GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Grobnička jesen 2018.

Otvaranje 26. tromjesečne manifestacije "Grobnička jesen" je proteklo u ozračju zadnje ovogodišnje, i kalendarski i po temperaturama, ljetne večeri. U atriju grobničkog Kaštela su sudionici u programima, zajedno s publikom koja je neskrivano zadovoljstvo "plaćala" obilatim pljeskom, bili dijelom ljetno-jesenskog buketa ozarenosti, što ju samo poticaj iz duše rađa.

„Grobnička jesen“ 2018. godine je počela „rođendanski“, a tako će i nastaviti jer ove je godina 20. obljetnica projektu „Darovani“ i glazbenoj manifestaciji „Grobnička skala“.

Podsjetimo se da su projekt Darovani i Festival Grobnička skala bili snažnim potporama za proglašenje grobničkoga govora zaštićenim kulturnim dobrom 2011. godine.  Naime, ma koliko knjiga tiskali na čakavšćini, ma kako uvaženih autora, to ne dokazuje govor živim. Stoga su za zadržavanje statusa zaštićene nematerijalne bašćine zaslužni upravo projekt Darovani i Festival Grobnička skala.

Nazočne u Kaštelu Grobnik je uvodno pozdravila predsjednica Katedre Vlasta Juretić, a u ime Općine Čavle i načelnice Ivane Cvitan Polić,  savjetnica za kulturu Majda Manjgotić.

Voditeljskog su se dijela kroz sve programe prihvatili mladi članovi grobničke Katedre Antonia Juričić, Brigita Čargonja, Korina Zoretić i Ivan Reljac i uspješno obavili ovu nimalo laku zadaću.

Nakon pozdravnih riječi u  uvodnom je dijelu večeri sljedilo kratko podsjećanje na prošlogodišnje otvaranje kojem je nazočila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.  „ Mi Grobničani od vavik smo znali ki smo i ča smo. Naše smo branili, tuje poštovali. Znali smo ka nan je Domovina i na nju smo vavik bili ponosni. Ponosni smo i na naši običaji, naši dragi i vredni judi…“ , između ostaloga je kazala uz 25. Katedrinu godišnjicu. Na osobit način ispreplićući hrvatski standard i grobničku čakavšćinu zaključila je:  „Zbog poštovanja prema našim starima i budućnosti naše djece moramo održavati ovakve manifestacije, na ovom mjestu, na kojem „naše ča najslaje zvoni”.

I upravo to čini grobnička Katedra već 26. godinu zaredom – surađujući neprekidno već 26. godinu s osnovnim školama Primorsko-goranske županije i provodeći niz programa zaštite, očuvanja i promicanja nematerijalne baštine. A ta suradnja teče pod  zajedničkim nazivom Mladi su bašćine glasi.


A kako zvone mladi glasi izgovarajući naše drago „ČA“ po 20. put se čulo s pozornice tijekom proglašenja najboljih.

„DAROVANI 2018.“ – PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Već uobičajeno, najbrojniji su sudionici Katedrinih programa su djeca i mladi. Plodovi su to 26-godišnje suradnje s osnovnim školama, danas već s njih preko 10 na području Primorsko-goranske županije. Stoga nije začudnim da i grobničkojesenske programe za mlade Katedra sažimlje pod nazivnik „Mladi su bašćine glasi“.

Cjelovečernji program otvaranja ovogodišnje „Grobničke jeseni“ je bio poput niske bisera iz tri Katedrina projekta – „Darovani“, „ČA nad Kvarneron“,  glazbene razglednice – najave 20.  „Grobničke skale“ te otvaranja izložbe „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“, na kojoj su izložena djela 24 hrvatska umjetnika – branitelja u Domovinskom ratu.

