GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

LIJEPA JE OVA NOĆ SVIBANJSKAKATEDRA ČAKAVSKOG SABORA GROBNIŠĆINE U MEĐUNARODNOM PROJEKTU

Grobnička noć muzeja slikom otišla u Pariz

 

Direktan link s centralnom Međunarodnom noći muzeja u Parizu bio je samo dio subotnjih događaja u Kaštelu u Gradu Grobniku koji je svjedočio i potpisivanju Grobničke dote, otvaranju izložbe studenata Akademije primijenjenih umjetnosti i nizu drugih svečanosti

Sanja GAŠPERT

 

GRAD GROBNIK » Nizom cjelovečernjih događaja, koja su započela otvaranjem izložbe likovnih radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci »Ateljei mladih umjetnika«, u drevnom Kaštelu u Gradu Grobniku preksinoć je održana četvrta manifestacija Europska noć muzeja, ove godine pod nazivom »Lijepa je ova noć svibanjska«, a organizirana u povodu Međunarodnog dana muzeja. Ovogodišnja je Europska noć muzeja, koju je organizirala Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, ipak bila posebnija od ostalih, zbog toga što je zahvaljujući direktnom linku s centralnom Međunarodnom noći muzeja putem fotografija bila prenošena direktno u Pariz.
    Manifestaciju je otvorio predsjednik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Stanislav Lukanić, koji je kazao kako se ovogodišnji program Europske noći muzeja održava pod motom »Muzejske zbirke povezuju« te predstavio posjetiteljima raznovrstan program koji se odvijao tijekom cijele subotnje večeri, sve do ranih jutarnjih sati sljedećeg dana. Potom je dekan Akademije primijenjenih umjetnosti (
APU) Josip Butković otvorio izložbu »Ateljei mladih umjetnika«, posebnu po tome jer su se izloženi radovi mogli razgledati po cijelim prostorima grobničkog Kaštela.
    – U ovogodišnjim programima obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u grobničkom Kaštelu sudjelovalo je devet profesora
APU-a u Rijeci, a koordinatorica projekta bila je prof. art. Lara Badurina. Važnost ove izložbe je u tome što su značajnu ulogu u njezinom nastajanju imali upravo mladi, studenti, to je izložba njihovih radova postavljenih u prostorima Kaštela koji su tako, na neko vrijeme postali njihovi privremeni ateljei. Kaštel u Gradu Grobniku predivan je ambijent i zasigurno će u budućnosti biti prostor likovnih interesa naših studenata. Dakle, ovo je tek prvi takav susret i za nadati se da će u strukturi dobiti puno veće i značajnije mjesto, jer studenti moraju izlaziti van iz zgrade APU-a i propitkivati i druge prostore, kazao je Butković.
   

Vinodolski zakon


Uslijedio je, potom, program »Vinodolski zakon – izvorno/Grobnik i Novi Vinodolski devet stoljeća zajedno«, u kojem su posjetitelje nakratko u prošlost odveli članovi Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo iz Novog Vinodolskog, Vokalna skupina Vinodolke – članice Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine Juraj Julije Klović iz Grižana i sopilaši KUD-a Bribir iz Bribira. Gosti su kroz izvorno govorenje predstavili dio Vinodolskog zakona, srednjovjekovnog zakona devet srednjovjekovnih frankopanskih gradova.
    Vrhunac večeri bio je još jedan, također jedinstven događaj, a riječ je o potpisivanju Grobničke dote, takozvanog Imovnika Likovne umjetničke kolonije Grobnik, koji će, kako je objasnila voditeljica programskih djelatnosti gr

Vrijednost Zbirke tri milijuna kuna
   
    Muzej suvremene likovne umjetnosti Grobnik nastao je isključivo darivanjem novonastalih umjetničkih djela, a dopunjava se novim radovima sa svakog novog saziva suvremenih umjetnika iz Hrvatske i drugih zemalja u okviru Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Zbirka radova suvremene likovne umjetnosti Grobnik broji 245 umjetničkih djela od 124 autora, a njezina je vrijednost procijenjena na 2.204.800 kuna. Od ostalih je radova izbrojano njih 163 nastalih od 75 autora, vrijednih 784.500 kuna, tako da je ukupna vrijednost Zbirke 2.989.300 kuna.

obničke Katedre Vlasta Juretić, dati transparentan prikaz svega onoga što Kolonija ima, odnosno broj radova, autore i vrijednosti samih radova. Potpisnici Grobničke dote uvode se po uzoru na Vinodolski zakon iz 13. stoljeća, koji je potpisalo 27 predstavnika devet vinodolskih srednjovjekovnih gradova, a od 2014. godine nadalje tijekom svibanjskih programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja utvrđivat će je i potpisivati 27 umjetnika i drugih uglednika. Ovogodišnja je tema usredotočena na devetstoljetnu povezanost Grobnika i Novog Vinodolskog.
   

Obrada Kantate


– Kao i svaki drugi značajni dokument, i Grobnička dota ima potpisnike koji su svojevrsnim pečatima. Primorsko goranska županija je stalni podupiratelj Katedrinih programa, posebice likovnih djelatnosti. Stoga je u ovome dijelu potpisnikom Grobničke dote primorsko-goranski župan, ovom prigodom zastupan po pročelniku Ureda Županije Goranu Petrcu. A svojevrsna »točka na i« je prvi potpis na novoutvrđenom dokumentu Grobnička dota koji je stavio Željko Lambaša, kao načelnik Općine Čavle i jedan od počasnih članova grobničke Čakavske katedre, jer Općina Čavle je trajnim i najsnažnijim podupirateljem cjelokupnog rada grobničke Katedre, a time i Međunarodne likovne kolonije Grobnik, kazala je Juretić.
    Večer u Kaštelu završila je višesatnim glazbenim programom, uz novu obradu »Grobničke kantate«, u izvedbi Denisa Brižića, Duška Žeželića, Gordane Perušić, Darka Đekića, Ranka Butkovića i Vokalne skupine Zvir, ponoćni koncert Vokalne skupine Putokazi »Dotakni mjesec« te koncert ženskog zbora Korezin »Lijepa si ova noći svibanjska«. Inače, cijelu je večer Europske noći muzeja vodio prvak Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić.