GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

28. GROBNIČKA JESEN – KAŠTEL GROBNIK od 25. rujna do 12. prosinca

„Zašto 1993. umjesto Grobničke jeseni niste pokrenuli Grobničko ljeto?“ To je pitanje koje smo mi u Katedri čuli mnogo puta a već više od 28 godina na njega odgovaramo jednako: „Zato jer je manifestacija Grobnička jesen jedna od naših temeljnih obveza!“ Naime, brigu o obnovi Kaštela Grobnik i stvaranje kulturnih sadržaja u njemu smo preuzeli 1992. od Odbora za obilježavanja 750. obljetnice pobjede Hrvata na Grobničkom polju. Taj je Odbor, kao tijelo tadašnje Skupštine Općine Rijeka,  u nastavku činio Inicijativni odbor za osnivanje  Katedre ČS za Grobnišćinu-zajedno s riječkim  Sveučilištem, HAZU-om, Maticom hrvatskom i Čakavskim saborom. Osnivači su nam zadali cilj a mi smo prihvatili zadaće za njegovo postizavanje. A upravo je „Grobnička jesen“ tijekom zadnjeg desetljeća prošloga stoljeća  bila najpotrebnija (kada Kaštel još nije imao ni vrata ni prozore-osim na Zavičajnom muzeju, kojeg smo za javnost otvorili 21. lipnja 1992. te vratiju Kapele sv. Jelene, čiju smo obnovu dovršili u nastavku). Budući da je naša obveza zaštita Kaštela od daljnjeg propadanja te ispunjavanje njegovih prostora kulturnim sadržajima, ubrzo smo po osnivanju (prvi u Hrvatskoj) pokrenuli konkretnu inovativnu kulturnu proizvodnju, koja se posebice tijekom manifestacija Grobnička jesen u nastavku dokazala 

isplativom. Nedvojbeno je da naš Kaštel najviše treba dolaske i obilaske upravo u jesenskim mjesecima, kada obilne kiše natapaju njegove zidine a on naprosto vapi za prozračivanjem te je danas razvidnim da su i manifestacije Grobnička jesen značajno doprinijele zaustavljanju daljnjeg propadanja Kaštela Grobnik. Svjesni da ćemo postići zadane ciljeve i podizati nesrušive smjerokaze za dalje samo ako prepoznajemo tragove naših predaka i njihove vrijednosti te uspjevamo isčitati znakove u njima. Stoga od prve Grobničke jeseni 1993. nastojimo da sudionici naših programa pretežito budu djeca i mladi. Uspjeli smo jer se u mnoge programe tijekom zadnjih desetak godina a od početka u sve Grobničke jeseni uključuju više tisuća, pretežito djece i mladih, ponajprije učenici desetak osnovnih škola Primorsko-goranske županije.

Temeljne zadaće naših osnivača da preuzmemo brigu o Kaštelu te da grobnički Kaštel učinimo znanstveno-kulturnim centrom Grobnišćine, uspješno obavljamo već više od 28 godina. Budući da je Katedra osnovana u cilju zaštite, očuvanja i promicanja zaštićenog kulturno-povijesnog dobra RH – kaštelskog kompleksa Grobnik te ostalih vrijednosti i posebnosti kulturno-povijesne baštine Grobnišćine, kojima naš kraj obiluje, naše su obveze cjelogodišnje.

Grobnička jesen je prva Katedrina velika  manifestacija (1993.) i, unatoč mnogim problemima tijekom gotovo tri desetljeća, grobničkojesenske programe smo do sada uspješno provodili od rujna do prosinca. Neizvijesnost uvjetovana epidemiološkom situacijom prisilila nas je  da za 28. Grobničku jesen pripremamo one programe koje je moguće provesti uz epidemiološke uvjete koji su bili na snazi tijekom njihova pripremanja.

Poznato je da su sudionici grobničkojesenskih programa pretežito djeca i mladi, ali definitivnu odluku o provedbama velikim dijelom već pripremljenih grobničkojesenskih programa nismo mogli donijeti bez definitivnog dogovora s ravnateljima naših stalnih suradnica - desetak osnovnih škola Primorsko-goranske županije. Stoga su provedbe više jesenskih programa još uvijek upitne i bit će sve do 1. listopada, kada slijedi definitivna odluka, ali već je sada izvjesno da će Grobnička jesen 2020. biti drugačija od svih ostalih do sada.

Ta činjenica ni u kom slučaju ne znači da će za nas u Katedri sljedeća tri mjeseca biti neradna.  Štoviše, jer smo, usporedno s nikome željenim scenarijem što ga virus korona kroji već mjesecima, pokrenuli neke programe koji su provedivi čak i u vrijeme karantene,  kao što su pripreme za tisak 25. i 26. knjige Grobničkoga zbornika-redovno i posebno izdanje te digitalizacije naših dviju muzejskih zbirki – Etnografske u Zavičajnom muzeju Grobnišćine i nove hrvatske zbirke suvremene likovne umjetnosti i za sada jedine takve u HR – Zbirke SLU Grobnik. Pripreme ovih programa zahtjevaju punu posvećenost njima ali, s obzirom na preostale zadaće naših programskih djelatnosti, za sada se njima bavimo kada smo, zbog već spomenute epidemije, spriječeni provoditi druge programe. Stoga ćemo i tijekom ove Grobničke jeseni navedena tri programa odraditi dio priprema, kojih je čvrsta poveznica naša želja da 30. godišnjicu obilježimo na dostojan način,  uključujući i otvaranje za javnost jedinstvenog hrvatskog spomenika europskoj baštini i novog prilaza Kaštelu Grobnik – Šetnicu Zakona devet gradova.   

