GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Datum objave: 25.5.2014   Rubrika: Primorski Novi list MUZEJSKE ZBIRKE POVEZUJU KAŠTEL U GRADU GROBNIKU SREDIŠTE KULTURNIH ZBIVANJA GROBNIŠĆINE

Svibanj u rukama umjetnika

Izložbom devetero umjetnika – Ivana Balaževića, Marijana Blažine, Zvonimira Kamenara, Branka Lenića, Brune Paladina, Tomislava Pavletića, Nenada Petronia, Marinke Premuš i Vinka Šaine počela su brojna događanja što ih je u Kaštelu organizirala Katedra čakavskog sabora Grobnišćine

Sanja GAŠPERT, snimio Marko GRACIN

 

Drevni Kaštel u Gradu Grobniku ovog je svibnja bio u znaku izložbi i muzeja. U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine održan je cijeli niz programa zajedničkog nazivnika »Muzejske zbirke povezuju«, koji je započeo večer uoči župnog blagdana sv. Filipa i Jakova u Galeriji suvremene likovne umjetnosti, gdje je otvorena izložba »Priziv na devet«. Riječ je o skupnoj izložbi likovnih radova devetero suvremenih umjetnika, priređenoj uoči Svjetskog dana muzeja te u povodu 18. rođendana Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Izložbu devetero umjetnika, Ivana Balaževića, Marijana Blažine, Zvonimira Kamenara, Branka Lenića, Brune Paladina, Tomislava Pavletića, Nenada Petronia, Marinke Premuš i Vinka Šaine otvorio je načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, podsjetivši kako je upravo osnivanje Međunarodne likovne kolonije Grobnik ubrzalo uređenje Galerije suvremene likovne umjetnosti.
    Predsjednik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Stanislav Lukanić iznio je povijesne činjenice vezane uz 30. travnja, dan kada je, između ostalog, 1996. godine osnovana Međunarodna likovna kolonija Grobnik.
    – Slijedeći ovogodišnji naslov obilježavanja Svjetskog dana muzeja, povezujemo povijesni 30. travnja, koji za cijelu Hrvatsku nije običan datum, a 1996. godine su Katedra ČSG i Općina Čavle taj datum dodatno osnažili, osnivajući Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik koja je iznjedrila do danas jedinu novu hrvatsku zbirku suvremene likovne umjetnosti – Zbirku SUG, kazao je Lukanić.
   

Svjetski raritet


Jedinstveni izložbeni koncept izložbe »Priziv na devet« osmislila je Vlasta Juretić, dopredsjednica grobničke Katedre i voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik, a katalog izložbe napisao povjesničar umjetnosti dr. sc. Berislav Valušek.
    – »Priziv na devet« referenca je na Vinodolski zakonik, ali i na izvornost, originalnost, jer je to i način i ideja kojom je ova izložba pripremana. Mogu slobodno reći da je ova izložba svjetski raritet. Naime, riječ je o skupnoj izložbi, ali i o devet izložbi u jednoj, jer će svaki umjetnik tijekom trajanja izložbe više puta zamjenjivati svoja djela novim likovnim radovima te će ona zatvaranje u kolovozu dočekati u posve novom izdanju. Točnije, ovi autori će tijekom sljedeća četiri mjeseca četiri puta promijeniti svoj postav, pa će svaki izložiti po šesnaest radova, kazao je Valušek, koji je u katalogu izložbe, između ostalog, napisao kako je »Priziv na devet« pravni termin, svojevrsni institut sudovanja po Vinodolskom zakoniku koji je 1288. godine potpisalo d

POTPISNICI GROBNIČKE DOTE
   
    Potpisnici Grobničke dote za 2014. godinu su Vlasta Juretić, Vinko Škaron, dr. sc. Berislav Valušek, potom slijede umjetnici koji su stalnim suradnicima MLKG od 1996. do danas – Zvonimir Kamenar, Ivan Balažević, Bruno Paladin, Vinko Šaina, Branko Lenić, Nenad Petronio, Marijan Blažina, Marinka Premuš i Tomislav Pavletić te Lara Badurina. Među potpisnicima su i predsjednik Katedre Stanislav Lukanić i glavna urednica svih Katedrinih tiskovina dr. sc. Iva Lukežić, Ada Maršanić, Marinko Dumanić, Miljenko Žanić, stalni suradnici Katedre akademik Petar Strčić, dr.sc. Željko Bartulović, predstavnici klape Grobnik i Ženskog zbora Korezin Robert Zaharija i Željka Frlan, Darko Čargonja, načelnici općina Jelenje i Čavle dr. Ervin Radetić i Željko Lambaša, kao i prvi načelnik Općine Čavle Mladen Valjan te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 
   
