GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

NOVI LIST   Rijeka                                                  

Datum objave: 10.6.2009   Rubrika: Kultura

 

 

SUTRA IZLOŽBA U GALERIJI SUVREMENE UMJETNOSTI GROBNIK

S mojeg se Kaštela Njemačka vidi

ČAVLE – Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine najavila je izložbu likovnih radova članova Međunarodne udruge umjetnika »Syrlin« iz Stuttgarta pod nazivom »S mojeg se Kaštela Njemačka vidi« koja će sutra u 20 sati biti otvorena u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik. Naime, u prvoj polovici 2009. godine je nastavljena intenzivna međunarodna suradnja s pripremama za veliku ljetnu izložbu njemačkih likovnih umjetnika u grobničkoj Galeriji, s likovnim radovima članova Međunarodne udruge umjetnika Syrlin iz Stuttgarta, danas već neupitno udruge - prijatelja grobničke Čakavske katedre kojoj ovom izložbom uzvraćaju likovni posjet.
    – Profesor Berislav Valušek odabrao je za izložbu likovne radove kojih su autori njemački umjetnici Roswitha Zentler von Helly, Margarete Baur, Anita Bialas, Maike Feddern, Mercedes Felgueres, Christiane Franz-Schmitt, In-Soon Grobholz, Anna Krivolap, Ruth Schleeh, Andrea Rathert-Schützdeller, Karl Striebel, Heike ten Brink i Melanka Herbut, najavila je voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik Vlasta Juretić te dodala da će izložba biti otvorena do 15. kolovoza.
    Ove se godine slavi i 10 godina postojanja grobničke Galerije suvremene umjetnost. Uz izložbu »S mojeg se Kaštela Njemačka vidi«, grobnička se Čakavska katedra odlučila tiskati i promidžbeni materijal Grobnik-INFO.

J. A.

 

 

 

NOVI LIST  Rijeka                                                                        Datum objave: 13.6.2009   Rubrika: Kultura

 

 

OTVORENA IZLOŽBA U GALERIJI SUVREMENE UMJETNOSTI GROBNIK

Izlažu umjetnici iz Stuttgarta

GRAD GROBNIK – Prije Trsta, Varšave i Londona, upravo je Grad Grobnik dobio priliku ugostiti dio radova nastalih u (međunarodnoj) njemačkoj umjetničkoj udruzi Syrlin iz Stuttgarta koja je s 12 umjetničkih djela postavljenih u Galeriji suvremene umjetnosti Grada Grobnika grobničkoj Čakavskoj katedri uzvratila posjet. Riječ je o izložbi slika i skulptura nazvanih »S mojeg se Kaštela Njemačka vidi« koje će u Gradu Grobniku biti postavljene do 15. kolovoza jer tada putuje u navedene gradove, a čiju selekciju potpisuje prof. Berislav Valušek. Svečanom je otvorenju izložbe nazočio dio autora, ali i predsjednik udruge Syrlin Wolfgang Wunderlich te njegova kolegica Melanka Herbut, oboje oduševljeni prostorom u kojem stoje djela njihovih kolega i spremni na nastavak suradnje s Katedrom.
    Govoreći o izložbi, povjesničar umjetnosti prof. Berislav Valušek kazao je kako ona zaista može stajati bilo gdje na svijetu, i to zato što je dobar reprezent umjetnosti modernog doba.

     Uvodno se uzvanicima obratio zamjenik organizatora izložbe, grobničke Čakavske katedre, Vinko Škaron, a potom je par uvodnih riječi kazala i Vlasta Juretić, voditeljica Međunarodne likovne kolonije Grobnik i, saznalo se, glavni »krivac« za ovo njemačko umjetničko gostovanje. Ona je podsjetila na 10-godišnjicu postojanja Galerije suvremene umjetnosti koja se upravo slavi, kao i na preko 300 izložbi koje je ugostila. Podsjetila je i na 13. godišnjicu Likovne kolonije Grobnik koja danas zaista ima međunarodni karakter, a zna se da će u listopadu, kada će Kolonija početi s radom, u njoj sudjelovati i jedan kineski umjetnik.

     Povodom 10. godišnjice Galerije, a u suradnji s udrugom Syrlin, tiskan je i katalog Galerije koji je također svečano predstavljen, a cijeli je događaj, kao i samo postavljanje izložbe odnosno tiskanje kataloga, održan pod pokroviteljstvom Općine Čavle, pa je izložbu svečano otvorio načelnik Željko Lambaša. Za glazbenu je kulisu bila zadužena Klapa Grobnik.

J. ANDROIĆ