priznanja hrvatske državne neovisnosti, održano 30. travnja 1979. u vatikanskoj bazilici Sv. Petra, koje je predvodio papa Ivan Pavao II. i tako redom. Poveznice prošlosti i sadašnjosti su i zemljopisne, jer je Vinodolska knežija obuhvaćala devet kaštela od današnjeg Novog Vinodolskog do Grobnika i Trsata, a s tog područja dolazi i devet naših umjetnika, uz jednog iz Labina, na krajnjem zapadu srednjovjekovne hrvatske državine – ističe Valušek.
    Sutrašnja izložba tek je uvod u cjelomjesečno obilježavanje Svjetskog dana muzeja što će se tijekom svibnja održavati u grobničkom kaštelu.

S. PUCIĆ