ZDRUŽENE SNAGE
   
    »Muzejske zbirke povezuju« bila je i temom suradnje Katedre ČSG i osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije. Inicijativu Katedre ČSG da se osnovne škole jednim zajedničkim projektom povežu na temu srednjevjekovnog Vinodola, prihvatile su OŠ Čavle, Jelenje-Dražice, Hreljin, Kostrena, Bakar, Viškovo, Kraljevica, Bribir i Novi Vinodolski. Njihovo će se zajedničko likovno-literarno-povijesno ostvarenje uobličavati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, seleći se iz škole u školu. Koordinatorica projekta je Tanja Stanković, ravnateljica OŠ Čavle. U grobničkom Kaštelu održana je i priredba predstavljanja specifičnih programa svih devet osnovnih škola, a potom organiziran zajednički obilazak privatne muzejske zbirke Ade Maršanić u Ratuljama, Moj muzej pod voltun.

vadeset i sedam predstavnika devet gradova (utvrda, kaštela) ondašnje Vinodolske knežije.
    Cjelomjesečno obilježavanje Međunarodnog dana muzeja nastavilo se monodramom Kazališta Viktor Car Emin iz Rijeke »Jača«, a potom su, sredinom svibnja, u kaštelskom kompleksu Grobnik održavani cjelodnevni programi, poput »Ateljei mladih umjetnika«, »Muzejske zbirke povezuju« i »Moj muzej pod voltun«. Uslijedila je Europska noć u Kaštelu »Lijepa je ova noć svibanjska«, četvrta po redu. Počela je otvorenjem izložbe likovnih radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci »Ateljei mladih umjetnika«. Naime, tijekom tjedna od 12. do 17. svibnja u grobničkom su Kaštelu profesori APURI-ja sa svojim studentima nastanili kaštelske prostore i stvarali radove izložene na spomenutoj izložbi. Koordinatorica programa bila je izv. prof. Lara Badurina.
   

Europska noć u Kaštelu


Europsku noć muzeja u Kaštelu upotpunio je i program »Vinodolski zakon – izvorno/Grobnik i Novi Vinodolski devet stoljeća zajedno«, u kojem sudjelovali članovi Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo iz Novog Vinodolskog, Vokalna skupina Vinodolke – članice Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine Juraj Julije Klović iz Grižana i sopilaši KUD-a Bribir iz Bribira. U višesatnom glazbenom programu, uz novu obradu »Grobničke kantate«, u izvedbi Denisa Brižića, Duška Žeželića, Gordane Perušić, Darka Đekića, Ranka Butkovića i Vokalne skupine Zvir, ponoćni koncert održali su Vokalna skupina Putokazi i ženski zbor Korezin. Posebnost večeri bio je jedan jedinstven događaj – potpisivanje Grobničke dote, takozvanog Imovnika Likovne umjetničke Kolonije Grobnik, koji daje transparentan prikaz svega onoga što Kolonija ima, odnosno broj radova, autore i vrijednosti samih radova. Zbirka radova suvremene likovne umjetnosti Grobnik danas broji 245 umjetničkih djela od 124 autora, a njezina je vrijednost procijenjena na 2.204.800 kuna. Od ostalih je radova izbrojano njih 163 nastalih od 75 autora, vrijednih 784.500 kuna, tako da je ukupna vrijednost Zbirke 2.989.300 kuna. Potpisnici Grobničke dote uvode se po uzoru na Vinodolski zakon iz 13. stoljeća, koji je potpisalo 27 predstavnika devet vinodolskih srednjovjekovnih gradova, a od 2014. godine nadalje tijekom svibanjskih programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja utvrđivat će je i potpisivati 27 umjetnika i drugih uglednika.
    – Kao i svaki drugi značajni dokument, i Grobnička dota ima potpisnike koji su svojevrsnim pečatima. Teško je bilo od dosadašnjih stotine sudionika i suradnika Međunarodne likovne kolonije Grobnik u proteklih 18 godina odrediti 27 ovogodišnjih potpisnika. Predsjedništvo Katedre ČSG se postavljajući listu potpisnika Grobničke dote vodilo temeljnim činjenicama. Stoga su potpisnici ove godine bili ponajprije utemeljitelji Međunarodne likovne kolonije Grobnik i umjetnici koji su stvarali umjetnička djela. S obzirom da je Grobnička dota ustvari imovnik MLKG, iz godine u godinu će se mijenjati te će u godinama koji slijede uvijek biti potpisnicima oni koji na bilo koji način budu potporom bogaćenju Muzeja suvremene likovne umjetnosti Grobnik, kaže Vlasta Juretić.