GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

GROBNIČKA KATEDRA BOGAT PROGRAM DANA I NOĆI MUZEJA

Lijepe su grobničke noći svibanjske

 

U suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, idući tjedan u Kaštelu se održava zajednički program Ateljei mladih umjetnika

Sanja GAŠPERT

GRAD GROBNIK » Nakon nedavno otvorene izložbe »Priziv na devet«, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine na jučerašnjoj je konferenciji za novinare najavila nastavak programa Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, u sklopu kojega večeras u 20 sati u dvorani Sokolane u grobničkom Kaštelu gostuje Kazalište »Viktor Car Emin« iz Rijeke s monodramom »Jača«, u izvedbi Damirke Vuković i na postav Siniše Posarića.
    – Svibanjska događanja nastavljamo već početkom sljedećeg tjedna, od 12. do 18. svibnja, kada će u kaštelskom kompleksu Grobnik biti održan program pod nazivom »Priziv na tri, šest i devet«. Riječ je o zajedničkom programu Ateljei mladih umjetnika u Kaštelu Grobnik, u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, u sklopu kojeg će sa svojim studentima u Kaštelu raditi njihovi mentori - profesori APURI-ja izv. prof. art. Zdravko Milić, izv. prof. art. Anton Vrlić, izv. prof. art. Marina Banić Zrinšćak, red. prof. art. Goran Štimac, doc. art. Vladimir Gudac i red. prof. art. Marijan Pongrac. Ateljei studenata Akademije će privremeno prestati s radom 17. svibnja, otvaranjem izložbe likovnih radova nastalih tijekom tjedna, kazala je Vlasta Juretić, voditeljica programske djelatnosti grobničke Katedre.
   

Muzejske zbirke


Dodala je kako će u sklopu najavljenog programa »Priziv na tri, šest i devet«, sljedeći tjedan biti održano i događanje »Muzejske zbirke povezuju«, kao nastavak suradnje s osnovnim školama Primorsko-goranske županije. Sudjeluje devet osnovnih škola, koordinatorica je Tanja Stanković, ravnateljica OŠ »Čavle«, a sve će škole svoje specifične projekte predstaviti sljedeći četvrtak, također u Kaštelu. »Moj muzej pod voltun« treće je događanje najavljenog programa, a obuhvaća organizirane posjete studenata i osnovnoškolaca privatnoj zbirci Ade Maršanić u Ratuljama.
    Događanja u sklopu Međunarodnog dana muzeja kulminirat će u večeri 17./18. svibnja, četvrtom manifestacijom Europska noć muzeja u Kaštelu Grobnik, koja će pod nazivom »Lijepa je ova noć svibanjska« početi u petak, 17. svibnja, u 20 sati, a potrajati do ranih jutarnjih sati 18. svibnja.
    - Nakon okupljanja sudionika i posjetitelja, u 20.30 sati najavljujemo otvaranje izložbe likovnih radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci »Muzejske zbirke povezuju«, nastalih za vrijeme rada u grobničkom Kaštelu od 12. do 17. svibnja.
   

Grobnička dota


U 21 sat slijedi program Vinodolski zakon - izvorno/Grobnik i Novi Vinodolski devet stoljeća zajedno, u kojem će nas u prošlost odvesti članovi Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo iz Novog Vinodolskog, Vokalna skupina Vinodolke - članice Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine »Juraj Julije Klović« iz Grižana i sopilaši KUD-a Bribir iz Bribira. U 21.45 sati najavljujemo potpisivanje Grobničke dote, takozvanog Imovnika Likovne umjetničke Kolonije Grobnik, koja će dati transparentan prikaz svega onoga što Kolonija ima, odnosno broj radova, autore i vrijednosti samih radova. U 22 sata počinje nova obrada »Grobničke kantate«, u izvedbi Denisa Brižića, Duška Žeželića, Gordane Perušić, Darka Đekića, Ranka Butkovića i Vokalne skupine Zvir. Slijedi, u 23 sata ponoćni koncert Vokalne skupine Putokazi »Dotakni mjesec« te u 0.30 sati koncert klape Grobnik i ženskog zbora Korezin »Lijepa si ova noći svibanjska«, kazala je Juretić, dodajući kako će spomenutu večer voditi prvak Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić. Inače, ulaz na sva spomenuta događanja, koja će obuhvatiti više od 500 sudionika, je besplatan.