GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

Grobničkojesenski dani

Provedbe cjelodnevnih programa,koje već niz godina u grobničkojesenskim  danima, posebice u listopadu,  pune prostore grobničkoga Kaštela mladošću, provodimo i tijekom ovogodišnje, 22. po redu „Grobničke jeseni“. Činimo tozajedno s našim dugogodišnjim suradnicima – ravnateljima i učiteljima osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije, a na radnom susretu ravnatelja i predstavnika Katedre je 5. listopada dogovorena provedba zajedničkih programa tijekom ovogodišnja tri jesenska mjeseca, ali i nastavak suradnje u 2015-oj godini.

Ulazak u 15. godinu natječaja „Darovani“ za najbolje učeničke radove – literarne na čakavštini i likovne, već sam po sebi je podatak koji opravdava zadovoljstvo svih organizatora, a kamo li  makar i šturi statistički podatci. Naime, u proteklih smo 14 godina pregledavali i procjenjivali preko 1500 učeničkih radova, a preko 220 učenika je za svoje uratke bilo nagrađeno.   

Suradnici Katedre u ovogodišnjim grobničkojesenskim danima su osnovne škole: Čavle, Jelenje-Dražice, Hreljin,  Kostrena, Kraljevica, Bakar, Viškovo, Bribir i Novi Vinodolski, s tim da pojedine škole sudjeluju samo u nekim od zajedničkih programa, a osnovne škole  Čavle, Jelenje-Dražice, Kostrena, Kraljevica i  Viškovo u svima. Tako će, primjerice, na zajedničkom projektu - na temu Vinodolskoga zakona, raditi sve uključene škole cijelu godinu dana. Prva u tom nizu kreće s radom na projektu Osnovna škola „Ivan Mažuranić“ iz Novog Vinodolskog od 30. listopada ove godine. Tog dana ravnateljica OŠ Čavle Tanja Stanković uručuje ravnatelju novovinodolske Osnovne škole Borisu Turjaku temeljni materijal na kojemu će učenici svih uključenih škola raditi u slijedećim mjesecima. Nakon što učenici Osnovne škole „Ivan Mažuranić“ iz Novoga odrade svoj dio posla, isti se rad seli u drugu školu i tako redom. Tako će, kao što su i naši predci zajednički pripremili Vinodolski zakon, i današnja djeca obilježiti devet zajedničkih stoljeća ovih nama svima dragih krajeva, jedinstvenim uratkom koji će javnosti biti predstavljen na zajedničkoj završnoj priredbi „Grobničkojesenski dani 2015“. A ovogodišnja će se završna priredba svih škola uključenih u „Grobničkojesenske dane 2014.“ održati u Domu kulture Čavle 30. listopada, s početkom u 18 sati. Iste ćemo večeri proglasiti i pobjednike ovogodišnjeg natječaja „Darovani“.

A potom, kao i svake godine, slijedi zaključni događaj za tekuću godinu – edukativni izlet za nagrađene učenike i njihove mentore. I ovoga će puta to biti hod po tragovima Frankopana.

Uobičajeno –grobničkojesenski dani su tijekom rujna i listopada prepuni događanja i velikih priprema. Osim navedenog užurbano se, uz svakogodišnje aktivnosti oko Festivala „Grobnička skala“ (odabir izvođača, usklađivanje s odabranim pjesmama, izrada aranžmana, priprema festivalskog CD-a itd.), priprema i Kviz znanja  koji kreće u studenom jer kandidati na Katedrinoj stranici očekuju temeljni materijal za preko 300 pitanja i preko 1000 odgovora, koliko im za Kviz svake godine pripremimo.

Ukratko,  Katedrini grobničkojesenski dani su kao i sama jesen – u svim bojama, i rodni i plodni.