Ovogodišnja tromjesečna manifestacija počinje izuzetno zanimljivim događajem-otvaranjem dviju izložaba u grobničkom Kaštelu - izložbom pod nazivom „Žeravice 2020.“, koju će poželjeti posjetiti svi koji Grobnišćinu nose u srcu jer će se od25. rujna do kraja listopada u Galeriji SUG moći razgledati razni zanimljivi predmeti pronađeni na Grobnišćini kroz povijest. Ovu smo izložbu pripremili u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Hrvatskog primorja u Rijeci.

Usporedno s izložbom „Žeravice 2020“ u grobničkoj Galeriji SU nastavljamo predstavljanje jedine posudionice umjetničkih djela u ovome dijelu Europe-Artoteke Grobnik,  a što od prošle godine činimo neprekidno zamjenama umjetničkih djela autora iz Hrvatske i mnogih drugih zemalja. Do  sada smo prikupili preko 460 umjetničkih djela, koja su dostupna za iznajmljivanje a u sklopu Artoteke Grobnik je za prodaju na raspolaganju njih preko 200.

Nakon što smo prije više od dva desetljeća u suradnji sa školama Primorsko-goranske županije pokrenuli Projekt zaštite, očuvanja i promicanja kulturno-povijesne baštine, vrlo brzo se pokazalo da su učenicima naši inovativni  programi zanimljivi te da oni otvaraju niz novih mogućnosti suradnje. Stoga kulturno-povijesna baština koju smo naslijedili,svake Grobničke jeseni biva značajno osnažena i suvremenim dječjim, stvaralaštvom - projektom Darovani, u sklopu kojeg se aktivnosti provode tijekom cijele godine: natječajima za najbolja učenička literarna i likovna ostvarenja te programom Grobničkojesenski dani- radom literarnih, likovnih, povijesnih, glazbenih i drugih radionica u Kaštelu Grobnik, kada svojevrsne terenske nastave u kaštelskim prostorima imaju osnovne škole PGŽ, od kojih su stalnim suradnicima Katedre osnovne škole: Čavle, Jelenje-Dražice, Kostrena, Hreljin, Kraljevica, Sv. Matej Viškovo, Srdoči Rijeka, dr. J. Pančića Bribir i I. Mažuranića Novi Vinodolski  Iako ćemo neki od grobničkojesenskih programa vjerojatno biti prisiljeni prebaciti na proljeće, ipak će i tijekom ove Grobničke jeseni zidinama grobničkog Kaštela barem povremeno odzvanjati dječji glasovi – za proglašenja ovogodišnjih preko 20 pobjednika natječaja Darovani – za najbolja učenička ostvarenja – likovna i literarna na čakavskim govorima PGŽ i tijekom jesensko-zimske izložbe Mladi su bašćine glasi.

Iz svima poznatih razloga 31. znanstveni skup Grobnišćina; tragovi, znakovi i smjerokazi smo odgodili, a

sve je izvjesnije da ćemo odgoditi i Grobnički sveti 2020. - program u suradnji s grobničkim osnovnim školama i udrugama umirovljenika. Ovim programom starije generacije uspješno na mlade prenose tradicijska umijeća (ručne radove itd.), što ga dokazuje snažnim doprinosom zaštiti, očuvanju i promicanju nematerijalne baštine - poveznici zajednice u cjelini.

Po zatvaranju izložbe „Žeravice 2020.“, tijekom studenog u Galeriji SUG planiramo tzv. „okrugli stol“ na temu „Neiskorišteni posebnosti grobničke kulturno-povijesne baštine i suvremenog umjetničkog stvaralaštva u turizmu“ i nekoliko književnih večeri te drugu jesensko-zimsku izložbu „Mladi su bašćine glasi“ u suradnji sa školama PGŽ

Nadalje, u tijeku su pripreme 10-og Kviza znanja Gdje sam – tko sam, kojeg će se tri izlučne večeri održati u studenom. Temeljni materijal za pripreme kandidata postavit ćemo na našu stranicu www.grobnik-katedra,hr u prvim danima listopada.  Iz tog ćemo materijala tijekom listopada pa sve do početka prve izlučne večeri kao i svake godine, za kandidate pripremiti više stotina pitanja i oko 1000 odgovora, koje ugrađujemo u materijal svakotjednih izlučnih večeri te završnice u prosincu. 

Sve ćemo grobničkojesenske programe ove godine najavljivati postupno, ovisno o epidemiološkoj situaciji i definitivnim dogovorima sa sudionicima.  Nakon otvaranja dviju izložaba u Galeriji SU, u listopadu slijedi proglašenja pobjednika Natječaja Darovani, a potom u Rijeci  program u suradnji s riječkom udrugom za zaštitu tradicijske baštine Primorski Hrvat pod nazivomGrobničko-rička jesen na Korzu. Ovim programom će grobnička Katedra javnosti predstaviti  svoje cjelokupno nakladništvo a Folklorna skupina Primorskog Hrvata svoju nošnju.

Između ostaloga, do kraja Grobničke jeseni 2020. planiramo dovršetak priprema za postavljanje prve od 9 monumentalnih skulptura u kamenu, koje će činiti jedinstven hrvatski spomenik europskoj baštini -  Šetnicu zakona devet gradova, koja će prozore grobničkog Kaštela umjesto kapljama kiše okruniti iskrama sreće da opet bude lanternom  za sve strane svijeta kao nova točka na turističkim kartama Europe.

KČSG - Vlasta Juretić, voditeljica programskih djelatnosti