Počelo je objavljivanjima rezultata natječaja „Darovani“ Povjerenstva za odabir najboljih učeničkih uradaka su radila u sastavu: 
Prozni uradci: Ada Maršanić, Veljko Franović i Brigita Čargonja
Poetski uradci: Vinko Škaron, Cvetana Linić i Antonija Juričić
Likovni uradci: Tomislav Pavletić, Marinka Premuš i Ivan Reljac

Publika je nagrađene učenike  dočekivala i ispraćala pljeskom a mladi Katedrini članovi – voditelji večeri su im uručili priznanja. Osim priznanja, učenici će kao i dosadašnjih godina otići na nagradni izlet u Grad partnera grobničke Katedre. Za 2018. godinu je to Novi Vinodolski.

S obzirom na 730. obljetnicu proglašenja jednog od najznačajnijih europskih pravnih spomenika - zajedničkog srednjovjekovnog zakona 9 gradova pa time i Novog Vinodolskog i Grobnika, poznatog pod nazivom Vinodolski zakon, ove će godine edukativni izlet "Na tragih naših starih" biti cjelodnevni boravak nagrađenih učenika i njihovih mentora na području Grada Novog Vinodolskog (9. listopada).

Zahvaljujemo Gradu-Partneru Novom Vinodolskom na vrijednoj suradnji!

 

PROZA  1. – 4. razred

Naziv uratka

Autor učenik

Razr.

Osnovna  škola

Mentor/ica

Ja san slikar proleća

Adrien Ban

3.

Čavle

Anita Zaharija

Strah

Borna Hlača

3.

Čavle

Anita Zaharija

Putovanji

Katja Rački

3.

Čavle

Anita Zaharija

Moj brat

Magdalena Maršanić

2.

Čavle

Anita Zaharija

Nonina črišnja

Elena Komar

2.

Čavle

Alenka Žagar Pančić

Kako j smih pobjedil suze

Emanuel Maršanić

4.

Čavle

Adela Malnar

Moj strah

Lukas Juretić

3.

Čavle

Anita Zaharija

Štorija bele pahuljice

Leona Blažić

3.

Hreljin

Gordana Miškulin

 

PROZA    5. - 8. razred

Kartulina s Kostrene

Paola Protulipac

6.

Kostrena

Ina Randić Đorđević

Bokunić noninih suz

Nora Sišul

6.

Kostrena

Ina Randić Đorđević

Grobnički mesari

Antonio Broznić

5.

Čavle

Dolores Maršanić

Moj nono

Klara Brdar

7.

Čavle

Dolores Maršanić

S tabulicun i kamičićen va školu

Gabriel Barac

8.

Josipa PančićaBribir

Jelena Franković

Istra, naš lipi kraj

Klara Brdar

7.

Čavle

Dolores Maršanić

 

POEZIJA      1. - 4. razred

More

Nika Krculić

4.

Srdoči

Gordana Vukić

Pručica

Rafael Badurina Dudić

2.

Hreljin

Radmila Vidas Babić

Valentinovo

Lara Košuta

1.

Srdoči

Mirjana Perušić

Orepčići

Karlo Kružić

2.

Hreljin

Radmila Vidas Babić

POEZIJA   5. – 8. razred

Jesen

Leona Kamenar

5.

Čavle

Dolores Maršanić

Ričina

Klara Brdar

7.

Čavle

Dolores Maršanić

Nonićev guc

Matej Smokvina

5.

Kostrena

Silvana Kopajtić Zurak

Stari ribar

Vali Linić

6.

Kostrena

Ina Randić Đorđević

Gre mesopust

Ella Andonov

6.

I. Mažuranića Novi Vinodolski

Marina Klement

 

LIKOVNI RADOVI 1. - 4. razred

Bez naziva

Lana Krpan

3.

I. Mažuranića Novi Vinodolski

Alemka Starčević

Bez naziva

Paola Silić

4.

