GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA

OTVARANJE TROMJESEČNE 22. MANIFESTACIJE

Grobnička jesen

Kaštel Grobnik-dvorana Sokolana 21. rujna 2014.

Začudno, s obzirom na stalne kiše, za otvaranja je ovogodišnje tromjesečne manifestacije cijela  večer u Kaštelu Grobnik protekla toplorujanski. A još pred sami početak programa nije se činilo tako jer su gusti oblaci zaprijetili težinom.  No, bit će da su i oni ustuknuli pred dobrim vibracijama u kaštelskoj dvorani Sokolana.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Katedre Stanislava Lukanića, predsjednika Općinskoga vijeća Općine Čavle Norberta Mavrinca, pročelnika Ureda  Župana PGŽ Gorana Petrca i dopredsjednika Čakavskoga sabor Branka Blaževića, dr. sc. Iva Lukežić, prof. emerit Sveučilišta u Rijeci i glavna urednica Katedrinih izdanja osvrnula se na Katedrinu ulogu u očuvanju grobničkoga , ali i ostalih čakavskih govora, ponajprije kroz danas već tradicionalne grobničkojesenske programe: Darovani, Grobničkojesenski dani, Kviz znanja i Festival Grobnička skala. Također je najavila dio programa u pripremi, koji se odnose na uporabu grobničkoga govora u grobničkim osnovnim školama i vrtićima. Lijepim su okvirom ovoga dijela programa bile mlade grobničke pjesnikinje Brigita Čargonja i Antonija Juričić, a cijelu je večer glazbom plemenila Klapa Grobnik. Štoviše, sve su se izvedbe Klape Grobnik izvrsno uklopile u prostor grobničke Sokolane te bile izuzetnim doživljajima. 

Potom je slijedila projekcija dokumentarnog filma Priziv na devet u Grobniku.

Ni sama ne znam koliko sam puta u nekoliko posljednjih mjeseci kao autorica bila zatečena pitanjima o filmu. Kako najjednostavnije odgovoriti, na koji način objasniti jednostavno ono što jednostavnim nije? Istovremeno je film prikaz novog koncepta izložbi ali jednako tako i niz poveznica koje sadrži višemjesečna realizacija projekta  Priziv na devet  u kojem je sudjelovalo devet poznatih i priznatih umjetnika.  Film  je i jedinstveno razgledavanje 13 izložbi u jednoj  ali i recept kako se velike izložbe mogu realizirati i u manjim galerijskim prostorima, što pak ukazuje i na onu ekonomsku stranu novog koncepta. A što se pak tiče cijelog projekta Priziv na devet kao temelja filma,  posebna hvala ide umjetnicima: Ivanu Balažević, Marijanu Blažini, Branku Leniću, Zvonimiru Kamenaru, Brunu Paladinu, Tomislavu Pavletiću, Nenadu Petroniu, Marinki Premuš i Vinku Šaini. Naime, svaki od njih po jedno djelo iz ovog projekta daruje u grobničku Zbirku, čime  značajno obogaćuju Muzej suvremene likovne umjetnosti Grobnik.

A oni, bez kojih film Priziv na devet u Grobniku ne bi dobivao ocjene koje već dobiva, su: stručni savjetnik - povijesničar umjetnosti dr.sc. Berislav Valušek, snimatelj i montažer Robert  Kalčić te posebice Vinko Škaron kao autor glazbe ali i moj stalni  suradnik u projektu.

Voditeljski je dio ovogodišnje prve grobničkojesenske večeri znalački odradila  Glorija Fabijanić Jelović. A publika?

Publika je, u tišini odgledavši dokumentarac u trajanju od 40 minuta, neskrivenim zadovoljstvom i pljeskom  jasno pokazala da višemjesečni trud nije bio uzaludnim, na čemu od  srca hvala svima!