GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

NOVI LIST, 3. rujna 2013.

GROBNIČKA SKALA U GLAZBENOM PUTOVANJU MANIFESTACIJE UŽIVALA I BROJNA PUBLIKA, I PJEVAČI

RETROSPEKTIVA SKALE
50 izvođača za 10 godina Festivala

 

Pjevačkim talentima Skala omogućava predstavljanje široj javnosti, odnosno prelazak prve stepenice u njihovoj pjevačkoj karijeri te su neki među njima do danas sudionicima drugih festivala

Sanja GAŠPERT, snimio Vedran KARUZA

 

GRAD GROBNIK » Večer Retrospektive festivala Grobnička skala 2002. – 2012. okupila je preksinoć u atriju Kaštela u Gradu Grobniku više od pedeset izvođača, koji su mnogobrojnu publiku podsjetili na više od dvadeset dosadašnjih festivalskih uspješnica Grobničke skale. Glazbenu večer, koju je vodila Karmela Vukov Colić, otvorile su članice vokalne skupine Zvir s »Vrbenskim šlagerom«, a potom su redom nastupili Ana Horvat, Ivan Bottezar, Linda Gizdulić, Božidarka Matija Čerina, Gianluca Draguzet, Davor Lovrinić, glazbena skupina Spektar, Monika Petrov, Helena Brajković, Andrea Paškvan, Nenad Kujundžić, glazbena skupina Aurora, Darko Đekić, Dino Antonić, Kristijan Lončarić, Josipa Mustać, Marino Peloza, Daniel Šimek i Katja Budimčić.
   

Prva stepenica


Već dugi niz godina grobnička Katedra uspješno provodi glazbenu manifestaciju Grobnička skala, koja je 2002. godine prerasla u Festival Grobnička skala. Čini to zajedno s nekoliko medija s područja Primorsko-goranske i Istarske županije te poznatim hrvatskim autorima i medijima, s kojima je suradnja u proteklih 15 godina stalna te su pored ostalog i članovima više žirija. Pjevačkim talentima Skala omogućava predstavljanje široj javnosti, odnosno prelazak prve stepenice u njihovoj pjevačkoj karijeri te su neki među njima do danas sudionicima drugih festivala. Osim autora, koji svih godina izvođačima svoje pjesme ustupaju besplatno, u realizaciji ovog projekta pomažu i ostali sudionici, koji svoj dio posla već godinama obavljaju uz simbolične naknade. Takvim pristupom Festival osigurava mladima nove skladbe besplatno, stoga nije slučajno da se Skala svake godine održava u prosincu – mjesecu darivanja.
   

Uskoro audicija


Festivalska večer će ove godine biti održana 21. prosinca, a za nekoliko dana krenu

Priznanja za vjernost Skali
   
    U sklopu programa Retrospektive, koju je organizirala Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, podijeljeni su simbolični darovi članovima u znak zahvalnosti za stalno sudjelovanje u raznim stručnim žirijima, te posebno novinarima Novog lista, Slavici Mrkić Modrić i Draženu Herljeviću, koji su svih petnaest godina Grobničke skale brinuli o glasovima publike u dvorani. Priznanja su dodijeljena i snimatelju Robertu Kalčiću, kao i Brunu Lončariću iz Novog lista za suradnju u proteklih 15 godina, kao i stalnim članovima stručnog žirija koji su više od deset godina bili članovi žirija – Andreju Baši, Albertu Petroviću i Radojki Šverko. Također, priznanja su uručena Novom listu, Kanalu Ri i Radio Rijeci, kao medijima koji su svih deset godina brinuli o nagradama za najbolji tekst, te autorima koji su svih deset godina bili suradnicima Grobničke skale.

t će i audicije za nove izvođače, koje će biti održane u Rijeci, Krku i Istri. Naime, ovaj je Festival postao poznatom glazbenom manifestacijom, koja danas sudionicima pokriva ne samo područja Primorsko-goranske i Istarske županije već i šire. To zadnjih godina potvrđuju dolasci mladih na audicije i s područja Zagrebačke i Zadarske županije. A direktnim prenošenjem festivalske večeri i kasnijim emitiranjima snimki na raznim lokalnim televizijama, pokrivena su i ostala područja Hrvatske.
    – Razumljivo je da jedna Retrospektiva ne može obuhvatiti sve nagrađivane i uspješne izvođače i pjesme jer je do danas izvođača, što pojedinaca, što raznih skupina, ukupno bilo više od 200. Stoga su na prvoj Retrospektivi Skale u Gradu Grobniku ove nedjelje nastupili gotovo svi pobjednici dosadašnjih festivalskih večeri te nekoliko onih kojima je ovaj Festival bio odskočnom daskom u njihovoj glazbenoj karijeri, ističe Vlasta Juretić, dopredsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, glavnog organizatora Festivala Grobnička skala.