Jelenje - Dražice

Hermina Mošić

Bez naziva

Mauro Milić

3

Čavle

Ivana Manjgotić

Sunce

Petra Španjić

 

Jelenje - Dražice

Ana Rožić

LIKOVNI RADOVI 5. - 8. razred

Kišobrani

Katerina Vučković

 

Kostrena

Ivana Prelc Rukavina

Bez naziva

Noemy Blažić

5.

Sv. Matej Viškovo

Inga Galović

Papagaj

Elena Popović

6.

Kraljevica

Elizabeta Prelovac

Bez naziva

Marta Šokić

6.

Sv. Matej Viškovo

Inga Galović

 

ČA nad Kvarneron – PROGLAŠENJE POBJEDNIKA 3. KRUGA

U sklopu svojih programskih djelatnosti i projekta zaštite, očuvanja i promicanja nematerijalne baštine, Katedra je 2015. godine pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pokrenula manifestaciju „ČA nad Kvarneron“ – natječaj za najbolja pjesnička ostvarenja na čakavskim govorima u Domovini i izvan nje.

Ovogodišnje Povjerenstvo za odabir najboljih uradaka je radilo u sastavu: dr.sc. Evelina Rudan, dr.sc. Sanja Zubčić i Nada Galant, prof.

Rezultate i obrazloženje je u ime Povjerenstva na otvaranju 26. „Grobničke jeseni“ iznijela pjesnikinja Nada Galant: 
„Pred Povjerenstvom za odabir pjesama uvijek je nelak zadatak. Problem je i kad pjesama kandidatkinja ima previše i kad pjesama kandidatkinja ima premalo. Ovogodišnje sastav Povjerenstva bio je u ovoj drugoj muci. No, ono oko čega se pretpostavljamo svi možemo složiti i autori pjesama kandidatkinja i Povjerenstvo i Katedra koja Natječaj organizira to je da poezija ni u jednom slučaju ne bude na gubitku i tom kontekstu i izboru koji je bio pred nama tako smo se i trudile postupati koliko je to bilo moguće. 
1. „Ruoki ot ariji“ – autorica Nevenka Erman iz Žminja 
Prvonagrađena pjesma „Ruke od ariji“ metafizičke zapitanosti bavi se liminalnim čovjekovim položajem, odnosno konkretnije liminalnim položajem lirske protagonistice koja u obraćanju Aposlutu kao adresat u s kojim je moguće intimizirati upućuje izraze potpunog povjerenja i predanja izgrađenog u gotovo oksimoronskoj naslovnoj slici Ruke od Ariji. Pjesmu odlikuje i pomnja oko stila, svježih slika, sposobnosti da se neizrecivo uspješno korelira pa joj to osigurava prvo mjesto.

2. „Dih“ – autorica Nadija Rubeša iz Kraja
Drugonagrađena pjesma „Dih“ temelji se na uspješnoj i razigranoj personifikaciji te ulazi u red onih pjesama koje izražavaju ljubav prema rodnom kraju, ali nekako uspijevaju izbjeći veću razinu banalnosti i ponovljvosti što s, obzirom na veliku tradiciju, takvih pjesama uglavnom i nije lako postići.

3. „Zlamen“ – autorica Vjekoslava Jurdana iz Lovrana
Trećenagrađena pjesam „Zlamen“ nastavak je već višekratno nagrađivane poetike koja uključuje intertekstulane strategije citatnog upisivanja starijih tekstova uglavnom iz glagoljske baštine kreativno i inventivno rabeći leksik, izraze i slike uspostavljajući tako svojevrsnu vertialnu sondažu čakavskog tj. proširujući mu opseg u dubinu. S obzirom na prijašnje tekstove i s obzirom na vrlo specifičnu poetiku bilo je nemoguće izbjeći prepoznavanje rukopisa pa je to zapravo jedini razlog za treće mjesto. U tom kontekstu snažno preporučuje objavljivanje cijelog ciklusa ili možda već i zbirke“.

