GROBNIČKA ČAKAVŠĆINA-ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO
REPUBLIKE HRVATSKE/NEMATERIJALNA BAŠTINA


Festival Grobnička skala je jedinstvena glazbena manifestacija, ne samo na području Primorsko-goranske županije već u cijeloj Hrvatskoj.  Ovu ćemo priredbu u 2015. godini provesti po 17. put u okviru 23. tromjesečne manifestacije Grobnička jesen.
 
Poznato je već da Festivalom Grobnička skala omogućavamo mladim talentiranim pjevačima, starijima od 16 godina, besplatan prijelaz prve stepenice u njihovoj karijeri. Ovaj projekt realiziramo zajednički s mnogim autorima glazbe i tekstopiscima. Ususret mjesecu darivanja-prosincu oni svoje kvalitetne skladbe daruju još neafirmiranim pjevačima. Također,  od samih početaka,  imamo  snažnu podršku mnogih medija, što je značajno doprinijelo promidžbi ovoga,  jedinog u Hrvatskoj, isključivo čakavskog Festivala. 
Ukratko, Festival Grobnička skala je zajednički projekt grobničke Čakavske katedre, autora i medijskih pokrovitelja te svih suradnika u aktivnostima tijekom višemjesečnih priprema i provođenja festivalske večeri. 
 
U javnosti je poznato da smo festivalsku večer prošle godine odgodili za travanj ove godine kao i da se, zbog nedostatka sredstava,  festivalska večer nije provela. Osluškujući razna mišljenja suradnika, ponajprije novinara naših medijskih pokrovitelja, prevagnulo je mišljenje da je za ovaj Festival ipak najbolji termin održavanja tijekom jesenskih mjeseci, ali nešto raniji nego proteklih godina. Stoga će se od ove godine Festival Grobnička skala održavati u drugoj polovici studenoga. 
Svake godine pripreme festivalske večeri počinju već u lipnju s početkom prikupljanja novih skladbi  te se, s provođenjem nekoliko audicija u suradnji s medijskim pokroviteljima – u Buzetu, Krku i Čavlima, nastavljaju u rujnu. Nakon toga slijedi odabir pjevača i pjesama, lektoriranje tekstova, izrada aranžmana, snimanja po raznim studijima, priprema CD-a i sve ostalo što inače zahtijevaju razne obveze u okviru ovakvoga projekta.
 
Žiriranje smo kao organizatori od početka prepustili stručnim osobama iz svijeta glazbe i novinarima. Tako su za ovogodišnji stručni Ocjenjivački naš poziv do sada prihvatili: poznata umjetnica Radojka Šverko,  skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a Siniša Leopold, urednik i voditelj glazbenih emisija Drugog programa Hrvatskog radija Zlatko Turkalj te stalni članovi ovoga tijela - direktor Festivala Melodije Istre i Kvarnera Andrej Baša i  urednik Glazbene redakcije Radija Rijeke Albert Petrović. 
Što se pak tiče glasova publike u dvorani, kao i uvijek do sada, i ove će godine o njima brinuti novinari Novoga lista predvođeni Draženom Herljevićem i Slavicom Mrkić Modrić. 
 
Orkestar Festivala Grobnička skala čine glazbenici koji sudjeluju i na drugim hrvatskim festivalima:
Prateći vokali su članice Vokalne skupine Rivers, a stalni je voditelj ovog Festivala Robert Ferlin.
 
Doista je mnogo zaslužnih što je Festival Grobnička skala danas priznatom glazbenom manifestacijom. Osim nas kao organizatora, skladatelja, tekstopisca, aranžera tei svih onih koji na bilo koji način pomažu u pripremama i realizaciji Festivala, izuzetno važnu ulogu imaju upravo medijski pokrovitelji Festivala. Tako su,  prateći festivalska događanja tijekom nekoliko mjeseci i sudjeljujući u žiriranju, novinari  medijskih pokrovitelja  postali svojevrsni stalni suradnici Festivala Grobnička skala. Stoga nije začudno da se medijskim pokroviteljima neprekidno i u svakoj prigodi zahvaljujemo.
Dosadašnjim se medijskim pokroviteljima ove godine pridružuje HR Drugi program
 
Festivalske nagrade:
 
1.  tri najbolje pjesme ukupno po odabiru Stručnog žirija
2.  tri najbolje pjesme ukupno po odabiru publike u dvorani
3.  najbolji aranžman – Str. žiri
4.  najbolja pjesma ukupno po odabiru medijskih pokrovitelja
5.  More nagrada Pomorskog radija Bakar za najbolju  pjesmu na temu mora i pomoraca
6.  Lapiš - nagrada za najbolji tekst – Radio Rijeka, Kanal Ri i Novi list
7.  Najizvođenija pjesma s prethodne festivalske večeri – Radio Otok Krk
8.  dvije najbolje interpretacije –  Str. žiri 

Uz brojne nagrade koje svake godine osiguravamo, posebna je nagrada najboljem interpretatoru osiguran nastup na slijedećem Festivalu Melodije Istre i Kvarnera. 
No, značajna  je novina ovogodišnje Skale još jedna nagrada za najbolju interpretaciju - Festivala kajkavskih popevki, Krapina. Naime, od ove godine i Krapinski festival osigurava nastup jednom od izvođača Grobničke skale na Festivalu Krapinskih popevki 2016. 

Ovo je ujedno i objava početka suradnje ova dva festivala jer će jednako tako i na Festivalu Grobnička skala 2016. nastupiti jedan izvođač  po odabiru Odbora Krapinskog festivala. 
 
Čakavski sabor i Kajkavsko spravišće početak svoje suradnje bilježe zajedno sa svojim početcima pred više od četiri desetljeća te smo već duže vrijeme priželjkivali suradnju čakavaca i kajkavaca i na ovaj način.  
 
Razumljivo je da Festival Grobnička skala među mladima izaziva veliko zanimanje jer, osim navedenih nagrada, mladim se talentima i nakon festivalske večeri pružaju nove prilike. Od ove godine to jamči još jedna nagrada – medijskih pokrovitelja – stalnih suradnika Festivala.
A da je Festival Grobnička skala doista značajnom odskočnom daskom, potvrđuje činjenica da je do danas niz mladih nakon nastupa na Skali nastupalo i na raznim drugim festivalima, uključujući i DORU. 
 
Nadalje, i revijalni je program Festivala Grobnička skala drugačiji od revijalnih programa ostalih festivala. Ranije smo u tome dijelu festivalske večeri predstavljali pojedine hrvatske krajeve  raznim glazbeno-scenskim programima, posebice folklornim.  A od 2011. godine u revijalnom dijelu Festivala provodimo završnicu Kviza znanja Gdje sam – tko sam,što ga za srednjoškolce i učenike viših razreda osnovnih škola, u okviru tromjesečne manifestacije Grobnička jesen provodimo već petu godinu zaredom. 
 
Organizacija se Festivala Grobnička skala temelji ponajprije na volonterskome radu, kako članova Katedre tako i svih onih koji sudjeluju u pripremama i provedbi festivalske večeri jer svi oni koji profesionalno obavljaju svoj dio u okviru ovako zahtjevnog projekta, barem dio tih obveza obave dobrotom.
 
Uz zadovoljstvo što ulazimo u završnicu priprema za ovogodišnju Skalu, zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu da talentirani mladi ljudi svoju prvu stepenicu u pjevačkoj karijeri prijeđu na ovako lijep način. 
 
 
Vinko Škaron i Vlasta Juretić, izvr. prod.