IZLOŽBA „UMJETNOŠĆU I LJEPOTOM PROTIV PREDRASUDA“

Kulturni događaji, što što se posebnošću krase, u grobničkoj Galeriji suvremene umjetnosti nisu rijetkost, a uz otvaranje je ovogodišnje "Grobničke jeseni", nedvojbeno, javnosti ponuđena još jedna - Izložba "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda" Udruge ratnih veterana "Crne Mambe" i Udruge specijalne jedinice policije "Barun Zlatar", pod stručnim vodstvom povjesničara umjetnosti dr. sc. Enesa Quiena. 

U svom je stručnom osvrtu izbornik i kustos ovog izložbenog projekta umjetnika – branitelja u Domovinskome ratu, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu - povjesničar umjetnosti dr.sc. Enes Quien obuhvatio 24 umjetnika i njihova djela - poput živog mosta znalački prenoseći osjećaje u njih ugrađene na publiku, dok je gotovo opipljivom bilo istovremeno dijeljenje tih osjećaja i s autorima. U svakome slučaju, otvaranje ove izložbe je bio likovni događaj pred kojim svaka ravnodušnost diže ruke.

Na izložbi su svojim djelima zastupljeni umjetnici: Paola Banić, Damir Brčić, Robert Budor, Hamo Čavrk, Damir Facan – Grdiša, Tomislav Fazekaš, Ivan Ivoš Ići, Dalibor Jelavić, Duje Jurić, Anto Jurkić, Branko Kelčec, Bruno Kokot, Vatroslav Kuliš, Marin Marinić, Morgan Matijević, Damir Medvešek, Vladimir Meglić, Zoltan Novak, Davorin Radić, Zlatko Šolc, Antun Boris Švaljek, Vladimir Vrljić Ankin, Ivan Domagoj Vuco i Marijan Zajec Ko-Ze. 
Izložba Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda u Galeriji SU Grobnik je otvorena do 3. studenoga, radnim danom od 9 – 15 te u vrijeme grobničkojesenskih priredaba a za organizirane skupine kao i uvijek – po prethodnom dogovoru

Foto: Igor Modrić

NAJAVA FESTIVALA „Grobnička skala 2018.“ - 20. „GROBNIČKE SKALE“

Dva Katedrina projekta "Darovani" i Festival "Grobnička skala" su, između ostalih, bila vrlo značajnim potporama za proglašenje grobničkoga govora zaštićenim kulturnim dobrom 2011. godine. Danas su oni glavnim stupovima za zadržavanje tog statusa.  Jer, ma koliko knjiga tiskano na grobničkom govoru, ma kako uglednih autora, one nisu dovoljan razlog za zadržavanje tog statusa. A upravo "Darovani i "Grobnička skala" su ove godine napunili 20 godina, čime je potvrđeno  20 godina neprekidnog rada na zaštiti, očuvanju i promicanju nematerijalne baštine!

Stoga su i nadalje Katedrine programske djelatnosti usmjerene ka istome cilju.

Cjelovečernji program otvaranja 26. „Grobničke jeseni“ je bio poput niske bisera nanizanih iz tri Katedrina projekta – „Darovani“, „ČA nad Kvarneron“ i Festival „Grobnička skala“ te jedinstvene izložbe „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“, djela 24 hrvatska umjetnika – branitelja u Domovinskom ratu.

A svojevrsni pak glazbeni pleter je tijekom cijele večeri plelo šestoro uspješnih s proteklih festivalskih večeri „Grobničke skale“: Andrina Frleta, Ana Zorić, Karla Pupis, Miodrag Zajc, Nikola Kolačević i Dominik Zoretić – odašiljući svijetu glazbenu čestiku za 20. rođendan „Grobničke skale“ i najavu Festivala „Grobnička skala 2018.“, koji će se održati 15. prosinca u Domu kulture Čavle.

Kaže se da fotografija govori više od tisuću riječi pa neka…
Autor fotografija: Igor Modric